FULL OFICIAL
Universitat de les
Illes Balears
Any XVIII
Núm. 217
Divendres, 11 d'abril de 2003
Any
Núm.
Acord
Cercar
?
DISPOSICIONS GENERALS
Rectorat
6137. RESOLUCIÓ del Rector del dia 4 de març de 2003 per la qual es fa pública la normativa d'accés a la Universitat per a majors de 25 anys.

D'acord amb les previsions de l'article 23.1.h) dels Estatuts d'aquesta universitat, el Consell Executiu, a la sessió del dia d'avui, ha acordat de fer pública la normativa d'accés a la Universitat per a majors de 25 anys.

Article 1. Àmbit d'aplicació

Els majors de 25 anys d'edat que no estiguin en possessió del títol de batxiller o equivalent poden ingressar directament a la Universitat de les Illes Balears mitjançant la superació de la prova d'accés que es regula en aquesta ordre.

Només poden concórrer a aquesta prova d'accés les persones que hagin complert o compleixi els 25 anys abans de l'1 d'octubre de l'any natural en què es faci la prova.

Article 2. Estructura general de la prova d'accés

1. La prova d'accés a la Universitat de les Illes Balears a què es refereix l'article primer s'estructura en dues parts: una primera part consta d'una prova comuna i una prova específica, i una segona part és un curs d'iniciació i orientació.

2. La prova comuna té com a objectiu apreciar la maduresa dels candidats per seguir amb èxit estudis universitaris, així com la capacitat de raonament i expressió escrita. Consta de quatre exercicis: a) Comentari de Text; b) Llengua Castellana;

c) Llengua Catalana; i d) Llengua Estrangera, per triar entre Alemany, Anglès i Francès.

3. La prova específica té per finalitat valorar les habilitats, capacitats i aptituds dels candidats per seguir i superar els estudis de l'opció elegida.

3.1. Tenint en compte les titulacions que ofereix la Universitat de les Illes Balears, la prova específica s'estructura en quatre opcions, i cadascuna d'aquestes inclou una matèria obligatòria i un grup d'optatives, d'entre les quals se n'ha d'elegir una.

a) Opció A: Cientificotecnològica, la matèria obligatòria és Matemàtiques, les optatives són Biologia, Física i Química.

b) Opció B: Ciències de la Salut, la matèria obligatòria és Biologia, les optatives són Física, Matemàtiques i Química.

c) Opció C: Ciències Socials i Jurídiques, la matèria obligatòria és Història, les optatives són Geografia, Història de l'Art, Literatura i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

d) Opció D: Humanitats, la matèria obligatòria és Literatura, les optatives són Filosofia, Història i Història de l'Art.

4. Els candidats poden realitzar la prova específica en l'opció de la seva elecció. L'opció que s'hagi triat, de la qual hom s'examinarà, dóna preferència per accedir a les titulacions que hi estan vinculades segons l'Ordre de 25 de novembre de 1999 (BOE del 30), l'Ordre de 27 de juny de 2000 (BOE de 4 de juliol) i l'Ordre de 14 de maig de 2001 (BOE del 22), o normes que les substitueixin o actualitzin.

5. Els qui resultin aptes a la primera part de la prova d'accés s'han d'inscriure a un curs d'iniciació i orientació per proporcionar-los els coneixements i tècniques de treball necessaris per iniciar els estudis universitaris, i l'assistència és obligatòria.

6. Els candidats poden utilitzar, segons la seva elecció, qualsevol de les llengües oficials de la comunitat autònoma de les Illes Balears. No obstant això, els exercicis de Llengua Castellana, Llengua Catalana i Llengua Estrangera s'han de contestar en les llengües corresponents.

7. En el moment de fer la inscripció per realitzar la prova d'accés els candidats han de manifestar la llengua estrangera triada per a la prova comuna, així com l'opció i l'optativa elegides per a la prova específica, d'acord amb el que disposa l'apartat 3.1 d'aquest article.

8. Cada exercici tant de la prova comuna com de l'específica té una durada d'una hora.

Article 3. Convocatòries

1. Hi ha una convocatòria anual de la prova d'accés.

2. Un cop superada la prova d'accés, els candidats poden presentar-se en successives convocatòries, amb la finalitat de millorar la qualificació i accedir al primer cicle d'uns estudis determinats, cosa que únicament tindrà validesa si la qualificació és superior a l'atorgada en una convocatòria anterior.

3. La possibilitat de repetir la prova d'accés no és obstacle perquè l'aspirant pugui formalitzar la matrícula a la

Universitat de les Illes Balears l'any acadèmic en el qual aprovi les proves per primera vegada.

4. Els alumnes que es presentin per millorar la qualificació no cal que facin la segona part de les proves.

Article 4. Qualificacions de la prova d'accés

1. Cadascun dels exercicis de la prova comuna i de la prova específica es qualificarà de 0 a 10 punts.

2. La qualificació global de la prova comuna serà la mitjana aritmètica dels quatre exercicis.

3. La qualificació global de la prova específica serà la mitjana aritmètica dels dos exercicis.

4. La qualificació final de la primera part de la prova d'accés serà la mitjana aritmètica de les qualificacions globals de la prova comuna i específica, i serà expressada amb dues xifres decimals. És necessari que la qualificació global de la prova específica sigui igual o superior a quatre punts per poder fer la mitjana.

5. La qualificació del curs d'iniciació serà d'apte o no apte. Per obtenir la qualificació d'apte és requisit imprescindible complir com a mínim amb el 75 per cent d'assistència al curs.

6. Es considerarà apte l'aspirant que obtingui una qualificació final igual o superior a cinc punts a la primera part de la prova d'accés i la qualificació d'apte a la segona part de les proves.

Article 5. Reclamacions

A partir de la data de publicació de les qualificacions i en el termini de tres dies hàbils, els candidats poden presentar reclamació mitjançant escrit raonat dirigit al Rector de la Universitat de les Illes Balears.

Article 6. Adaptació per a aspirants discapacitats

Per a aquells candidats que en el moment de la seva inscripció justifiquin degudament alguna discapacitat que els impedeixi realitzar la prova d'accés amb els mitjans ordinaris, es prendran les mesures oportunes perquè puguin fer-la amb les condicions més favorables a la seva discapacitat.

Article 7. Ingrés a les titulacions de la Universitat de les Illes Balears

Per als estudis amb limitació de places s'aplicarà el que dicta el Reial decret 69 /2000, de 21 de gener (BOE del 22), o norma que el substitueixi o actualitzi, sobre preferència d'opció vinculada i qualificació.

Disposició addicional. Equivalència acadèmica

La superació de la prova d'accés no equival, a cap efecte, a la possessió de cap titulació acadèmica.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma,  4 de març de 2003

El Rector, Llorenç Huguet



 

Acords que fan referència a aquest.