FULL OFICIAL
Universitat de les
Illes Balears
Any VIII 
Núm. 87
Dimecres, 22 de desembre de 1993  
Any
Núm.
Acord
Cercar
?
DISPOSICIONS GENERALS
Junta de Govern
2078 ACORD NORMATIU del dia 17 de desembre de 1993 sobre directrius bàsiques de remodelació dels consells d'estudis.

La Junta de Govern, a la sessió ordinària del dia d'avui, en virtut de les competències que li corresponen segons l'article 21.1.34 dels Estatuts de la Universitat, d'acord amb l'article 66.4 del mateix text estatutari i atesa l'aprovació dels nous plans d'estudis, acorda d'aprovar, a proposta del Consell d'Executiu, les directrius bàsiques de remodelació dels consells d'estudis i la composició orgànica d'aquests.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La Universitat de les Illes Balears ha escomès ja un dels reptes fonamentals per a la reforma dels ensenyaments: la renovació dels plans d'estudis.

En efecte, el procés extrauniversitari iniciat pel Reial decret 1497/1987, de 27 de novembre, sobre directrius generals comunes dels plans d'estudis dels títols de caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional, culminà, en un primer moment i pel que fa a cinquanta-cinc títols universitaris oficials, quan les corresponents directrius generals pròpies de cada títol foren publicades al Butlletí Oficial de l'Estat de 20 de novembre de 1990. A partir d'aquest moment es produí de forma continuada la publicació de les directrius generals pròpies dels distints títols universitaris oficials.

Un cop publicades aquelles primeres directrius generals pròpies, s'inicià el procés intrauniversitari d'elaboració dels plans d'estudis, procés per al qual la Universitat disposava de tres anys comptats des de la data de publicació de les corresponents directrius generals pròpies.

Per elaborar els nous plans d'estudis no es podia perdre de vista, lògicament, el contingut dels Estatuts de la Universitat, aprovats pel Reial decret 1666/1989, de 22 de desembre, que preveuen la figura dels consells d'estudis per a cada ensenyament o titulació, als quals l'article 67.4 del text estatutari atribueix la competència d'«elaborar les propostes dels plans d'estudis i llurs modificacions». En aquest sentit, els òrgans de govern de la Universitat aprovaren diverses disposicions normatives, entre d'altres l'Acord normatiu 1325/1991, de 25 de febrer, pel qual s'aproven les directrius per modificar els plans d'estudis, i l'Acord normatiu 1326/1991, de 26 de febrer, sobre directrius bàsiques de remodelació dels consells d'estudis el darrer dels quals ara s'ha de modificar.

Per tant, és evident que l'actual configuració dels consells d'estudis és inadequada, atesa l'aprovació dels nous plans d'estudis adaptats a la reforma dels ensenyaments.

A més a més, i com a quelcom primor dial, cal establir els necessaris mecanismes cautelars que facin possibles les futures reformes dels plans d'estudis, atesa la interconnexió entre distints plans d'estudis elaborats.

Per tot això, i atès el contingut de la disposició final primera dels Estatuts, que estableix que el Rector i la Junta de Govern són els únics legitimats, en l'àmbit de llurs competències, per resoldre els dubtes que es puguin suscitar sobre la interpretació dels Estatuts de la Universitat, cal fixar les directrius bàsiques dels nous consells d'estudis i llur composició orgànica, conseqüència dels nous plans d'estudis aprovats.

La present normativa és la primera pedra, i la fonamental, d'aquest procés de reforma, ja que es refereix al nou òrgan que en el futur ha de controlar l'organització acadèmica concreta dels estudis i llur seguiment.

