FULL OFICIAL
Universitat de les
Illes Balears
Any XVII
Núm. 206
Dimarts, 30 de juliol de 2002
Any
Núm.
Acord
Cercar
?
DISPOSICIONS GENERALS
Junta de Govern
5773. ACORD NORMATIU del dia 24 de juny de 2002 pel qual s'aprova el Reglament del Claustre constituent.

Exposició de motius

Aquest reglament té com a finalitat l'organització i el funcionament del Claustre universitari de la Universitat de les Illes Balears, òrgan encarregat d'elaborar els seus Estatuts en tots els aspectes que ho requereixin, per tal de facilitar el desenvolupament de les tasques i el compliment dels fins que els són propis, de conformitat amb el que estableix la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats (d'ara endavant, LOU).

En virtut d'això, la Junta de Govern, fent ús de la competència que li confereix la disposició transitòria 2a.4 de la LOU, ha acordat, a la sessió del dia 24 de juny de 2002, d'aprovar aquest reglament.

Reglament del Claustre constituent

CAPÍTOL I. Competències, composició i òrgans de govern

Article 1. El Claustre és el màxim òrgan de representació de la comunitat universitària.

Són competències del Claustre les que especifiquen la LOU, les seves normes de desenvolupament i les que els Estatuts de la Universitat li atribueixen.

Article 2. El Rector presideix el Claustre. El Rector pot delegar-ne la presidència en un vicerector. El Rector obre, suspèn i tanca les sessions del Claustre.

Article 3. El Secretari General de la Universitat és el secretari del Claustre, i el fedatari de les seves actes i els seus acords. En cas de necessitat, el Rector pot designar un membre del Consell Executiu que faci les funcions del secretari.

Article 4

1. La Mesa del Claustre, amb les competències que s'especifiquen a l'article següent, té la composició següent:

a) El Rector, que la presideix.

b) El Secretari General, que n'és el secretari.

c) Cinc vocals, triats per i entre els claustrals del grup a) (professors doctors pertanyents als cossos docents universitaris).

d) Un vocal, triat per i entre els claustrals del grup b) (resta de personal docent i investigador).

e) Dos vocals, triats per i entre els claustrals del grup c) (estudiants).

f) Un vocal, triat per i entre els claustrals del grup d) (personal d'administració i serveis).

2. En cas d'empat quedaran proclamats els candidats en funció de la seva antiguitat, excepte en el cas dels estudiants, que serà mitjançant sorteig.

3. Per cada vocal de la Mesa hi ha d'haver un suplent, que s'elegirà en el moment de l'elecció del titular corresponent.

Article 5. Són competències de la Mesa del Claustre:

a) Fixar l'ordre del dia de les sessions del Claustre, a proposta dels òrgans i col·lectius competents.

b) Fixar les intervencions, ordenar-les, agrupar-les i atribuir el temps de la seva durada a les sessions.

c) Reglamentar els debats, les intervencions, les propostes i les esmenes a les propostes de tots els temes que no estiguin específicament reglamentats en aquest reglament.

d) Interpretar aquest reglament.

CAPÍTOL II. Del funcionament

Article 6. L'ordre del dia del Claustre l'elabora la Mesa, a proposta del Consell Executiu, el qual té la iniciativa en la proposta d'acords i mocions, sens perjudici de la possibilitat de presentar-ne que tenen els altres claustrals, de la manera que es preveu en aquest reglament.

Article 7. Les convocatòries del Claustre s'han de fer amb quaranta-vuit hores d'antelació com a mínim. La convocatòria ha de ser nominal i ha d'anar adreçada al departament en el cas dels claustrals dels grups a) i b), al centre en el cas dels claustrals del grup c) i a la unitat administrativa en el cas dels claustrals del grup d). Hi ha de figurar preceptivament l'ordre del dia.

Article 8. No es pot afegir cap punt a l'ordre del dia amb menys de quaranta-vuit hores d'antelació, llevat que el Claustre estigui en sessió, hi siguin presents tots els claustrals i, a proposta de la Mesa, la majoria de claustrals votin la inclusió del nou punt.

Article 9. Perquè la constitució del Claustre sigui vàlida és necessària, en primera convocatòria, la presència de la meitat més un de la totalitat dels claustrals. En segona convocatòria s'exigirà la presència d'un terç dels claustrals.

Article 10. Les sessions del Claustre poden ser ordinàries o extraordinàries. Pel que fa a les ordinàries, l'ordre del dia ha de contenir forçosament un punt de lectura i possible aprovació de l'acta o les actes de sessions anteriors, sens perjudici dels que hi inclogui la Mesa d'acord amb aquest reglament. Quant a les extraordinàries, no cal que hi figuri el punt de lectura d'actes de sessions anteriors. Per a aquestes, l'ordre

del dia constituirà un sol punt o, excepcionalment, diversos punts que guardin una relació temàtica unitària o complementària.

