logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 553 - Any  XXXVIII - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 19 de maig de 2023
Consell de Govern

14935. ACORD NORMATIU del dia 4 de maig de 2023 pel qual s’estableixen transitòriament les retribucions econòmiques i les condicions acadèmiques de les modalitats contractuals de personal docent i investigador introduïdes o modificades substancialment per la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari.

La Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari (BOE núm. 70, de 23 de març) estableix, a la secció segona del capítol X, les modalitats mitjançant les quals les universitats poden contractar personal docent i investigador en règim laboral, i no incorpora cap disposició transitòria que permeti la contractació en aquelles figures només reconegudes per la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats (BOE núm. 307, de 24 de desembre). El Decret 104/2002, de 2 d’agost, sobre el règim jurídic i retributiu del personal docent i investigador contractat de la Universitat de les Illes Balears (BOIB núm. 95, de 8 d’agost), pel qual la Comunitat Autònoma de les Illes Balears regula la contractació de PDI laboral, desenvolupa les figures reconegudes per la Llei orgànica 6/2001.

Per tant, l’entrada en vigor de la Llei orgànica 2/2023 suposa que la Universitat no disposa d’un marc jurídic i retributiu autonòmic que estableixi el marc genèric de contractació. La contractació de PDI en règim laboral és, no obstant això, una eina indispensable per tal que la Universitat de les Illes Balears pugui continuar prestant els serveis que tant la Llei orgànica 2/2023 com els seus Estatuts li confereixen.

Per aquest motiu, i amb la finalitat d’evitar la impossibilitat de prestar els serveis que li corresponen i poder continuar exercint les seves funcions, és necessària una normativa que fixi, a partir de la Llei orgànica 2/2023 i fins que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears defineixi un nou marc normatiu, les condicions acadèmiques i les retribucions de les modalitats contractuals de PDI laboral a la UIB. Aquesta regulació pretén atorgar seguretat en la contractació i no implica un increment de despesa.

Com a conseqüència del que s’ha dit als paràgrafs anteriors i fent ús de les competències que li atribueixen els articles 24.1, 24.2.32 i 40 dels Estatuts d'aquesta universitat, el Consell de Govern, a la sessió del dia d'avui i a proposta del Consell de Direcció, ha establert transitòriament les retribucions econòmiques i les condicions acadèmiques de les modalitats contractuals de personal docent i investigador introduïdes o modificades substancialment per la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, en els termes següents:

Article 1. Àmbit d’aplicació

  1. Aquesta normativa fixa el règim acadèmic i retributiu de les figures de PDI laboral introduïdes per la Llei orgànica 2/2023 o que suposen una modificació substancial respecte de les regulades per la Llei orgànica 6/2001 i el Decret 104/2002.
  2. Serà d’aplicació fins que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears estableixi un nou règim jurídic i retributiu per al PDI contractat de la Universitat de les Illes Balears.

Article 2. Professor permanent laboral (PPL)

  1. Les condicions retributives i els increments salarials que se’n puguin derivar són equiparables a les de professor contractat doctor (PCD).
  2. Els drets i deures acadèmics són equivalents a la categoria de professor titular d’universitat dels cossos docents universitaris.
  3. La capacitat docent de PPL correspon a l’assignada a la figura de professor titular d’universitat en el marc de la normativa vigent a la Universitat de les Illes Balears.
  4. A efectes acadèmics, el PDI contractat sota la modalitat de professor contractat doctor que sol·liciti el canvi a PPL mantindrà l’antiguitat amb data d’inici del seu primer contracte com a PCD, sempre que aquest s’hagi mantingut de forma ininterrompuda.

Article 3. Professor visitant (PV)

  1. S’estableixen tres categories de professor visitant (PV): PV1, PV2 i PV3.
  2. Les retribucions econòmiques de PV1 corresponen a les assignades al cost de dotació de catedràtic d’universitat, incloent-hi el cost de la quota patronal.
  3. Les retribucions econòmiques de PV2 corresponen a les actualment assignades al professor visitant assimilat a professor contractat doctor.
  4. Les retribucions econòmiques de PV3 corresponen a les actualment assignades al professor visitant assimilat a professor ajudant doctor.
  5. La capacitat docent de PV1 i PV2 és de 240 hores docents, amb un mínim de 120 hores lectives. La capacitat docent de PV3 és de 180 hores docents.
  6. Prèvia autorització del departament, les persones contractades amb la modalitat de PV poden sol·licitar d’acollir-se al conveni signat entre la UIB i l’ANECA per a l’avaluació de trams de recerca. Aquestes avaluacions no tindran efectes econòmics ni afectaran la capacitat docent.

