15417. ACORD NORMATIU del dia 26 de març de 2024 pel qual s'aprova la normativa de permanència i progressió dels estudiants a la Universitat de les Illes Balears.
¡A proposta del Consell de Direcció i en espera de l’informe pertinent del Consell Social de la Universitat (previst a l’article 47.2.f) de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari), el Consell de Govern, a la sessió ordinària del dia d’avui, fent ús de les competències que li atribueix l’article 24.2.32 i 40 dels Estatuts d’aquesta universitat, ha aprovat la normativa de permanència dels estudiants a la Universitat de les Illes Balears.
Article 1. Àmbit d’aplicació
El que es disposa en aquesta normativa s’aplicarà als estudiants de la Universitat de les Illes Balears (UIB), en qualsevol dels ensenyaments i de les modalitats que s’hi imparteixen.
Article 2. Objecte
L’objecte d’aquesta normativa és establir el règim de permanència dels estudiants de la UIB. A aquests efectes, es defineix un règim de permanència segons que l’estudiant, d’acord amb el que disposa el Reglament acadèmic d’aquesta universitat, ho sigui amb dedicació plena o amb dedicació diferenciada.
Així mateix, en aquesta normativa es regula un règim de progressió dels estudiants per al cas d’estudis de grau.
Article 3. Règim de permanència per als estudis de grau
- En el cas dels estudis de grau, els centres responsables de les titulacions fixaran per acord de la junta de centre, i amb el vistiplau del Consell de Direcció, el nombre mínim de crèdits que l’estudiant ha de superar en cada estudi.
- Per a l’estudiant amb dedicació plena, el nombre mínim de crèdits fluctuarà entre 0 i 30 el primer any i entre 30 i 60 els dos primers anys.
- Per a l’estudiant amb dedicació diferenciada, el nombre mínim de crèdits fluctuarà entre 0 i 6 el primer any i entre 18 i 24 els dos primers anys.
- En cas que el centre responsable de la titulació no hagi fixat un nombre mínim de crèdits, subsidiàriament s’aplicaran els nombres més baixos dels llindars regulats als apartats 2 i 3 d’aquest article; és a dir, 0 el primer any i 30 els dos primers anys, per a l’estudiant amb dedicació plena, i 0 el primer any i 18 els dos primers anys, per a l’estudiant amb dedicació diferenciada.
- Els centres establiran el procediment que han de seguir per orientar i assessorar l’estudiant que pugui incórrer en l’incompliment del nombre mínim de crèdits que un estudiant ha de superar en cada estudi.
Article 4. Progressió en els estudis de grau
- L’estudiant s’ha de matricular almenys del nombre mínim de crèdits establerts al Reglament acadèmic de la UIB o, si escau, dels crèdits necessaris per assolir la permanència.
- L’estudiant s’ha de matricular de totes les assignatures de formació bàsica de cursos anteriors que li quedin pendents abans de poder-se matricular d'una assignatura d'un curs superior.
- Per poder-se matricular d’assignatures d’un curs superior, a l’estudiant pot quedar-li pendent un màxim de 12 crèdits del conjunt d’assignatures obligatòries i pràctiques externes curriculars obligatòries de cursos anteriors.
- Excepcionalment, amb l’autorització del responsable de l’estudi, l’estudiant es podrà matricular d’assignatures optatives d’un curs sense complir els requisits de l’apartat anterior.
- Molt excepcionalment, amb l’autorització de la Comissió Acadèmica, un estudiant podrà seguir una progressió en els estudis de grau diferent de la regulada en aquest article.
Article 5. Règim de permanència per als estudis de màster
- L’estudiant amb dedicació plena ha de superar com a mínim 24 crèdits el primer any.
- L’estudiant amb dedicació diferenciada ha de superar com a mínim 6 crèdits el primer any.
Article 6. Sol·licitud de permanència
- L’estudiant que no hagi superat el nombre mínim de crèdits establert en aquesta normativa podrà presentar una sol·licitud de permanència, sempre que compleixi els terminis establerts per la Comissió Acadèmica.
- En cas d’estudis de grau, l’estudiant pot presentar sol·licitud de permanència només una vegada si no supera el nombre mínim de crèdits establert per al primer any, i només una vegada si no supera el nombre mínim de crèdits establert per als dos primers anys. Per tant, un estudiant de grau no pot acumular més de dues sol·licituds de permanència en total ni més d’una respecte del primer o del segon any per separat.
