logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 587 - Any  XL - I. DISPOSICIONS GENERALS Dimecres, 16 d'abril de 2025
Rectorat

15865. ACORD EXECUTIU del dia 26 de març de 2025 pel qual es crea el Centre Observatori de Riscs Naturals i Emergències de les Illes Balears (RiscBal).

La Universitat de les Illes Balears (UIB) assumeix la recerca, la innovació i la transferència com a objectius fonamentals de l’activitat que desenvolupa. Per fer-ho possible, es dota de personal investigador altament qualificat i d’un conjunt d’infraestructures i serveis cientificotècnics que garanteixen estàndards elevats de qualitat i competitivitat. Aquest compromís amb l’excel·lència es reflecteix en els resultats obtinguts en diversos rànquings internacionals que mesuren l’activitat investigadora i la seva projecció global. En aquest context, la recerca, la innovació, la transferència i la docència amb un fort component experimental tenen un valor singular, i la utilització estratègica dels recursos materials i equipaments experimentals especialitzats constitueix un vector essencial per incrementar l’impacte del coneixement generat.

Recentment, la UIB ha posat en marxa diverses línies d'actuació per millorar les seves capacitats experimentals, tant des del punt de vista dels recursos humans dedicats al suport experimental com de l'adquisició d'equipaments cientificotècnics altament competitius. Així, per exemple, el Consell de Direcció, mitjançant l’Acord executiu 15053/2023, de 6 de setembre, va crear l’Àrea de Suport Experimental i Serveis Cientificotècnics (ASESC) de la Universitat de les Illes Balears.

La planificació i la gestió eficient del territori, així com la resposta davant els riscs i emergències naturals i ambientals, constitueixen un repte complex per la seva natura transversal. Aquesta transversalitat es manifesta tant en la necessitat de coordinar diferents administracions i entitats com en la mateixa diversitat dels riscs, els quals integren dimensions múltiples —físiques, socials, econòmiques i ambientals— i requereixen un enfocament interdisciplinari. La gestió efectiva d’aquests riscs exigeix de combinar coneixements d'àmbits com la geografia, la biologia, l’enginyeria, la sociologia i les ciències ambientals, entre d’altres. En aquest context, la incorporació del coneixement científic esdevé un element fonamental per a la presa de decisions en matèria de gestió territorial intel·ligent i en el cicle de gestió del risc.

La UIB té una trajectòria sòlida en l’estudi i el desenvolupament de sistemes d’alerta primerenca per a riscs naturals, i ha consolidat un cos de coneixement científic i tecnològic orientat a la gestió intel·ligent del territori i la transferència de coneixement en aquests àmbits. Aquesta línia de treball s’insereix en un marc més ampli d’esforços institucionals per a la millora del servei a la societat, específicament en l’àmbit de la protecció civil i la gestió d’emergències, amb l’objectiu de millorar la capacitat de resposta i la resiliència territorial mitjançant eines i recursos per a la gestió territorial i la mitigació de riscs, i garantir que l'ecosistema institucional, investigador, innovador i acadèmic accedeixi a informació de rigor.

Per tot el que s’ha indicat, el Consell de Direcció, a la sessió ordinària del dia d'avui, fent ús de la competència que li atribueix l'article 27.1.a) i h) dels Estatuts d'aquesta universitat, ha acordat de crear el Centre Observatori de Riscs Naturals i Emergències de les Illes Balears (RiscBal), en els termes següents:

Article 1. Creació i dependència funcional

  1. En virtut de l'article 10 de l'Acord executiu 15053/2023, de 6 de setembre, pel qual es crea l'Àrea de Suport Experimental i Serveis Cientificotècnics (ASESC) de la UIB, es crea el Centre Observatori de Riscs Naturals i Emergències de les Illes Balears (d’ara endavant, RiscBal) com a centre de gestió d'infraestructures i equipaments cientificotècnics insignes vinculats a l’anàlisi i la gestió intel·ligent i integral del territori, dels riscs naturals i de les emergències.
  2. RiscBal depèn orgànicament del vicerectorat amb competències en investigació i està integrat en l'estructura orgànica de l'ASESC.

