FULL OFICIAL
Universitat de les
Illes Balears
Any XVII
Núm. 199
Divendres, 18 de gener de 2002
Any
Núm.
Acord
Cercar
?
DISPOSICIONS GENERALS

Junta de Govern

5586. ACORD NORMATIU del dia 18 de desembre de 2001 pel qual s'aprova la normativa sobre títols propis de la Universitat de les Illes Balears.

NORMATIVA SOBRE TÍTOLS PROPIS DE LA UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS

La Junta de Govern, a la sessió ordinària del dia d'avui, fent ús de les competències que li atribueix l'article 21.1.34) dels Estatuts de la Universitat de les Illes Balears, ha aprovat, a proposta del Consell Executiu, la normativa sobre títols propis de la UIB.

I. Tipus de títols propis de la UIB

1. Els títols propis de la UIB són els següents:

a) Títols propis de grau: curs de primer cicle, estudi de primer cicle i estudi de segon cicle.

b) Títols propis de postgrau: expert universitari, especialista universitari i màster universitari.

c) Itineraris d'especialització.

d) Títols progressius: tècnic universitari.

e) Títols de formació bàsica: curs d’actualització professional, diploma i diploma universitari.

2. Els títols propis de grau de la modalitat «estudi de primer cicle» poden ser de dues classes:

a) Estudi de primer cicle.

b) Estudi de primer cicle corresponent a un primer cicle no terminal d’un estudi oficial de dos cicles (per exemple, un estudi de primer cicle de Química, estudi oficial el primer cicle del qual no dóna lloc a una titulació oficial).

3. La UIB no atorgarà cap títol propi de postgrau la càrrega lectiva del qual sigui inferior a deu crèdits. Això no limita la capacitat dels centres universitaris, dels departaments universitaris i del professorat d'organitzar altres estudis (cursos, seminaris, etc.), els quals no configuraran títols propis de la UIB, cosa sobre la qual s'ha d'evitar tota confusió. Aquests estudis conduiran a l’expedició d’un document acreditatiu.

4. Els itineraris d'especialització consisteixen en un conjunt integrat d'assignatures optatives i de lliure configuració que l'estudiant pot cursar per obtenir un cert perfil d'especialització. Les assignatures de lliure configuració que es recomanin no poden pertànyer a la mateixa titulació ni a cap altra amb la qual existeixi comunicació entre cicles. L’itinerari d’especialització no s’obté fins a acabar la titulació oficial corresponent.

5. Els títols progressius consisteixen en un conjunt integrat d'assignatures troncals, optatives i de lliure configuració que l'estudiant pot cursar per obtenir un cert perfil d'especialització tècnica que proporcioni uns coneixements suficients en una determinada àrea laboral. La titulació progressiva es pot obtenir sense necessitat d’acabar la titulació oficial corresponent (per exemple, una titulació progressiva en Comptabilitat i Fiscalitat organitzada per l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials dins la seva diplomatura es podria obtenir sense necessitat d’acabar la diplomatura de Ciències Empresarials).

Les titulacions progressives donen lloc a un títol de tècnic universitari en la titulació progressiva corresponent (per exemple, Tècnic Universitari en Comptabilitat i Fiscalitat).

II. Càrrega lectiva

6. La càrrega lectiva mínima dels títols propis és la següent:

A. Títols propis de grau:

a) Curs de primer cicle: 60 crèdits.

b) Estudi de primer cicle, que pot ser de dues classes:

b.1) Estudi de primer cicle: 180 crèdits.

b.2) Estudi de primer cicle corresponent a un primer cicle no terminal d’un estudi oficial de dos cicles: els mateixos crèdits i assignatures que el títol oficial al primer cicle.

c) Estudi de segon cicle: 120 crèdits.

B) Títols propis de postgrau:

  1. Expert universitari: 10 crèdits (100 hores).
  2. Especialista universitari: 20 crèdits (200 hores).
  3. Màster universitari: 50 crèdits (500 hores).
C. Itineraris d’especialització: la càrrega lectiva mínima és de 24 crèdits per a diplomatures i enginyeries tècniques i 36 crèdits per a llicenciatures i enginyeries superiors.

D. Títols progressius (tècnic universitari): mínim 80 crèdits.

E) Títols de formació bàsica:

a) Curs d’actualització professional: 2,5 crèdits (25 hores).

b) Diploma: 8 crèdits (80 hores).

c) Diploma universitari: 10 crèdits (100 hores).

