FULL OFICIAL
Universitat de les
Illes Balears
Any XIX
Núm. 236
Divendres, 23 d'abril de 2004
Any
Núm.
Acord
Cercar
?
DISPOSICIONS GENERALS
Consell de Govern
6698 ACORD NORMATIU del dia 26 de març de 2004 pel qual s'aprova la normativa sobre mobilitat de l'alumnat a la Universitat de les Illes Balears.

D'acord amb el que preveu l'article 21.2.31 i 37 dels Estatuts de la Universitat, el Consell de Govern, a la sessió del dia d'avui, acorda d'aprovar i publicar la normativa sobre mobilitat de l'alumnat de la Universitat de les Illes Balears.

PREÀMBUL

La Universitat de les Illes Balears (UIB) considera important desenvolupar una normativa pròpia que reguli els diferents aspectes de la mobilitat del seu alumnat, així com del que rep procedent d'altres universitats. L'objectiu d'aquesta normativa és impulsar la dita mobilitat de l'alumnat de la UIB i facilitar estades a la nostra universitat d'alumnat procedent d'altres universitats.

TÍTOL I: ÀMBIT D'APLICACIÓ

Article 1

Aquesta normativa és aplicable a:

a) Alumnat matriculat en titulacions universitàries de caràcter oficial o pròpies de la UIB i que es desplaci a altres universitats.

b) Alumnat d'altres universitats que realitza part dels seus estudis a la UIB.

Article 2

S'utilitza la denominació alumnat d'intercanvi de la UIB quan la mobilitat d'alumnat de la UIB es produeix en el marc dels programes i convenis subscrits per la UIB.

Article 3

S'utilitza la denominació alumnat d'intercanvi que rep la UIB per a l'alumnat d'institucions d'ensenyament d'un nivell equiparable al nivell universitari espanyol que, en el marc dels programes o convenis subscrits per la Universitat de les Illes Balears, es desplaça a la UIB per completar la seva formació acadèmica.

Article 4

S'utilitza la denominació alumnat visitant de la UIB quan la mobilitat d'alumnat de la UIB es produeix fora del marc establert pels programes i convenis subscrits per la UIB.

Article 5

S'utilitza la denominació alumnat visitant que rep la UIB per a l'alumnat d'institucions d'ensenyament d'un nivell equiparable al nivell universitari espanyol que, fora del marc dels programes o convenis subscrits per la Universitat de les Illes Balears, es desplaça a la UIB per completar la seva formació acadèmica.

Article 6

S'exclou d'aquesta normativa l'alumnat provinent d'altres universitats que pretengui cursar íntegrament una titulació a la UIB. Aquest alumnat s'ha de regir per les normes generals d'admissió i de matriculació de la UIB.

TÍTOL II: ALUMNAT D'INTERCANVI I VISITANT DE LA UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS

Article 7

La UIB publicarà anualment les convocatòries dels diferents programes i convenis d'intercanvi, en les quals s'establiran les condicions i els terminis específics.

Article 8

L'alumnat de la UIB ha de formalitzar, abans de marxar, la matrícula a la seva facultat o escola aportant el contracte d'estudis previ (compromís previ de reconeixement acadèmic), on s'han d'especificar les assignatures que es volen cursar a la universitat de destinació i aquelles de la UIB per les quals li seran reconegudes.

Article 9

Cada facultat o escola assignarà un tutor a cada alumne. Si no pot ser, serà el cap d'estudis. Les seves funcions són informar l'alumnat sobre la universitat de destinació i el programa d'estudis, elaborar el contracte d'estudis previ i orientar-lo en tot el procés de mobilitat.

Article 10

El cap d'estudis ha de comprovar la pertinència dels reconeixements proposats al contracte d'estudis previ tenint en

compte els requisits expressats a l'article 12, així com les guies ECTS (sistema de transferència de crèdits europeus), les taules d'equivalències que s'hagin establert per a cada titulació i/o els plans d'estudis de la universitat estrangera.

Article 11

El contracte d'estudis previ l'han de signar, en aquest ordre, les persones següents:

a) Alumne.

b) Tutor (si escau).

c) Cap d'estudis.

d) Director de Relacions Internacionals de la UIB.

Article 12

1. Per garantir el reconeixement entre les assignatures de la UIB i les assignatures que es vulguin cursar a la universitat de destinació, es tindran en compte: la major coincidència possible dels continguts i el nombre de crèdits ECTS o equivalents de les assignatures troncals i obligatòries; el nombre de crèdits ECTS o equivalents i l'àrea d'estudi (en la mesura que això sigui possible) de les assignatures optatives; i el nombre de crèdits ECTS o equivalents de les assignatures de lliure configuració.

