FULL OFICIAL
Universitat de les
Illes Balears
Any XII  
Núm. 138
Divendres, 19 de setembre de 1997
Any
Núm.
Acord
Cercar
?
DISPOSICIONS GENERALS
Junta de Govern
3607 ACORD NORMATIU del dia 23 de juliol de 1997 pel qual es ratifica el Conveni marc de cooperació entre la Universitat de les Illes Balears i les universitats de Cantàbria, la Rioja, Oviedo, País Basc, Pública de Navarra i Saragossa.

Palma, 16 de maig de 1997

REUNITS

L'Excel·lentíssim Senyor Jaime Vinuesa Tejedor, Rector Magnífic de la Universitat de Cantàbria, en representació d'aquesta, amb seu a l'av. de los Castros, s/n, 39005 Santander, CIF: Q3918001-C.

L'Excel⋅lentíssim Senyor Llorenç Huguet Rotger, Rector Magnífic de la Universitat de les Illes Balears, en representació d'aquesta, amb seu a la cra. de Valldemossa, km 7,5, 07071 Palma, CIF: Q0718001-A.

L'Excel⋅lentíssim Senyor Urbano Espinosa Ruiz, Rector Magnífic de la Universitat de la Rioja, en representació d'aquesta, amb seu a La Cigüeña, 60, 26004 Logronyo, CIF: Q2618002-F.

L'Excel⋅lentíssim Senyor Julio Rodríguez Fernández, Rector Magnífic de la Universitat d'Oviedo, en representació d'aquesta, amb seu a San Francisco, 3, 33003 Oviedo, CIF: Q3318001-I.

L'Excel⋅lentíssim Senyor Pello Salaburu Etxeberria, Rector Magnífic de la Universitat del País Basc, en representació d'aquesta, amb seu al campus de Leioa, 48008 Bilbao, CIF: Q4818001-B.

L'Excel⋅lentíssim Senyor Antonio Pérez Prados, Rector Magnífic de la Universitat Pública de Navarra, en representació d'aquesta, amb seu al campus d'Arrrosadia, 31006 Pamplona, CIF: Q3150012-G.

L'Excel⋅lentíssim Senyor Juan José Badiola Diez, Rector Magnífic de la Universitat de Saragossa, en representació d'aquesta, amb seu al campus universitari, edifici del Rectorat, 50009 Saragossa, CIF: Q5018001-G.

MANIFESTEN

Primer. Que, com a institucions socials, assumeixen plenament la responsabilitat que els atorga l'ordenament legal vigent de contribuir de manera substancial al desenvolupament científic, tecnològic i cultural de la societat moderna.

Segon. Que l'exercici de l'autonomia universitària, com a expressió d'un dret fonamental i d'un principi d'organització inherent a cada una de les parts, s'aconsegueix de manera més plena i eficaç si, a la vegada, s'articula intensificant totes les formes possibles de cooperació interuniversitària en els diversos aspectes de la vida acadèmica.

Tercer. Que la dita col⋅laboració es promourà tant pel que fa a les activitats docents i investigadores com a les de gestió i als serveis, de manera que puguin optimitzar-se els recursos disponibles i enriquir-se mútuament els actuals nivells de qualitat institucional en el servei públic que les universitats signants hauran de donar a la societat.

Quart. Que en la nova realitat politicoadministrativa generada amb el traspàs a les comunitats autònomes de les funcions i dels serveis de l'Estat en matèria d'ensenyament superior, les parts són conscients de tenir en comú el fet de ser les úniques universitats públiques existents en les respectives comunitats autònomes, de manera que així s'origina un específic marc de relacions amb l'Administració autonòmica corresponent.

Cinquè. Que aquestes relacions amb els respectius governs autònoms han de plantejar-se sempre en termes de col⋅laboració positiva, actuant amb el convenciment que l'acció conjunta de governs i universitats permetrà de definir i executar de manera més rigorosa polítiques adequades de desenvolupament econòmic i social, així com participar en el repte d'una completa integració europea.

Sisè. Que, conscients de les diverses qüestions avui pendents que afecten el sistema universitari espanyol, les parts signants conceben també el present conveni com a expressió de compromís

per participar articuladament en els corresponents fòrums interuniversitaris.

Per tot el que s'ha exposat anteriorment,

ACORDEN

Comprometre's en un conjunt d'actuacions en matèria universitària agrupades en els camps i activitats següents:

A) Col⋅laboració en l'àmbit acadèmic i docent

A aquest efecte les universitats signants es comprometen a:

Primer. Afavorir l'intercanvi del personal docent de les set universitats amb la finalitat de fer front, si escau, a necessitats manifestades per qualsevol d'aquestes, mitjançant la participació dels departaments i centres i amb l'autorització dels distints rectorats, utilitzant, per a aquesta finalitat, les distintes figures legals que permeti la legislació vigent i amb la durada que estimin oportunes les distintes universitats.

Segon. Estimular la mobilitat dels estudiants de les set universitats per a un aprofitament mutu en l'àmbit acadèmic.

Tercer. Facilitar la realització de pràctiques que integrin les distintes activitats dels plans d'estudis d'acord amb les disponibilitats de cada una de les universitats.

Quart. Reconèixer els distints crèdits d'assignatures optatives i de lliure configuració en els supòsits de trasllat d'expedient.