Article 1. Els consells d'estudis es remodelaran de conformitat amb les directrius bàsiques següents:

1. Els nous consells d'estudis es remodelaran tenint en compte els ensenyaments següents:

a) Llicenciatura d'Administració i Direcció d'Empreses.

b) Llicenciatura de Biologia.

c) Llicenciatura de Bioquímica.

d) Diplomatura de Ciències Empresarials.

e) Llicenciatura de Dret.

f) Llicenciatura d'Economia.

g) Diplomatura d'Educació Social.

h) Enginyeria d'Informàtica.

i) Enginyeria Tècnica d'Informàtica de Gestió.

j) Enginyeria Tècnica d'Informàtica de Sistemes.

k) Enginyeria Tècnica de Telemàtica.

l) Llicenciatura de Filologia Catalana.

m) Llicenciatura de Filologia Espanyola.

n) Llicenciatura de Filosofia.

o) Llicenciatura de Física.

p) Llicenciatura de Geografia.

q) Llicenciatura d'Història.

r) Llicenciatura d'Història de l'Art.

s) Diplomatura d'Infermeria.

t) Llicenciatura de Matemàtiques.

u) Mestre.

v) Llicenciatura de Pedagogia.

w) Llicenciatura de Psicologia.

x) Llicenciatura de Psicopedagogia.

y) Enginyeria Tècnica de So i Imatge.

z) Llicenciatura de Química.

2. Els nous consells d'estudis es constituiran, de conformitat amb el present acord i amb les disposicions executives que el desenvolupin, a mesura que s'imparteixin els corresponents ensenyaments, sens perjudici del que s'estableix a l'article 7 d'aquest acord.

Article 2. La composició dels consells d'estudis s'ajustarà al que estableix l'article 66 dels Estatuts de la Universitat.

Article 3. La representació del professorat es distribuirà entre els distints departaments en relació amb la seva responsabilitat docent pel que fa a les àrees de coneixement de les assignatures troncals i obligatòries establertes als plans

d'estudis aprovats, sempre que, efectivament, hi hagi professorat.

Article 4. 1. La representació dels estudiants s'estableix de la manera següent:

a) Ensenyaments de primer cicle: els representants dels estudiants elegibles s'assignaran als corresponents estudiants matriculats dels estudis de primer cicle.

b) Ensenyaments de segon cicle: els representants dels estudiants es distribuiran entre els corresponents estudiants matriculats del segon i el tercer cicle de l'ensenyament.

c) Ensenyaments de primer i segon cicle: els representants dels estudiants es distribuiran entre els corresponents estudiants matriculats dels estudis de primer, segon i tercer cicle.

2. A aquest efecte, els alumnes de tercer cicle seran assignats al respectiu ensenyament. Aquesta assignació es farà per acord executiu.

Article 5. L'acord executiu de creació de cada nou consell d'estudis ha d'indicar-ne la denominació, com també, si escau, l'estudi o els estudis que s'hi integren.

Article 6. 1. De conformitat amb l'article 23.1.j) dels Estatuts, el Consell Executiu determinarà, dins el marc legal, la composició numèrica dels consells d'estudis.

2. A efectes electorals, pel que afecta els professors, aquells consells d'estudis en què la composició pugui ser anàloga poden funcionar com un únic consell d'estudis.

Article 7. El Consell Executiu queda facultat per desenvolupar aquestes directrius bàsiques i prendre les mesures que siguin necessàries, especialment en relació amb aquells plans d'estudis de nous ensenyaments aprovats que encara no s'imparteixen.

Article 8. 1. Durant els dos primers anys de funcionament dels nous plans d'estudis només s'hi podran introduir reformes que signifiquin modificació d'assignatures optatives que s'imparteixin com a troncals o obligatòries en el mo ment del canvi en altres plans d'estudis.

2. Les altres reformes dels plans d'estudis les haurà de proposar el Consell Executiu i aprovar la Junta de Govern per majoria absoluta.

3. El Consell Executiu hi podrà introduir optatives generals.

Disposició transitòria. El Consell Executiu farà una revisió de l'adequació de de la composició dels consells d'estudis, atès el professorat que efectivament imparteixi les assignatures del corresponent pla d'estudis.

Disposició final. Aquesta normativa entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat al FOU.

Disposició derogatòria. Queden derogades totes les disposicions que contradiguin el que disposa aquesta normativa.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tengui els efectes que corresponguin.

Palma, 17 de desembre de 1993
El Rector, Nadal Batle



 

Acords que fan referència a aquest.