9606. RESOLUCIÓ del Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica i Convergència Europea del dia 2 de novembre de 2010 en relació amb la interpretació de l’article 45.4 de l’Acord normatiu 9094/2009, de 5 de juny, pel qual s’aprova el Reglament acadèmic aplicable als estudis de grau.
El desenvolupament dels estudis de grau i l’anàlisi de les repercussions de les distintes normatives internes que els regulen han fet que, en el cas particular del capítol quart (Règim general de permanència) del Reglament acadèmic aprovat per l’Acord normatiu 9094/2009, de 5 de juny (FOU núm. 314, de 12 de juny), s’hagi iniciat un procés de reforma. Mentrestant, però, es fa urgent una interpretació de l’article 45.4 de l’Acord normatiu 9094/2009 per poder donar resposta a distintes sol·licituds dels estudiants a temps parcial. L’esmentat article textualment estableix:
«Els estudiants de titulacions de grau que hagin obtingut el règim de permanència a temps parcial poden matricular-se d’un màxim del 50 per cent dels crèdits que configuren el primer curs, tot i que els centres responsables poden incrementar aquest percentatge fins al 60 per cent. En tots els casos, els estudiants han d’aprovar almenys 6 crèdits a la finalització d’aquest primer any. Durant el segon any acadèmic s’han de matricular com a mínim de la resta de crèdits que configuren el primer curs i, en total, durant els dos anys acadèmics n’han d’aprovar 24. Durant els anys acadèmics posteriors l’estudiant a temps parcial de titulacions de grau pot matricular-se d’un màxim de 42 crèdits d’assignatures noves cada any acadèmic.» (La cursiva és nostra.)
De l’apartat transcrit, es fa necessària una interpretació de la frase destacada en cursiva, per a la qual cosa s’ha de tenir en compte que la justificació de la interpretació de la norma és doble. Per una banda, es tracta d’evitar que l’estudiant a temps parcial s’hagi de matricular el segon any acadèmic de tots els crèdits de primer any no superats, de manera que només s’exigeixi que es matriculi d’aquells dels quals no s’ha matriculat mai. Per altra banda, cal recordar que la normativa dels estudiants a temps parcial es va pensar per contraposar-la a la dels estudiants a temps complet a partir de dues variables: el nombre de crèdits matriculats (tenint present que el mínim el fixa la Conselleria d’Educació i Cultura) i el nombre de crèdits a superar per mantenir-se en un estudi (la permanència).
Així, en el cas dels estudiants a temps complet, actualment s’exigeix que es matriculin d’un mínim de 30 crèdits el primer any, i després n’han d’aprovar 12 per mantenir-se en l’estudi, i de 36 entre els dos primers anys. Els estudiants a temps parcial s’han de matricular el primer any d’un mínim de 24 crèdits en estudis amb limitació de places, o només de 12 si no n’hi ha (i d’un màxim de 30 crèdits o, en tot cas, de 36, segons l’article 45.4 del Reglament acadèmic de la UIB), i n’han de superar 6 per mantenir-se en l’estudi, i 24 entre els dos primers anys acadèmics.
Per tant, un cop passat el primer any acadèmic, és veritat que els estudiants a temps complet no tenen cap norma que els obligui a matricular-se d’un nombre determinat de crèdits, però, com que en acabar aquest segon any n’hauran de tenir 36 de superats (6 assignatures), és molt probable que s’hagin matriculat de quasi totes les assignatures si no s’han volgut arriscar molt. En canvi, l’estudiant a temps parcial només està obligat a matricular-se de totes les assignatures en dos anys acadèmics, però té un risc molt més petit, perquè basta que tingui 24 crèdits superats per mantenir-se en l’estudi; és a dir, basta que hagi aprovat 4 assignatures en 4 semestres, tot i que és veritat que en dos anys s’haurà hagut de matricular de, com a mínim, 10 assignatures.
En definitiva, el que es pretén amb la interpretació que tot seguit es realitzarà és que cada estudiant valori el que li convé més segons les seves circumstàncies personals, laborals o familiars.
Ateses les circumstàncies exposades, s’acorda interpretar en els termes següents la indicació realitzada a l’article 45.4 del Reglament acadèmic aplicable als estudis de grau relativa al fet que durant el segon any acadèmic els estudiants a temps parcial s’han de matricular com a mínim de la resta de crèdits que configuren el primer curs:
Article únic
- L’obligació de matrícula de l’estudiant a temps parcial el segon any acadèmic fa referència a la resta de crèdits, és a dir, a les assignatures de les quals no es va matricular el primer any, i no al total de crèdits o assignatures pendents per superar del primer curs. Per tant, si un estudiant a temps parcial es matricula de 30 crèdits (és a dir, de 5 assignatures) del primer curs de qualsevol estudi de grau, el segon any està obligat a matricular-se dels altres 30 crèdits, és a dir, de les altres 5 assignatures de les quals mai no ha estat matriculat.
- A banda de matricular-se obligatòriament de la resta de crèdits o assignatures de què no s’ha matriculat durant el primer any, l’estudiant a temps parcial també pot matricular-se d’altres assignatures suspeses fins a un màxim de 42 crèdits.
Ho faig publicar perquè se’n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.
Palma, 2 de novembre de 2010
El vicerector d’Ordenació Acadèmica i Convergència Europea, Mateu Servera