FULL OFICIAL
Universitat de les
Illes Balears
Any XIX
Núm. 241
Divendres, 23 de juliol de 2004
Any
Núm.
Acord
Cercar
?
DISPOSICIONS GENERALS
Rectorat
6929 RESOLUCIÓ del Rectorat del dia 30 de juny de 2004 per la qual es fan públiques les directrius de la Comissió Acadèmica sobre adaptacions i convalidacions en aplicació dels articles 53, 54 i 55 del Reglament acadèmic de la UIB.

La Comissió Acadèmica de la Universitat, a la sessió del dia 24 de juny de 2004, va aprovar les directrius generals sobre adaptacions i convalidacions en aplicació dels articles 53, 54 i 55 del Reglament acadèmic d'aquesta universitat, i el Consell de Direcció, a la sessió ordinària d'avui, n'ha pres coneixement.

Fent ús de la competència que m'atribueix l'article 30.1.a) i s) dels Estatuts d'aquesta universitat i tenint en compte les disposicions dels articles 53, 54 i 55 del Reglament acadèmic de la UIB, resolc de fer públiques les directrius de la Comissió Acadèmica sobre adaptacions i convalidacions en aplicació dels articles 53, 54 i 55 esmentats del Reglament acadèmic de la Universitat.

I. Disposicions generals

Article 1

1. Les sol·licituds d'adaptació entre plans d'estudis successius, de permanència en un pla d'estudis en vies d'extinció, d'adaptació d'assignatures superades en una altra universitat o de convalidació d'assignatures corresponents a una altra titulació, s'han de presentar necessàriament en el moment de matricular-se i seran resoltes pel cap d'estudis.

2. El cap d'estudis ha de resoldre les sol·licituds d'acord amb les directrius generals establertes per la Comissió Acadèmica en aquesta normativa i amb els criteris específics fixats per la junta de facultat o escola.

3. Enfront de la decisió del cap d'estudis, l'alumne pot demanar la revisió d'aquesta decisió davant el degà o director d'escola competent, que adoptarà una resolució amb un nou informe previ del cap d'estudis. L'estudiant pot interposar un recurs d'alçada davant el Rector contra la resolució del degà o director d'escola.

Article 2

1. El cap d'estudis adaptarà o convalidarà les assignatures superades per l'estudiant per assignatures del pla d'estudis vigent a la UIB el contingut i la càrrega lectiva de les quals siguin equivalents. S'entén per càrrega lectiva equivalent la coincident en crèdits, amb un defecte del 10 per cent, tret que la junta de facultat o escola competent adopti un criteri més favorable a l'estudiant.

2. Si escau, el cap d'estudis pot adaptar o convalidar assignatures superades per l'alumne en el primer cicle per assignatures de segon cicle.

3. Els estudiants poden demanar al cap d'estudis que l'excés de crèdits en els complements de formació es reconegui com a crèdits de lliure configuració dels estudis a què donen accés.

Article 3

1. Les assignatures superades a la UIB que tinguin un mateix codi, títol i nombre de crèdits seran reconegudes automàticament i conservaran la seva qualificació.

2. Les assignatures superades als estudis de procedència que s'adaptin o convalidin per una o més assignatures de la UIB s'adaptaran o convalidaran amb la denominació i el nombre de crèdits del pla d'estudis vigent a la UIB, i figuraran a l'expedient de l'alumne amb la qualificació mitjana (ponderada pel nombre de crèdits) de les assignatures originàries aplicada a cada una de les assignatures adaptades o convalidades.

3. Com a criteri general, les assignatures adaptades o convalidades mantindran les qualificacions numèriques obtingudes en origen (entre 0 i 10 amb expressió d'un decimal). En el supòsit que l'alumne no pugui acreditar documentalment la qualificació numèrica, s'aplicarà la taula d'equivalències següent:

aprovat: 6,0
notable: 8,0
excel·lent: 9,5
matrícula d'honor: 10

4. Les assignatures superades per l'alumne que no es puguin adaptar o convalidar per assignatures del pla d'estudis vigent a la UIB es podran reconèixer com a crèdits de lliure configuració (sense qualificació).