Article 2. Objectius i funcions

  1. L'objectiu principal de RiscBal és proporcionar serveis cientificotècnics especialitzats de recerca i desenvolupament de coneixement aplicat en l’àmbit dels riscs naturals i la gestió d’emergències, així com transferir aquest coneixement a la societat per prendre decisions basades en l’evidència científica, i, en particular, exercir les funcions de:
    1. Suport cientificotècnic en monitoratge i anàlisi de riscs naturals: subministrar infraestructura i suport tècnic per al monitoratge continu de variables territorials i ambientals, incloent-hi la recopilació, processament i anàlisi de dades rellevants per gestionar els riscs naturals i les emergències.
    2. Desenvolupament i manteniment de bases de dades territorials i ambientals: gestionar sistemes integrats d’informació sobre riscs naturals i emergències mitjançant l’adquisició i estructuració de dades procedents de sensors, xarxes d’observació i fonts institucionals.
    3. Elaboració d’eines per a la gestió intel·ligent del territori i dels riscs: desenvolupar, implementar i mantenir plataformes d’anàlisi i de consulta per interpretar dades territorials i ambientals, amb especial atenció a la detecció primerenca de situacions de risc i suport a la presa de decisions basades en evidència científica.
    4. Transferència de coneixement en la gestió del risc: assessorar en l’ús d’eines cientificotècniques d’avaluació i mitigació de riscs i facilitar que s’implementin protocols i estratègies d’actuació fonamentades en models i sistemes d’alerta.
    5. Capacitació tècnica i transferència de metodologies: oferir als professionals tècnics i operatius i als responsables institucionals implicats en la presa de decisions formació especialitzada en l’ús de tecnologies de gestió de riscs naturals i emergències.
    6. Prestació d'altres serveis especialitzats en suport a la gestió territorial i de riscs: prestar assistència tècnica en l’àmbit del tractament i visualització de dades, integració de sistemes d’informació geogràfica i desenvolupament d’aplicacions per a la gestió de situacions d’emergència i prevenció de riscs naturals.
  2. Es proveirà de serveis cientificotècnics la comunitat universitària, l'Ecosistema de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears, les universitats del Grup 9 i la resta d'organismes de recerca i innovació estatals i internacionals, d'acord amb els procediments i tarifes vigents a l'ASESC, sens perjudici d'acords específics que en aquesta matèria la UIB pugui formalitzar.
  3. Les activitats, protocols i resultats compliran els principis de ciència oberta, i han de respectar en tot cas els possibles acords amb proveïdors tercers que imposin criteris de custòdia i difusió diferents.

Article 3. Estructura

RiscBal consta de quatre unitats, amb funcions específiques vinculades a la gestió dels riscs naturals i d'emergències, sens perjudici de la coordinació de funcions entre aquestes:

  1. Unitat RiscBal de Control: té la funció de desplegar i mantenir la xarxa de monitoratge ambiental mitjançant tecnologies IoT relacionades amb la gestió integral del territori i dels riscs naturals arreu de les illes Balears.
  2. Unitat RiscBal de Dades: les seves funcions estan relacionades amb la gestió tecnològica de bases de dades i el manteniment de servidors informàtics físics i al núvol, així com visors geoweb i aplicacions per a plataformes digitals.
  3. Unitat RiscBal d'Anàlisi i Predicció: duu a terme l'anàlisi cientificotècnica de les dades trameses des de la Unitat RiscBal de Control per efectuar-ne la modelització i establir eines, productes i protocols de seguiment i predicció ambiental, territorial i alerta primerenca. La unitat té dues seccions: la d'anàlisi i la de predicció.
  4. Unitat de Comunicació i Formació: té la funció de promoure la cultura sobre els riscs mitjançant activitats formatives universitàries reglades que alhora permetin la formació i capacitació contínua dels professionals involucrats en la gestió dels riscs naturals i les emergències.

Article 4. Finançament i recursos

  1. La UIB proporcionarà els recursos humans i materials necessaris, d’acord amb les disponibilitats pressupostàries, per al desenvolupament de les funcions de RiscBal. Així mateix, l'estructura de govern, i especialment l'Equip de Direcció, vetllarà per aconseguir recursos amb l'objectiu de millorar les capacitats operatives i de suport de RiscBal.
  2. Anualment, la comissió directiva de RiscBal elaborarà el pressupost del centre, que elevarà a la Comissió Rectora de l'ASESC perquè l’aprovi, si escau. Aquest pressupost desglossarà ingressos i despeses, amb conceptes de despesa com personal, despeses corrents, inversions i altres blocs com ara les despeses estructurals i les derivades de l’activitat cientificotècnica.
  3. El pressupost anual de RiscBal formarà part del pressupost de l’ASESC i es fixarà, juntament amb les tarifes d’ús dels equipaments i serveis, al pressupost anual de la Universitat. El centre pot disposar de fons derivats de la prestació de serveis externs a la Universitat o de la participació en iniciatives cientificotècniques vinculades a la gestió del territori, dels riscs naturals i de les emergències. Aquests fons seran regulats pels convenis i protocols corresponents.
  4. Els recursos econòmics assignats a RiscBal estaran sota la responsabilitat del director del centre, sens perjudici del finançament extraordinari que per altres vies es pugui obtenir, el qual s’ha d’ajustar a les condicions dictades per la font del finançament.

