logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 498 - Any  XXXV - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 22 de maig de 2020
Vicerectorat d'Estudiants

13528. RESOLUCIÓ de la vicerectora d’Estudiants del dia 15 de maig de 2020 per la qual es fa pública la instrucció sobre el protocol d’actuació respecte als alumnes col·laboradors de tipus A i B motivada per l’excepcionalitat de l’estat d’alarma.

A causa de la crisi sanitària motivada per la pandèmia de la COVID-19, el sistema universitari necessita un conjunt de mesures per garantir la continuïtat de totes les activitats que duu a terme i que s’han vist afectades en aquesta darrera part de l’any acadèmic 2019-20.

La iniciació en les tasques d’investigació, especialment durant els darrers cursos, pot contribuir de manera efectiva a la millora de la formació acadèmica dels estudiants de grau. En aquest sentit, als vigents Estatuts de la UIB, de la mateixa manera que en textos estatutaris precedents, es recull, a l’article 121, la figura dels alumnes col·laboradors, definits com els que participen en les tasques acadèmiques de la Universitat. És per això que cal establir uns criteris que permetin donar suport i continuïtat a la figura de l’alumne col·laborador i a les seves activitats, les quals, en general, s’han vist interrompudes.

Així mateix, cal dir que les pràctiques dels alumnes col·laboradors dels tipus A i B són dispars i específiques, d’acord amb els criteris que cada responsable va presentar. Per tant, requereixen també adaptacions diferents que, en qualsevol cas, n’han de garantir el rigor i la qualitat.

En aquest sentit, cal recordar que, segons el tipus d’alumne col·laborador, la tutela la farà el personal docent i investigador que ha fet la sol·licitud per als alumnes dels tipus A i B.

Per altra banda, l’acceptació d’un alumne col·laborador suposa el compromís del tutor de dirigir i tutelar l’activitat de col·laboració pròpia de l’alumne. Així mateix, el tutor assumeix el compromís d’emplenar, dins els terminis fixats a la convocatòria, l’informe d’avaluació de l’activitat de col·laboració realitzada.

Per tot el que s’ha indicat, la vicerectora d’Estudiants de la Universitat de les Illes Balears, en el marc de l’estat d’alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, dicta la instrucció següent respecte al seguiment, reconeixement i/o anul·lació de crèdits d’alumnes col·laboradors per a l’any acadèmic 2019-20, amb tota una sèrie de mesures addicionals transitòries i excepcionals per a l’any indicat.

Primer. Finalització de la col·laboració

En cas que el tutor responsable d’una plaça d’alumne col·laborador estimi que s’ha realitzat l’equivalent a un 60 per cent o més de les activitats previstes, es donarà per finalitzada la col·laboració. El termini perquè l’alumne pugui sol·licitar l’informe final de la plaça a través d’UIBdigital és, com a màxim, el 15 de setembre de 2020.

A partir d’aquest moment, la condició d’alumne col·laborador constarà a l’expedient acadèmic de l’estudiant, i s’hi indicarà el nombre de crèdits de reconeixement acadèmic aconseguits. Així mateix, es tramitarà la compensació econòmica en cas que estigui prevista.

Segon. Alternatives per poder finalitzar la col·laboració

  1. En aquelles situacions en què el responsable de la plaça determini que no s’ha arribat a poder fer el 60 per cent de les activitats previstes, es proposen, amb caràcter general, diverses alternatives:
    1. Suplir la resta d’activitats previstes amb altres activitats relacionades no presencials.
    2. Prorrogar les activitats previstes que no hagin pogut ser substituïdes per activitats no presencials, a partir de la fase 1 de la desescalada i fins al desembre de 2020, sempre garantint les condicions de seguretat respecte a la COVID-19, per evitar contagis.
      Quan les activitats previstes impliquin la incorporació a un laboratori, el tutor de la plaça ha de disposar, a més, d’una autorització del Vicerectorat d’Investigació i Internacionalització.
      El termini perquè l’alumne pugui sol·licitar l’informe final de la plaça a través d’UIBdigital és el 18 de desembre de 2020.
    3. Gaudir de la mateixa plaça d’alumne col·laborador i amb les mateixes condicions durant l’any acadèmic 2020-21.
      D’aquesta manera, les disposicions de l’article 16 (Incompatibilitats) de l’Acord normatiu 10713/2013, de 24 de juliol, pel qual s’aprova la normativa sobre els alumnes col·laboradors de la Universitat de les Illes Balears («Un mateix alumne només pot gaudir dues vegades de places d'alumne col·laborador de cada tipus») no seran aplicables l’any acadèmic 2020-21 als efectes prevists al paràgraf anterior.
    4. Renunciar voluntàriament a continuar en la plaça d’alumne col·laborador. L’absència de resposta a aquestes instruccions dins el termini establert s’entendrà com una renúncia implícita a continuar en la plaça.
      En aquest cas, la renúncia indicada al paràgraf anterior no constarà a l’expedient de l’alumne, i així hom li dona l’oportunitat de tornar-se a presentar l’any acadèmic 2020-21 a una nova plaça de la seva elecció.
  2. Totes les modificacions i adaptacions indicades a les lletres anteriors s’han de decidir prèviament i de forma coordinada amb l’estudiant afectat, i s’intentarà donar-li les màximes opcions d’elecció.

Tercer. Comunicació d’adaptacions

Totes les adaptacions acordades es comunicaran mitjançant una sol·licitud d’UIBdigital (Gestions i serveis > Tràmits > Sol·licituds > Vicerectorat d’Estudiants), <https://uibdigital.uib.es/uibdigital/tramits/sollicituds/oferta.html>, en el termini màxim de deu dies des de la publicació d’aquesta instrucció.

Ho faig publicar perquè se’n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 15 de maig de 2020
La vicerectora d’Estudiants,
Rosa Isabel Rodríguez