Cinquè. Desenvolupar cursos de formació de postgrau que vagin cap a l'especialització i actualització de coneixements de titulats i professionals.

Sisè. Promoure càtedres conjuntes i, en particular, les càtedres UNITWIN de la UNESCO.

Setè. Subministrar informació en matèria de plans d'estudis i de títols propis.

Vuitè. Assessorar-se mútuament sobre la posada en marxa d'instituts de caràcter educatiu, així com fer que els seus distints professionals col⋅laborin i participin en tasques i activitats conjuntes.

Novè. Intercanviar informació en matèria acadèmica i docent, i especialment en la implantació de distintes titulacions.

Desè. Promoure la participació d'alumnes de doctorat en programes de realització i responsabilitat conjunts.

B) Col⋅laboració en l'àmbit científic i investigador

A aquest efecte les universitats signants es comprometen a:

Prime. Presentar, per elaborar conjuntament, projectes d'investigació tant a nivell personal com de grup, en els àmbits i matèries que estimin oportuns, i afavorir l'intercanvi d'informació entre els distints departaments de les set universitats.

Segon. Reservar, si escau, fons en cada una de les universitats per a activitats investigadores conjuntes.

Tercer. Facilitar la incorporació del personal en formació a grups d'investigació consolidats, i afavorir, a la vegada, una col⋅laboració mútua en aquesta matèria.

Quart. Presentar-se i concórrer conjuntament a convocatòries d'investigació en programes nacionals i europeus amb l'objectiu d'obtenir fons dels distints organismes convocants.

Cinquè. Abordar treballs d'investigació d'interès singular per a les distintes universitats, posant a disposició dels seus investigadors els mitjans personals i materials que contribueixin a l'esmentat objectiu.

Sisè. Traslladar als distints governs regionals, projectes, treballs i actuacions conjunts per a la investigació en matèries d'interès comú per a les comunitats autònomes, i sol⋅licitar als distints òrgans la cobertura econòmica i financera necessària per a la seva realització.

Setè. Col⋅laborar amb els distints agents econòmics i socials de les respectives comunitats autònomes per a la realització de projectes i treballs d'investigació en matèries d'interès en aquest àmbit, especialment amb les organitzacions empresarials, sindicals i aquelles altres institucions que reclamen l'assistència i col⋅laboració de la Universitat.

Vuitè. Assessorar-se mútuament, a través de la corresponent informació, en matèria científica i investigadora.

Novè. Facilitar la utilització de mitjans materials per a la realització de tesis doctorals.

Desè. Abordar programes de doctorat conjunts mitjançant la participació de professors de les universitats signants, finançats conjuntament.

C) Col⋅laboració en altres àmbits

A aquest efecte les universitats signants es comprometen a:

Primer. Realitzar conjuntament activitats culturals i socials d'interès per a les universitats signants, així com per a les respectives comunitats autònomes on es troben.

Segon. Organitzar conjuntament congressos, seminaris, col⋅loquis, jornades, etc., sobre distintes matèries d'interès universitari, i contribuir al seu finançament i realització.

Tercer. Realitzar cursos i activitats de formació del personal d'administració i serveis de les distintes universitats, estimular la seva participació i crear òrgans de col⋅laboració conjunta i permanent.

Quart. Afavorir l'intercanvi i mobilitat del personal d'administració i serveis en aquells àmbits que requereixin aquesta actuació, amb la participació dels distints òrgans de representació d'aquest sector de la comunitat universitària.

Cinquè. Escometre fórmules i posar en marxa mecanismes per millorar l'administració i gestió de les pròpies universitats i reforçar les tasques i funcions gerencials amb aprofitament mutu de les experiències ja desenvolupades.

D) Per aconseguir aquests objectius, s'acorda el següent:

Primer. Crear una comissió permanent de rectors de les universitats amb la finalitat de promoure la col⋅laboració descrita, realitzar un seguiment de les actuacions empreses i presentar aquelles altres derivades de l'aplicació del present conveni.

Segon. Constituir grups de treball integrats per representants de les Universitats per concretar i desenvolupar el contingut de les distintes accions que s'emprenguin segons el conveni signat.

Tercer. Realitzar un informe anual que reculli el balanç de la col⋅laboració entre les universitats signants d'aquest conveni.

Quart. Presentar aquest conveni immediatament després de la seva signatura als governs de les comunitats autònomes respectives perquè participin en els objectius proposats, reclamar als seus òrgans la col⋅laboració, participació i assignació pressupostària que contribueixi a la realització del que s'hagi pactat i redactar i subscriure, si escau, acords complementaris amb les comunitats autònomes amb aquest efecte.

El present conveni entrarà en vigor a partir de la data de la seva signatura i tindrà una vigència indefinida mentre no sigui denunciat per alguna de les parts. Les modificacions del conveni hauran de proposar-se amb temps suficient perquè puguin ser objecte de debat i acord a la comissió permanent creada a l'efecte.

El present acord marc va ser ratificat per la Junta de Govern de data 23 de juliol de 1997, de conformitat amb el que estableixen els articles 21.1.25) i 178 dels Estatuts de la Universitat de les Illes Balears, aprovats pel Reial decret 1666/1989, de 22 de desembre (BOE núm. 4, de 4 de gener de 1990).

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

 

Palma, 23 de juliol de 1997
El Rector, Llorenç Huguet



 

Acords que fan referència a aquest.