E) El valor de la càrrega lectiva en els cursos no presencials s’establirà d’acord amb els criteris basats en el material didàctic. Aquests criteris els ha d’haver aprovat el Consell Executiu.

 

III. Accés

A) Accés a títols propis de grau:

7. La forma d'accés als estudis que condueixin a un títol propi de grau serà anàloga a la forma d'accés als estudis oficials universitaris i ha de constar a l'acord d'aprovació del títol.

B) Accés a títols propis de postgrau:

8. Per poder accedir als estudis que condueixin a un títol d’expert universitari o d’especialista universitari es requereix com a mínim una titulació universitària de primer cicle.

9. Per poder accedir als estudis que condueixin a un títol de màster universitari s'exigeix la titulació universitària corresponent al segon cicle. Excepcionalment, ateses l'especificitat dels ensenyaments corresponents a un màster universitari concret i la seva connexió amb la formació de postgrau de titulats universitaris de primer cicle, la UIB, mitjançant acord de la Junta de Govern, pot establir la concessió d'aquest títol a titulats de primer cicle.

C) Accés a itineraris d’especialització i a títols progressius:

10. El dret a accedir als itineraris d’especialització i als títols progressius (tècnic universitari) s’obté en el moment d’accedir a la titulació oficial que els dóna suport.

D) Accés a títols de formació bàsica:

11. Per poder accedir als estudis que condueixin a un títol d’actualització professional es requereix com a mínim una titulació universitària de primer cicle.

12. Per poder accedir als estudis que condueixin a un títol de diploma es requereix únicament complir els requisits que marqui la convocatòria del curs al qual es dirigeixi el diploma.

13. Per poder accedir als estudis que condueixin a un títol de diploma universitari es requereix com a mínim tenir aprovats el COU o les proves d’accés a la Universitat.

E) Assistència a títols de postgrau amb requisits de títols de formació bàsica:

14. En el supòsit que un títol de postgrau prevegi que hi poden accedir alumnes que no reuneixin la condició de diplomat o llicenciat tal com marquen els punts 8 i 9 d’aquest apartat III, s’aplicaran els criteris següents: els alumnes que tinguin el COU o les proves d’accés a la Universitat aprovats poden obtenir un títol de diploma universitari. Si no reuneixen aquesta condició, poden obtenir un títol de diploma.

F) Accés amb una titulació estrangera:

15. Els qui estiguin en possessió d'un títol estranger, de conformitat amb l'article 16.1 del Reial decret 86/1987, de 16 de gener, poden accedir a estudis conduents a títols de postgrau de la UIB sense necessitat d'homologar aquest títol, de manera que n'hi haurà prou amb l'autorització que atorgui el Rector de la Universitat, la qual s'expedirà una vegada comprovada la correspondència del títol estranger presentat. Aquesta circumstància s'ha de fer constar mitjançant diligència al dors del títol. La comprovació de la correspondència del títol estranger és competència del Rector.

IV. Pla d'estudis i avaluació

16. Per poder obtenir un títol propi de la UIB s'han d'haver superat, per mitjà del procés d'avaluació corresponent, els estudis i les activitats acadèmiques que corresponen al dit títol: en cap cas la simple assistència no donarà lloc a l'obtenció del títol. Hi haurà un programa d'estudis en el qual constaran els continguts de les parts o els mòduls dels estudis.

17. Als títols propis de grau constarà el pla d'estudis en assignatures, en cada una de les quals figuraran els crèdits teòrics i pràctics, els descriptors i l'àrea o les àrees de coneixement competents, així com el departament de la UIB que es farà responsable de cada assignatura. Cada una de les assignatures serà objecte d'avaluació independent.

18. Als títols de postgrau, els estudiants que no arribin a aprovar l'estudi o una assignatura en el termini normal, tenen dret a una segona convocatòria extraordinària en un termini raonable. No tenen dret a aquesta convocatòria els que no hagin complert els requisits mínims d'assistència del curs.

19. Als títols propis de grau els estudiants tenen dret a les mateixes convocatòries que els estudiants dels títols oficials de la UIB.

20. Els títols propis de grau tan sols poden extingir-se any per any, de manera que la UIB garantirà, com a mínim, que l'estudiant que iniciï un títol rebi la docència establerta si prossegueix els estudis sense perdre any. Si un títol deixa d'impartir-se, l'estudiant no té dret a docència pel que fa a les assignatures suspeses, però sí que té dret a tutoria i examen, per la qual cosa ha d'abonar el 25 per cent del preu de matrícula ordinària.