5. Els crèdits de lliure configuració reconeguts en altres estudis seran reconeguts automàticament com a crèdits de lliure configuració (sense qualificació).

6. Els alumnes que demanin adaptació de pla, ja sigui per extinció del seu pla d'estudis o perquè vinguin d'una altra universitat, i els alumnes que demanin convalidació d'estudis, partiran de zero convocatòries esgotades, i hom els aplicarà tots els articles de la normativa de permanència vigent.

II. Adaptació entre plans d'estudis successius

Article 4

1. Es procedirà a l'adaptació al nou pla d'estudis per voluntat de l'estudiant o perquè s'hagin esgotat les convocatòries corresponents al trànsit del pla antic al nou esmentades a l'article 5.1 de la present normativa.

2. En cas que l'alumne hagi superat completament el primer cicle del pla antic, s'adaptarà aquest totalment, tret que la Comissió Acadèmica, a proposta de la facultat o escola corresponent, aprovi una regla distinta.

3. A l'efecte de reconeixement de crèdits de lliure configuració, les assignatures anuals dels plans antics d'aquesta universitat que no s'organitzaven en crèdits reben l'equivalència següent:

Estudis de Biologia, Física i Química: 15 crèdits.

Per a la resta dels estudis: 9 crèdits.

4. Els alumnes que demanin l'adaptació al pla nou tenen garantida la plaça a l'estudi.

5. Les assignatures o part d'assignatures superades per l'alumne que no es puguin adaptar per assignatures del pla d'estudis vigent es reconeixeran com a crèdits de lliure configuració.

III. Permanència en un pla d'estudis en vies d'extinció

Article 5

1. Una vegada extingit un curs d'un pla d'estudis per implantació d'un nou pla, s'efectuaran quatre convocatòries ordinàries d'examen de les assignatures d'aquell curs els dos anys acadèmics següents i es mantindrà el dret a tutories, però no la docència.

2. Els alumnes de les assignatures sense docència hauran d'abonar en el moment de la matrícula la quantitat que fixi l'ordre de preus públics universitaris per a les assignatures extingides o, si no, el 25 per cent de l'import corresponent a la matrícula d'assignatures vigents. Això no obstant, cada facultat o escola pot establir la relació d'assignatures extingides que s'han de considerar vigents als efectes de l'import de matrícula, pel fet que tenen una equivalència clara amb assignatures del pla nou; en aquest cas, els estudiants tindran dret a la docència de les assignatures equivalents del nou pla d'estudis.

3. Els alumnes poden matricular-se per primera vegada de fins a 18 crèdits d'assignatures sense docència, amb el benentès que solament disposaran de les convocatòries que queden vives de les assignatures.

4. Els estudiants de pla antic que exhaureixin les convocatòries ordinàries en els dos anys acadèmics esmentats a l'apartat 1 poden demanar les dues convocatòries extraordinàries de gràcia a què fa referència l'article 57.5 del Reglament acadèmic, sense haver d'esperar que els falti el 10 per cent del total de crèdits per obtenir la titulació. Se seguirà el procediment establert a l'article 57.4 del Reglament acadèmic.

5. Els alumnes matriculats d'un pla d'estudis en vies d'extinció poden demanar convocatòries anticipades segons el procediment establert a l'article 33 del Reglament acadèmic, sense que els apliquin els requisits de l'apartat 1 de l'esmentat article.

IV. Adaptació d'assignatures d'una mateixa titulació superades en una altra universitat

Article 6

S'ha d'adaptar el primer cicle dels ensenyaments universitaris de dos cicles si s'ha superat completament a la universitat d'origen.

Article 7

S'han d'adaptar les matèries troncals si han estat completament superades a la universitat d'origen. En el supòsit que no hagin estat completament superades, s'aplicarà l'article 2.1 d'aquest reglament.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma,  30 de juny de 2004
El Rector, Avel·lí Blasco



Acords que fan referència a aquest.