2. Quan alguna de les matèries optatives que es cursin no s'imparteixi en els plans d'estudis de la UIB, es podrà reconèixer com a assignatura optativa o crèdits de lliure configuració, segons el que acordin els òrgans de direcció de la facultat o escola.

3. En el supòsit que el reconeixement d'una assignatura de la UIB requereixi cursar-ne més d'una a la institució de destinació o viceversa, s'han d'agrupar convenientment al document esmentat per especificar la correspondència acadèmica.

Article 13

1. En arribar a la universitat de destinació, l'estudiant ha d'emplenar i signar un contracte d'estudis definitiu (final study programme ), hi hagi modificacions o no respecte al contracte d'estudis previ. Igualment, aquest contracte l'ha de signar i també segellar el coordinador del departament o coordinador institucional dels programes de mobilitat de la universitat de destinació.

2. L'estudiant ha d'enviar en el termini d'un mes des de la seva incorporació a la universitat de destinació, aquest document al Servei de Relacions Internacionals. El cap d'estudis ha de comprovar la validesa dels canvis efectuats, si n'hi ha, i autoritzar -los.

Article 14

1. En el supòsit que es vulgui prolongar l'estada a la universitat de destinació, s'ha de demanar l'autorització corresponent al tutor i a la direcció del Servei de Relacions Internacionals, sempre respectant, en el cas de l'alumnat d'intercanvi, les condicions dels programes d'intercanvi i els convenis de col·laboració subscrits.

2. Una vegada autoritzada la prolongació de la seva estada, l'estudiant ha d'elaborar un contracte d'estudis addicional, que ha de complir les mateixes condicions i seguir els mateixos tràmits que el contracte d'estudis previ (articles 10, 11, 12 i 13).

Article 15

1. Acabat el període d'estudis a la universitat de destinació, l'alumne ha de presentar l'acta de les notes (transcript of records ) i l'expedient acadèmic o document equivalent al tutor de la UIB perquè juntament amb el cap d'estudis dugui a terme el procés de reconeixement dels estudis cursats a la universitat de destinació.

2. Aquest document l'ha d'emplenar la universitat de destinació i constitueix l'acreditació principal dels estudis realitzats. En aquest document s'han d'especificar les assignatures cursades, el nombre de crèdits ECTS, la qualificació obtinguda segons la universitat de destinació i la qualificació segons l'escala ECTS.

Article 16

El període d'estudis realitzat a la universitat de destinació es reconeixerà a la UIB, segons el que s'hagi acordat en el contracte d'estudis definitiu (i, si escau, addicional).

Article 17

Els serveis administratius de la facultat o escola han d'elaborar les actes acadèmiques d'acord amb el que estableixi el contracte d'estudis definitiu (i, si escau, addicional).

Article 18

La següent taula d'equivalències entre l'escala ECTS i l'escala nacional de qualificacions s'ha d'aplicar obligatòriament per al reconeixement de crèdits, sempre que les facultats o escoles no l'hagin modificada a les seves normatives pròpies.

ECTS Grading Qualificació numèrica
A 10
B 9,5
C 8
D 6,5
E 5,5
FX, F 4

Les mencions de matrícula d'honor obtingudes a la universitat de destinació i degudament justificades es reconeixeran a la UIB, sense formar part del percentatge establert al Reglament acadèmic.

TÍTOL III: ALUMNAT D'INTERCANVI QUE REP LA UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS

Article 19

Gaudeix dels mateixos drets que l'alumnat oficial de la UIB i pot utilitzar tots els serveis de la Universitat en igualtat de condicions.

Article 20

En arribar a la UIB s'ha d'inscriure al Servei de Relacions Internacionals i s'ha de dirigir al seu tutor, i si no al cap d'estudis, per fer les consultes acadèmiques oportunes, especialment per a les relacionades amb assignatures, crèdits, horaris i formes d'avaluació.

Article 21

Ha de formalitzar la matrícula als serveis administratius de la facultat o escola corresponent i es pot matricular de qualsevol assignatura de la UIB, amb independència del seu caràcter (anual o quadrimestral) o tipus (troncal, obligatòria, optativa o de lliure configuració), sempre que sigui adequada al període de l'estada, llevat dels casos en què no hi hagi places vacants. La seva matrícula queda lliure de les condicions i els prerequisits existents per a l'alumnat de la UIB.