21. Respecte a les convalidacions de les matèries o les assignatures dels programes d'estudis dels títols propis de grau o postgrau, cal atenir-se al que preveu l'annex I del Reial decret 1497/1987, de 27 de novembre, considerades aquestes matèries o assignatures com a oficials de la Universitat. En tot cas, l'acord d'aprovació dels títols de grau pot incloure una taula de convalidacions.

22. La convalidació en un títol propi dels estudis fets en un estudi oficial o en un altre títol propi s'adoptarà per decisió del director del curs. Pel que fa als títols de grau, es requerirà l'informe previ del departament competent relatiu a l'assignatura que es pretén que sigui convalidada. L'estudiant ha d'abonar un 25 per cent del cost de l'assignatura o matèria convalidada en concepte de despeses de tramitació.

23. Als títols propis de grau o postgrau poden utilitzar-se els mètodes i tecnologies d'ensenyament no presencial.

24. Dins el còmput total d’hores de qualsevol títol propi de la UIB (de grau, de postgrau, itineraris, progressius i de formació bàsica), l’eventual treball de recerca no podrà ser mai comptabilitzat per més del 15 per cent dels crèdits totals del curs.

 

V. Títols conjunts

25. La UIB afavorirà l'intercanvi d'experiències i el desenvolupament d'una política general comuna d'ensenyaments de postgrau o especialització corresponents a títols propis amb altres universitats. En el cas de títols amb objectius anàlegs o concordants, procurarà coordinar-los i considerarà la possibilitat de configurar un mateix títol propi comú a aquestes universitats i, en el moment oportú, demanarà que es reconegui com a títol universitari en els termes de l'article 8.1 del Reial decret 1496/1987, de 6 de novembre. De la mateixa manera, es procurarà que es reconeguin recíprocament els títols anàlegs expedits per universitats estrangeres, d'acord amb l'article 3 del Reial decret 86/1987, de 16 de gener.

 

VI. Tramitació de les propostes

26. La proposta de realització de títols la faran:

a) Pel que fa als títols de grau: els centres o un departament amb el vistiplau del centre al qual s'assigni l'estudi.

b) Pel que fa als títols de postgrau, títols progressius i títols de formació bàsica: els departaments, els instituts, els centres i el vicerector d'Ordenació Acadèmica.

c) Pel que fa als itineraris d'especialització: els centres.

Si un títol propi de grau o postgrau, un títol progressiu o un títol de formació bàsica requereix l'ús d'espais docents, serà necessari el vistiplau del degà o director d'escola corresponent, i si aquest ús pot ocasionar necessitats d'índole general, del vicerector competent.

27. La proposta ha de contenir una memòria justificativa i explicativa i una memòria econòmica de finançament dels estudis. Als itineraris d'especialització s'indicarà si l'oferta d'optatives que els componen quedarà sota la responsabilitat dels departaments corresponents o si es proposa que tingui reflex al document de plantilla: en aquest darrer cas, l'itinerari d'especialització tindrà la consideració, per la Junta de Govern, de nou estudi.

28. Els estudis que es duguin a terme amb altres institucions o associacions es regularan mitjançant un conveni específic, i s'han d'adaptar al títol V dels Estatuts de la UIB.

29. Els títols els ha d'aprovar la Junta de Govern amb un informe previ del Consell Executiu sobre la conveniència d'establir-los. El Consell Social aprovarà els preus de matrícula dels títols propis de grau, de postgrau i de formació bàsica.

30. Els estudis es faran efectius sempre que l'entitat subvencionadora mantingui el compromís i que s'hi hagi matriculat realment el nombre d'alumnes prèviament estimat.

31. En finalitzar els estudis pel que fa als postgraus i la formació bàsica, i anualment pel que fa als títols propis de grau, s'haurà de presentar una memòria final al vicerector d'Ordenació Acadèmica, que en donarà compte anualment a la Junta de Govern. Al pressupost dels títols de postgrau s’hi ha d’incloure una partida pressupostària per garantir l’avaluació externa del títol una vegada acabat.

