FULL OFICIAL
Universitat de les
Illes Balears
Any XX
Núm. 253
Divendres, 24 de juny de 2005
Any
Núm.
Acord
Cercar
?
DISPOSICIONS GENERALS
Consell de Govern
7251 ACORD NORMATIU del dia 17 de juny de 2005 pel qual s'aprova el Reglament per a la contractació de professors emèrits de la Universitat de les Illes Balears.

El Consell de Govern, a la sessió ordinària del dia d'avui, fent ús de les competències que li atribueix l'article 21.2.10 i 31 dels Estatuts de la Universitat de les Illes Balears, ha aprovat, a proposta del Consell de Direcció, el Reglament per a la contractació de professors emèrits de la Universitat de les Illes Balears.

Exposició de motius

La disposició addicional quinzena 5 de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de mesures per a la reforma de la Funció Pública, en la redacció que hi dóna l'article únic de la Llei 27/1994, de 29 de setembre, fixa en els setanta anys l'edat de jubilació forçosa dels funcionaris dels cossos docents universitaris.

Amb la finalitat que els professors universitaris destacats puguin continuar prestant serveis a la Universitat, l'article 22 del Reial decret 898/1985 i l'article 103 dels Estatuts de la Universitat de les Illes Balears preveuen la figura del professor emèrit. Així mateix, la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats (LOU), preveu a l'article 54 la contractació amb caràcter temporal, en règim laboral, de professors emèrits, i el Decret 104/2002, de 8 agost, de la comunitat autònoma de les Illes Balears, desenvolupa als articles 9 i 17 el que disposa la LOU.

Por tot el que s'ha exposat, i tenint present la normativa legal en aquesta matèria, el Consell de Govern, en virtut de las competències conferides a aquest òrgan per l'article 21 dels Estatuts de la Universitat de les Illes Balears, aprova la següent normativa, que regula el procediment de nomenament de professors emèrits i els dota de les garanties exigides per l'interès des dels punts de vista científic i d'investigació de la Universitat de les Illes Balears:

Article 1

La Universitat de les Illes Balears pot contractar professors emèrits, amb dedicació a temps complet, amb caràcter temporal i en règim laboral, entre els professors dels cossos docents universitaris que hagin prestat serveis destacats a la Universitat.

Article 2

Perquè un professor jubilat pugui ser contractat com a professor emèrit de la Universitat de las Illes Balears és necessari:

a) Haver prestat, almenys, deu anys de servei actiu a la Universitat de les Illes Balears. En qualsevol cas, el servei actiu a la Universitat ha de ser equivalent a la dedicació a temps complet.

b) Estar en possessió del títol de doctor amb almenys vint anys d'antiguitat.

c) Tenir tres quinquennis de docència amb avaluacions positives i tres sexennis d'investigació.

d) Haver arribat a l'edat de jubilació a la Universitat de les Illes Balears.

e) Estar jubilat i tenir menys de setanta-cinc anys.

Article 3

1. La petició de nomenament com a professor emèrit correspon al departament o institut universitari al qual pertany el professor proposat.

2. Tant el consell de departament com la junta de centre o el consell d'institut universitari han de pronunciar-se en sessió plenària, a l'ordre del dia de la convocatòria de la qual ha de figurar expressament la proposta de nomenament.

3. La proposta s'ha de trametre al Rector de la Universitat, que la sotmetrà a la consideració del Consell de Govern. La proposta ha d'anar necessàriament acompanyada de la documentació següent:

a) Curriculum vitae del professor aspirant, amb una exposició detallada del seu historial acadèmic, fent especial referència als serveis prestats a la Universitat de les Illes Balears, a la feina desenvolupada en l'àmbit de la docència i a les seves aportacions en el camp de la investigació a l'àrea de coneixement de la qual es tracti.

b) Informe motivat del departament i els centres afectats.