Article 4. Professor distingit (PD)

  1. S’estableixen quatre categories de professor distingit (PD): PD1, PD2, PD3 i PD4.
  2. Les retribucions econòmiques de PD1 corresponen a les actualment assignades al cost de dotació de catedràtic d’universitat, incloent-hi el cost de la quota patronal. La contractació serà per tres anys, amb possibilitat d’un any de pròrroga.
  3. Les retribucions econòmiques de PD2 corresponen a les actualment assignades al cost de dotació de professor contractat doctor. La contractació serà per tres anys, amb possibilitat d’un any de pròrroga.
  4. Les retribucions econòmiques de PD3 corresponen a les actualment assignades al cost de dotació de professor ajudant doctor. La contractació serà per tres anys, amb possibilitat d’un any de pròrroga.
  5. Les retribucions econòmiques de PD4 estan vinculades a programes i contractes nacionals, internacionals o europeus que, entre les despeses assignades, disposin de despeses de contractació elegibles. La contractació serà per una durada equivalent a la disposada pel programa o contracte en el qual s’inscrigui.
  6. La capacitat docent de PD1 i PD2 és d’un mínim de 120 hores lectives més un màxim de 120 hores docents, sent la suma d’ambdues 240 hores. La capacitat docent de PD3 és de 180 hores docents.
  7. La capacitat docent de PD4 s’establirà en funció del programa o contracte en el qual s’inscrigui.
  8. Prèvia autorització del departament, les persones contractades amb la modalitat de PD poden sol·licitar d’acollir-se al conveni signat entre la UIB i l’ANECA per a l’avaluació de trams de recerca. Aquestes avaluacions no tindran efectes econòmics ni afectaran la capacitat docent.

Article 5. Professor substitut (PS)

  1. S’estableixen tres categories de professor substitut (PS): PS1, PS2 i PS3.
  2. La categoria de PS1 té com a funció cobrir, fins a un màxim de quatre anys, places de PDI laboral a temps complet. La contractació sota aquesta figura no implica dret a reserva de plaça.
  3. La categoria de PS2 té com a funció substituir un membre del PDI que ocupi un càrrec acadèmic en les hores lectives o docents que tingui assignades. La durada contractual estarà condicionada al temps que la persona ocupi el càrrec.
  4. La categoria de PS3 té com a funció cobrir baixes laborals o situacions sobrevingudes. La durada del contracte serà d’un mínim de quinze dies i fins que acabi el curs acadèmic en què s’hagi firmat, o fins que acabi la baixa laboral o la situació sobrevinguda.
  5. La contractació de PS1 serà en la modalitat de temps complet. La contractació de PS2 i PS3 serà en la modalitat de temps parcial.
  6. Les retribucions econòmiques de PS són les següents:
    1. PS1: sou establert per cost de dotació per a les figures de PPL o professor ajudant doctor, en funció de la plaça que es cobreixi de forma temporal.
    2. PS2: assimilació salarial a professor associat en correspondència amb les hores de substitució del càrrec.
    3. PS3: assimilació salarial a professor associat en funció de les hores lectives o docents objecte de substitució.
  7. Capacitat docent
    1. PS1: la capacitat docent s’establirà en funció de la plaça vacant que s’ocupa i s’equipararà a la de PPL o professor ajudant doctor.
    2. PS2: la capacitat docent s’establirà en funció de les hores docents vinculades al càrrec acadèmic.
    3. PS3: la capacitat docent s’establirà en funció de les hores de substitució.

Disposicions addicionals

Primera. Validesa

Aquest acord normatiu deixarà de tenir efectes en el moment que entri en vigor la regulació econòmica i jurídica dels òrgans competents.

Segona. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquesta normativa apareguin en gènere masculí, s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

Disposició final

Única. Entrada en vigor

Aquesta normativa entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears.

Palma, en la data de la signatura electrònica
El Rector,
Jaume Carot