Les sessions del Claustre són tancades, tret de les excepcions que preveu aquest reglament.

Article 11. En els debats i aprovació d'una proposta, una moció o un acord es distingiran les situacions:

a) Assentiment, que és la que es produeix quan cap claustral no fa objeccions explícitament a l'aprovació d'una proposta, una moció o un acord.

b) Majoria absoluta, que és la que es produeix quan hi voten favorablement la meitat més un de la totalitat dels claustrals.

c) Majoria simple, que és la que es produeix quan els vots favorables a la proposta superen en nombre els contraris a la proposta o, si escau, l'obtenció d'un nombre de vots superior a qualsevol de les altres propostes.

d) Majoria qualificada és qualsevol que no sigui simple o absoluta.

Article 12. Els acords es prenen ordinàriament per majoria simple, tret de les excepcions que preveuen la LOU, els Estatuts de la Universitat i aquest reglament. Correspon a la Mesa determinar, en cas de dubte, si cal majoria qualificada per prendre un acord.

En tot cas, cal que el 25 per cent per excés dels claustrals votin favorablement una proposta, una moció o un acord perquè quedi aprovat.

Article 13. Poden intervenir en els debats de les sessions ordinàries del Claustre:

a) Els membres del Consell Executiu.

b) El president del Consell d'Estudiants.

c) Qualsevol claustral, sempre que la intervenció se sol·liciti per escrit prèviament.

d) Els claustrals que ho demanin a la Mesa durant els debats, amb l'autorització prèvia de la Mesa.

Les peticions d'intervenció s'han de fer per escrit dirigit al president de la Mesa.

Article 14. El Rector convocarà el Claustre en els casos següents:

a) Per iniciativa pròpia. En tot cas, convocarà una sessió ordinària una vegada l'any com a mínim.

b) A sessió extraordinària, per iniciativa del Consell de Govern, sempre que aquest ho aprovi per majoria absoluta.

c) A petició d'un 30 per cent per excés dels claustrals.

CAPÍTOL III. De la Mesa

Article 15. El Rector és el president de la Mesa. El Secretari General és el secretari de la Mesa i és el fedatari de les seves actes i els seus acords.

Article 16. El president de la Mesa convoca, obre, suspèn i tanca les sessions de la Mesa. També en fixa l'ordre del dia. Per a les convocatòries s'ha d'aplicar el que preveu l'article 7 d'aquest reglament.

Article 17. Perquè la constitució de la Mesa sigui vàlida és necessària, en primera convocatòria, la presència de la meitat més un dels seus membres. En segona convocatòria s'exigirà la presència d'un terç dels membres de la Mesa.

Els acords de la Mesa es prenen per majoria simple. En tot cas, cal que quatre membres com a mínim votin un acord perquè quedi aprovat.

Article 18. La comunicació entre els claustrals i la Mesa s'ha de fer per escrit, si no es tracta de qüestions puntuals que puguin presentar-se durant les sessions.

CAPÍTOL IV. De la reforma del Reglament

Article 19. Aquest reglament es pot modificar a proposta de:

a) El Consell de Govern.

b) Un 25 per cent per excés de claustrals.

Per fer-ne la modificació cal presentar un text alternatiu raonat. En tot cas cal majoria absoluta perquè s'aprovi la modificació.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Primera. Els membres nats del Claustre s'integraran en el sector de la comunitat universitària al qual pertanyin.

Segona. En els casos no prevists en aquest reglament s'aplicaran les resolucions de la Mesa del Claustre i subsidiàriament la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú (LRJAP i PAC).

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Aquest Reglament entrarà provisionalment en vigor el dia que l'aprovi la Junta de Govern.

Segona. A la primera sessió del nou Claustre s'aprovarà o modificarà aquest reglament. Les propostes de modificació s'han de fer d'acord amb el text aprovat per la Junta de Govern. Les modificacions que hi introdueixi el Claustre entraran provisionalment en vigor en el moment de ser aprovades.

Tercera. La Mesa del Claustre prevista a l'article 21 de l'Acord normatiu 5656 /2002, de 21 de març (FOU núm. 202, de 22 de març), farà les funcions de la Mesa del Claustre fins al dia de la seva constitució.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Primera. Queda derogat i sense efectes el Reglament del Claustre (FOU núm. 10, de 13 de juny de 1986).

DISPOSICIÓ FINAL

Primera. Aquest reglament entrarà en vigor de manera definitiva el dia que es publiqui al FOU.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma,   24 de juny de 2002
El Rector, Llorenç Huguet



 

Acords que fan referència a aquest.