Article 5. Govern

  1. RiscBal disposa dels òrgans de govern propis següents, a part dels que la normativa vigent i l'ASESC li confereixin:
    1. Director i subdirectors, si escau.
    2. Comissió d'Usuaris de RiscBal.
  2. A proposta de la direcció del centre, la Comissió Rectora de l'ASESC fixarà les regles, directrius i criteris generals d’actuació i funcionament de RiscBal i aprovarà, si escau, la forma de gestió per la qual s’ha de regir per complir els seus fins, i els comptes anuals i plans d’actuació. Així mateix, la Comissió Rectora de l'ASESC aprovarà, si escau, un reglament de règim intern que detalli els procediments i funcions concretes dels òrgans de govern del centre.

Article 6. Director

  1. RiscBal serà dirigit per un membre permanent del personal docent i investigador de la UIB o figura equivalent dels instituts mixts, amb experiència en l'estudi dels riscs naturals i en la gestió de personal tècnic i d'equipament cientificotècnic. A l’efecte de reconeixement d'activitat docent i complements salarials, el càrrec de director de RiscBal és equivalent al de secretari de departament.
  2. Són funcions del director:
    1. Representar RiscBal davant d’institucions i organismes públics i privats, així com de la Comissió Rectora de l’ASESC.
    2. Promoure i establir col·laboracions estratègiques amb institucions científiques d’àmbit regional, estatal i internacional.
    3. Elaborar i gestionar el pressupost anual del centre, així com els plans d’actuació, i garantir la sostenibilitat econòmica i el desenvolupament de les activitats de RiscBal.
    4. Impulsar la cerca de finançament extern, amb l’objectiu de millorar la qualitat, capacitat i abast dels serveis prestats per RiscBal.
    5. Elaborar, implementar i supervisar el reglament d’ús dels equipaments, el catàleg de serveis, i establir els criteris per a l’acceptació, l'ús i el préstec de col·leccions de dades.
    6. Proposar i elevar a la Comissió Rectora de l’ASESC la distribució de les funcions del personal tècnic adscrit al centre, i garantir una gestió eficient i equitativa de les tasques i recursos humans.
    7. Dissenyar i coordinar els plans d’actuació estratègics per desenvolupar els serveis prestats, amb l’objectiu de millorar la qualitat de les infraestructures i d'adequar-les a les necessitats de la comunitat científica.
    8. Fomentar la integració de RiscBal en xarxes especialitzades en gestió intel·ligent i integral del territori, dels riscs naturals i d’emergències, i cercar sinergies i col·laboracions que en potenciïn l'impacte científic.
    9. Proposar el nomenament dels subdirectors de RiscBal i coordinar-ne les actuacions, i assegurar una gestió coordinada i equitativa del personal i els equipaments.
    10. Establir, en coordinació amb la direcció de l’ASESC, les polítiques de provisió de serveis i les tarifes, i assegurar un ús òptim i sostenible dels recursos disponibles.

Article 7. Subdirectors

El director de RiscBal pot proposar al Consell de Direcció de la UIB el nomenament de subdirectors, que l'assistiran en la gestió i govern del centre. A l’efecte de reconeixement d'activitat docent i complements salarials, el càrrec de subdirector de RiscBal és equivalent al de subdirector de departament.

Article 8. Comissió d’Usuaris

  1. La Comissió d’Usuaris de RiscBal és l’òrgan consultiu del centre, i la integren:
    1. El director del centre, que la presideix.
    2. Els subdirectors del centre, entre els quals el director designarà un secretari.
    3. Els usuaris dels serveis oferts per RiscBal, tant d'ús d'equipament científic com d'accés i col·laboració en la gestió intel·ligent del territori, dels riscs naturals i de les emergències.
  2. Les funcions de la Comissió d’Usuaris de RiscBal inclouen assessorar el director i els subdirectors, si escau, sobre les necessitats dels usuaris, avaluar la qualitat dels serveis i proposar-hi millores. Actuarà com a context formal de comunicació entre els usuaris i la direcció i fomentarà la transparència i l’equitat en l’accés als serveis relacionats amb la gestió intel·ligent del territori, dels riscs naturals i de les emergències, així com la resta de recursos cientificotècnics dependents de RiscBal.

Article 9. Personal tècnic

  1. El personal tècnic de plantilla (PTGAS estructural) assignat a RiscBal s'integrarà a la unitat Serveis Cientificotècnics de l'ASESC.
  2. Les funcions i responsabilitats d'aquest personal seran proposades per la direcció de RiscBal i ratificades, si escau, per la Comissió Rectora de l'ASESC.

Disposició addicional

Única. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquesta disposició apareguin en gènere masculí, s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

Disposició final

Única. Entrada en vigor

Aquesta disposició entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears.

Ho faig publicar perquè se’n prengui coneixement i tengui els efectes que corresponguin.

Palma, en la data de la signatura electrònica
El rector
Jaume Carot