Article 22

No ha d'abonar cap tipus de taxa d'inscripció o matrícula a la UIB, llevat que sobre aquest punt es reguli el contrari al programa d'intercanvi o conveni de col·laboració específic. En tots els casos ha de tenir l'assegurança escolar obligatòria o una assegurança d'altre tipus.

Article 23

Una vegada acabat el període d'estudi, els serveis administratius de la facultat o escola han d'expedir d'ofici el certificat acadèmic (certificat d'estudis realitzats).

TÍTOL IV: ALUMNAT VISITANT QUE REP LA UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS

Article 24

Ha de presentar la sol·licitud formal al Servei de Relacions Internacionals de la UIB abans del dia 1 de maig anterior a cada curs acadèmic, i ha d'incloure:

a) Sol·licitud d'admissió (on s'especifiqui la institució d'educació superior a la qual pertany l'alumne com a tal al seu país d'origen, els estudis que cursa i la durada prevista de l'estada a la UIB).

b) Expedient acadèmic original o còpia compulsada, acompanyat de document explicatiu del sistema de qualificacions utilitzat a la universitat d'origen.

c) Carta explicativa de l'interès per la UIB.

d) Dues cartes de professors de la institució d'origen que avalin la sol·licitud.

e) Assignatures que es volen cursar a la Universitat de les Illes Balears.

f) Declaració i/o acreditació dels coneixements de català i/o castellà.

Tota la documentació que proporcioni l'alumne sol·licitant ha d'estar escrita en català, castellà o anglès, o anar acompanyada de les traduccions corresponents a un d'aquests idiomes.

Article 25

El Servei de Relacions Internacionals, amb la direcció de l'escola o facultat corresponent, resoldrà la sol·licitud. Abans del dia 30 de juny de cada any es decidirà sobre l'admissió per al curs acadèmic següent.

Article 26

Gaudeix dels mateixos drets que l'alumnat oficial de la UIB i pot utilitzar tots els serveis de la Universitat en igualtat de condicions.

Article 27

Cada facultat o escola assignarà un tutor a cada alumne visitant, que, si no, serà el cap d'estudis.

Article 28

En arribar a la UIB s'ha d'inscriure al Servei de Relacions Internacionals i s'ha de dirigir al seu tutor per fer les consultes acadèmiques oportunes, especialment per a les relacionades amb assignatures, crèdits, horaris i formes d'avaluació.

Article 29

1. Ha de formalitzar la matrícula als serveis administratius de la facultat o escola que li assignin i es pot matricular de qualsevol assignatura de la UIB, amb independència del seu caràcter (anual o quadrimestral) o tipus (troncal, obligatòria, optativa o de lliure configuració), sempre que sigui adequada al període de l'estada, llevat dels casos en què no hi hagi places vacants. La seva matrícula queda lliure de les condicions i els prerequisits existents per a l'alumnat de la UIB.

2. S'ha de matricular d'un mínim de 20 crèdits.

3. El preu que cal abonar per la matrícula i altres drets s'establirà i publicarà anualment.

Article 30

Ha de tenir una assegurança mèdica per al període complet de la seva estada a la UIB, sigui l'assegurança escolar obligatòria o una assegurança d'altre tipus.

Article 31

Al Servei de Relacions Internacionals s'obrirà un expedient a cada estudiant admès i matriculat, on constaran els documents de la sol·licitud i de matrícula.

Article 32

Els alumnes apareixeran a l'acta única de cada assignatura. Els serveis administratius de la facultat o escola enviaran als professors de les assignatures afectades una relació dels alumnes corresponents.

Article 33

1. En acabar l'estada, els serveis administratius de la facultat o escola a la qual estigui adscrit l'alumne han d'expedir un certificat on s'ha de fer constar:

a) L'admissió a un programa especial que no condueix a cap titulació.

b) El període d'estada.

c) La relació d'assignatures en les quals es va matricular, incloent-hi crèdits, facultat o escola responsable i qualificació obtinguda.

2. Una vegada acabat el període d'estudi, els serveis administratius de la facultat o escola han d'expedir d'ofici el certificat acadèmic (certificat d'estudis realitzats).

Article 34

Els crèdits superats com a visitant es reconeixeran automàticament en cas d'incorporació com a alumne de la UIB.

Disposició addicional

Única

El que s'ha establert en aquesta normativa no és aplicable en el supòsit que mitjançant un conveni s'hagin establert unes altres regles específiques.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma,  26 de març de 2004
El Rector, Avel·lí Blasco



 

Acords que fan referència a aquest.