En cas d’estudis de màster, l’estudiant pot presentar sol·licitud de permanència una sola vegada. - La sol·licitud de permanència s’ha d’adreçar al responsable de l’estudi, el qual resoldrà. A aquest efecte, s’entén per responsable de l’estudi el degà o director d’escola, en el cas d’estudis de grau; el director del Centre d’Estudis de Postgrau, en el cas d’estudis de màster, i el delegat de la Universitat per al centre adscrit, en el cas de centres adscrits.
- La sol·licitud ha d’estar motivada per alguna de les causes detallades a continuació i d’anar acompanyada de la documentació justificativa corresponent:
- Malaltia greu de l'estudiant o d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat.
- Situació de discapacitat reconeguda pel Servei d’Atenció a la Dependència del Govern de les Illes Balears o organisme homòleg.
- Deteriorament significatiu de la situació econòmica de la unitat familiar.
- Contractació o canvi rellevant en les condicions laborals.
- Ser víctima de violència de gènere.
- Una altra causa anàlogament excepcional.
- La resolució podrà ser:
- Favorable: l’estudiant quedarà autoritzat a un any més de permanència i li correspondrà cursar el nombre mínim de crèdits que el centre responsable dels seus estudis tingui fixats respecte del primer any.
- Desfavorable:
- l’estudiant només podrà tornar-se a matricular dels mateixos estudis un cop hagin transcorregut dos anys acadèmics; o,
- l'estudiant podrà sol·licitar l’accés i matricular-se en un altre estudi de grau o màster, segons pertoqui, per al qual regiran les normes de permanència corresponents.
- El dret de l’estudiant recollit a l’apartat 5.b.i) d’aquest article només queda garantit per un sol any, de manera que l’estudiant que incorre per segona vegada en la situació de no haver superat el nombre mínim de crèdits perdrà definitivament la possibilitat de matricular-se, a la UIB, d’aquest estudi o d’una doble titulació que l’inclogui.
- La Comissió Acadèmica resoldrà, si escau, els dubtes que puguin sorgir durant el procés de resolució de les sol·licituds de permanència.
- La Comissió Acadèmica revisarà els recursos d’alçada que s’interposin i emetrà, si escau, els informes oportuns.
Article 7. Nombre màxim de matrícules per assignatura
- L’estudiant disposa d’un màxim de quatre matrícules ordinàries per superar cada assignatura de la seva titulació.
- No es comptabilitzaran les matrícules respecte de les quals s’hagi concedit la pertinent anul·lació, d’acord amb les condicions establertes al Reglament acadèmic.
- L’estudiant que s’hagi matriculat quatre vegades d’una assignatura i no l’hagi superada pot sol·licitar, d’acord amb el procediment establert al Reglament acadèmic de la UIB, una matrícula addicional al responsable de l’estudi, per poder-s'hi tornar a matricular un any més. A aquest efecte, s’entén per responsable de l’estudi el degà o director d’escola, en el cas d’estudis de grau; el director del Centre d’Estudis de Postgrau, en el cas d’estudis de màster, i el delegat de la Universitat per al centre adscrit, en el cas de centres adscrits
- L’estudiant de grau al qual manquin 12 crèdits o menys per acabar la titulació pot sol·licitar, d’acord amb el procediment establert al Reglament acadèmic de la UIB, una segona matrícula addicional al responsable de l’estudi.
El treball de fi d’estudis i les pràctiques externes curriculars no es tindran en compte a l’hora de computar els crèdits pendents.
Aquesta condició del nombre màxim de 12 crèdits pendents no s’aplica a les sol·licituds de segona matrícula addicional de les assignatures de formació bàsica.
Disposició addicional
Única. Denominacions
Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquesta normativa apareguin en gènere masculí, s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.
Disposició derogatòria
Única. Derogació normativa
- Queda expressament derogat l’Acord ratificatiu 11912/2016, de 21 de juny, pel qual s’aprova la normativa de permanència dels estudiants a la Universitat de les Illes Balears, I també totes les modificacions posteriors.
- Queden igualment derogades totes les disposicions d’igual o inferior rang que s’oposin a tot el que estableix aquesta normativa.
Disposició final
Única. Entrada en vigor
Aquesta normativa entrarà en vigor l’any acadèmic 2024-25.
Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.
Palma, en la data de la signatura electrònica
El Rector,
Jaume Carot