Article 4

El Consell de Govern, en vista de les propostes presentades, pot acordar o denegar el nomenament com a professor emèrit de la Universitat de les Illes Balears. A aquest efecte, tenen la consideració de mèrits rellevants els següents:

a) Els anys de servei a la Universitat i especialment els prestats a la Universitat de les Illes Balears.

b) La feina desenvolupada en l'àmbit de la docència, com poden ser els cursos impartits o els resultats de l'avaluació de l'activitat docent.

c) La feina desenvolupada en l'àmbit de la investigació:

Creació i direcció de grups d'investigació.
Articles, treballs, llibres i monografies publicats.
Ponències i comunicacions presentades a congressos i reunions científiques.
Tesis doctorals dirigides al llarg de la vida acadèmica.
Projectes d'investigació finançats per institucions i organismes públics i privats.
Resultats de l'avaluació de l'activitat en investigació.

d) L'exercici de càrrecs acadèmics.

e) Les estades en institucions científiques i acadèmiques rellevants.

Article 5

La durada dels contractes que es formalitzin amb els professors emèrits, que han d'especificar llurs obligacions acadèmiques, és de dos anys prorrogables pel Consell de Govern, oït el departament, pel mateix període. En cap cas no es podrà gaudir de la condició d'emèrit durant més de quatre anys.

Article 6

No obstant l'extinció de la relació contractual, la condició de professor emèrit és vitalícia, a efectes honorífics. En qualsevol cas, i sempre que el departament afectat així ho acordi, un cop extingit el contracte els professors emèrits poden seguir prestant la seva col·laboració voluntària i gratuïta, utilitzant per a això els mitjans disponibles.

Article 7

El nomenament com a professor emèrit, a més del caràcter honorífic i d'altres drets que comporta, implica que aquests professors puguin realitzar tot tipus de col·laboracions amb la Universitat de les Illes Balears. Els departaments poden assignar-los obligacions docents, d'investigació i de permanència diferents dels règims de dedicació de la resta de professorat i, preferentment, la realització de seminaris i cursos monogràfics d'especialització.

Article 8

Els professors emèrits no poden exercir cap càrrec acadèmic.

Article 9

El nombre de professors contractats emèrits no pot ser superior, en cap cas, al tres per cent de la plantilla del professorat dels cossos docents universitaris de la Universitat de les Illes Balears.

Article 10

Sempre que no se superin els límits retributius màxims fixats a la normativa sobre retribucions del professorat universitari, la quantia de les retribucions dels professors emèrits per la seva relació contractual amb la Universitat de les Illes Balears, compatible amb la percepció de la pensió de jubilació, és la que els correspondria si estiguessin en servei actiu,

inclosos triennis i trams pel component de productivitat per activitat docent i en investigació, per la qual cosa es percebrà amb càrrec a la UIB la diferència entre el darrer salari com a funcionari en servei actiu, descomptant l'import que percebrà per la pensió de jubilació.

El cost econòmic l'ha de suportar el departament mentre duri el contracte.

Disposició addicional única

El règim jurídic i acadèmic aplicable als professors emèrits és el que estigui determinat a la legislació, als Estatuts de la Universitat de les Illes Balears i a més normatives infraestatutàries que siguin aplicables.

Disposició transitòria

Els professors de la Universitat de les Illes Balears que a l'entrada en vigor d'aquest reglament tinguin la condició d'emèrit estaran subjectes a la consideració següent:

Si han estat professors emèrits per un període inferior a quatre anys, hom els pot prorrogar el contracte fins a complir els quatre anys d'emèrits que permet la legislació vigent, i després acaben la seva relació contractual amb la Universitat de les Illes Balears.

Disposició final única

La present normativa entrarà en vigor l'endemà de publicar-se al FOU.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma,  17 de juny 2005
El Rector, Avel·lí Blasco



 

 
Acord anterior
  Acord següent

Acords que fan referència a aquest.