32. La repetició d'un títol de postgrau i de formació bàsica requereix l'autorització del vicerector d'Ordenació Acadèmica, i si inclou modificacions importants pel que fa al programa o a la direcció, la seu física o el pressupost econòmic, de la Junta de Govern. En cap cas no es permetrà la repetició d'un títol si no es presenta prèviament la memòria a què es refereix l'article 31.

 

VII. Direcció

33. Els directors dels títols de grau, de postgrau i de formació bàsica seran designats per l'òrgan proponent, que també en pot proposar posteriorment a la Junta de Govern la substitució.

34. Pel que fa als títols propis de grau, la Junta de Govern podrà nomenar una comissió d'assessorament, avaluació i seguiment.

 

VIII. Títols i certificats

35. Els títols seran expedits pel Rector i constaran registrats al registre de títols propis de la UIB. Aquest registre tindrà caràcter centralitzat i unes condicions anàlogues d'identificació, custòdia, certificació i caràcter públic a les del registre relatiu als títols universitaris establert pel Govern; tot això d'acord amb l'article 7 del Reial decret 1496/1987, de 6 de novembre.

36. La llegenda dels títols i els certificats l'establirà amb caràcter fix la UIB, i només en el cas de cursos organitzats en virtut de convenis específics o amb la col·laboració d'altres entitats el Rectorat podrà autoritzar que s'hi inclogui alguna variació per fer-ho constar.

37. La denominació dels estudis als títols respondrà al model següent:

a) «Curs de primer cicle de .................. Títol propi de la UIB (... crèdits)».

b) «Estudi de primer cicle de ................. Títol propi de la UIB (... crèdits)».

c) «Estudi de segon cicle de .................. Títol propi de la UIB (... crèdits)».

d) «Expert universitari en................. . Títol de postgrau de la UIB (... crèdits)».

e) «Especialista universitari en .................. Títol de postgrau de la UIB (... crèdits)».

f) «Màster universitari en .................. Títol de postgrau de la UIB (... crèdits)».

g) «Curs d’actualització professional en. .................. Títol de formació bàsica de la UIB (... crèdits)».

h) «Diploma .................. Títol de formació bàsica de la UIB (... crèdits)».

i) «Diploma universitari en .................. Títol de formació bàsica de la UIB (... crèdits)».

j) «D'acord amb les assignatures optatives (i de lliure configuració) cursades durant la seva diplomatura/llicenciatura/enginyeria, la UIB certifica que el senyor / la senyora .......... ha obtingut uns coneixements específics que es corresponen amb un itinerari d'especialització en ..........»

k) «D'acord amb les assignatures cursades, la UIB certifica que el senyor / la senyora .......... ha obtingut uns coneixements específics que es corresponen amb la titulació progressiva de tècnic universitari en ..........»

 

IX. Professorat

38. Els ensenyaments, als títols propis de grau, de postgrau i de formació bàsica, els realitzaran professors de la Universitat o aquells altres que es puguin contractar específicament en les condicions que permeti la legislació vigent. Com a mínim un 20 per cent de la càrrega lectiva s'ha d'assignar a professors de la UIB. Aquest mínim no s’exigirà en el cas dels cursos a distància.

 

X. Règim econòmic i administratiu

39. La gestió dels estudis de postgrau i formació bàsica correspon a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUE) o, dins l'àmbit de la seva competència, als instituts universitaris.

40. La gestió econòmica dels estudis de grau i formació bàsica correspon a la FUE, i la gestió acadèmica, a la secretaria del centre corresponent.

41. A tots els cursos de postgrau que abasta aquesta norma s'aplicarà el que preveuen els articles 169-173 dels Estatuts de la Universitat de les Illes Balears.

42. En els casos en què hi hagi un conveni internacional o amb una altra universitat, la gestió econòmica i administrativa dels títols propis es regirà pel que estableixi el conveni.

 

XI. Publicitat i informació

43. A la publicitat, informació (díptics, cartells) i documentació del títol, aquest figurarà tal com s'indica als articles 36 i 37.

Al rebut o justificant de matrícula de l'alumne als estudis de grau, hi figurarà aquesta frase: «És un títol / És un estudi propi de la UIB, basat en l'article 28.3 de la Llei de reforma universitària. El fet de superar-lo no concedeix la condició de diplomat-ada / enginyer-a tècnic-a / llicenciat-ada / enginyer-a superior.»

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma,   18 de desembre de 2001

El Rector, Llorenç Huguet



Acords que fan referència a aquest.