logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 515 - Any  XXXVI - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 23 d'abril de 2021
Consell de Govern

13915. ACORD NORMATIU del dia 26 de març de 2021 pel qual es regula el procediment per a la tramitació de convenis i acords marc a la Universitat de les Illes Balears.

D’acord amb les funcions atribuïdes a la Resolució 12718/2018, de 10 d’abril, per la qual es modifica la Resolució del Rectorat 12275/2017, de 12 de juny, i es fixa una nova distribució de serveis i competències entre els membres del Consell de Direcció (FOU núm. 464, de 27 d’abril), la competència en relació amb la tramitació de convenis recau en la Secretària General. En virtut d’aquesta competència, la Secretària General s’encarrega de la tramitació a partir de les propostes que es presenten.

El marc normatiu que empara la tramitació dels acords marc, convenis i protocols objecte de la competència indicada és format per diverses disposicions. La primera és la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats (LOU), que a l’article 2.2.j) preveu, com a aspecte destacat de l’exercici de l’autonomia universitària, l’establiment de relacions amb altres entitats per a la promoció i el desenvolupament dels seus fins. També cal tenir en compte l’article 147 dels Estatuts de la UIB, que estableix que la Universitat de les Illes Balears fomentarà, en la mesura de les seves possibilitats, una adequada política de convenis i d’intercanvis amb altres universitats, centres de recerca, instituts, institucions i empreses. Finalment, la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, regula el marc legal dels convenis administratius, d’acord amb la línia que preveu el Dictamen 878 del Tribunal de Comptes, de 30 de novembre de 2010, que recomana sistematitzar-ne el marc legal, la tipologia, establir els requisits per a la seva validesa i imposar l’obligació de remetre’ls al mateix tribunal; i d’aquesta manera es desenvolupa un règim complet dels convenis, que en fixa el contingut mínim, tipus, durada i extinció i n’assegura el control per part del Tribunal de Comptes. 

Per tot el que s’ha dit, fent ús de les competències que li atribueixen els articles 24.2.32 i 40 dels Estatuts d’aquesta universitat, el Consell de Govern, a la sessió ordinària del dia d’avui i a proposta del Consell de Direcció, ha aprovat la regulació del procediment per a la tramitació de convenis i acords marc a la Universitat de les Illes Balears, tal com s’indica tot seguit:

Article 1. Àmbit d’aplicació

Aquesta normativa s’aplicarà a tots els convenis i acords marc en els quals és part la Universitat de les Illes Balears, excepte els contractes que es regulen per l’article 83 de la LOU i l’article 114 dels Estatuts.

Article 2. Objecte

Els convenis i acords marc poden tenir per objecte qualsevol dels recollits entre les finalitats atribuïdes a la Universitat per la LOU i pels Estatuts de la UIB.

Article 3. Tipus de col·laboració

Hi pot haver dos tipus de col·laboració

  1. Els acords marc de col·laboració o protocols generals d’actuació: són instruments que comporten simples declaracions d’intencions de contingut general o que expressen la voluntat dels subscriptors per actuar amb un objectiu comú, sempre que no suposin la formalització de compromisos jurídics concrets i exigibles.
  2. Els convenis: són acords amb efectes jurídics adoptats per a una finalitat comuna.

Article 4. Contingut

Els convenis han d'incloure, almenys, els aspectes següents:

  1. Subjectes que subscriuen el conveni i capacitat jurídica amb què actua cadascuna de les parts, amb indicació expressa de les dades identificatives de l'entitat i del càrrec i els poders que té qui firma com a representant d'aquesta.
  2. Objecte del conveni i actuacions que ha de dur a terme cada subjecte per complir-lo, amb indicació, si escau, de la titularitat dels resultats obtinguts.
  3. Actuacions previstes i compromisos, amb indicació clara dels drets i obligacions per a cadascuna de les parts.
  4. Obligacions i compromisos econòmics assumits per cadascuna de les parts, si n'hi ha, amb indicació de la distribució temporal per anualitats i la seva imputació concreta al pressupost corresponent.
  5. Conseqüències en cas d'incompliment de les obligacions i compromisos assumits per cadascuna de les parts.
  6. Mecanismes de seguiment, vigilància i control de l’execució del conveni i dels compromisos adquirits pels signants. Aquests mecanismes han de resoldre els problemes d'interpretació i compliment que puguin plantejar-se respecte dels convenis.
    En conseqüència, s'establirà una comissió encarregada de vetllar pels mecanismes indicats al paràgraf anterior.
  7. Termini de vigència, possibilitat de pròrrogues i formes d'extinció.

Article 5. Inici de la tramitació: presentació de propostes

  1. Qualsevol òrgan, professor o membre del personal d’administració i serveis de la Universitat de les Illes Balears (com a proponent) que consideri necessari promoure la signatura d’un conveni o acord marc entre la UIB i una altra administració, organisme, entitat pública o privada o amb una persona física, sens perjudici de les converses prèvies, ha de presentar un esborrany del text del conveni o l’acord que proposi al membre del Consell de Direcció que sigui competent en la matèria objecte del conveni o l’acord, perquè hi doni el vistiplau; aquest serà el responsable del conveni o l’acord. La documentació es presentarà de forma electrònica, d’acord amb el que indiqui la Secretaria General.
  2. Cal, tal com estableix la normativa aplicable, que el conveni o l’acord marc s’acompanyi d’una memòria justificativa amb indicació de la necessitat i l’oportunitat de subscriure el conveni o l’acord, l’impacte econòmic, el caràcter no contractual de l’activitat en qüestió i el compliment del que estableix la Llei 40/2015, d’1 d’octubre.
  3. L’esborrany del conveni o l’acord marc es remetrà a l’òrgan competent esmentat anteriorment amb el text complet de totes les clàusules, incloent-hi totes les dades necessàries per a la firma. Qualsevol text que no compleixi el requisit indicat es retornarà al proponent, perquè hi esmeni els defectes observats.

Article 6. Identificació

Cada conveni o acord marc s’identifica amb un número de referència, que es dona de forma automàtica quan entra la proposta al registre de convenis i acords.

Article 7. Supervisió jurídica i, si escau, econòmica

  1. Un cop que es rebi el vistiplau del responsable del conveni o l’acord marc, la Secretaria General, una vegada comprovat que no hi ha un conveni o acord en vigor amb el mateix objecte i amb la mateixa persona física o jurídica amb la qual es pretén subscriure el conveni o l’acord, s’encarregarà de trametre la proposta a l’Assessoria Jurídica, per assegurar que el text s’ajusta a dret i perquè emeti l’informe pertinent. Si el conveni o l’acord té contingut econòmic, també es trametrà al Servei d’Intervenció, perquè elabori l’informe econòmic corresponent.
  2. Una vegada que la Secretaria General tingui tots els informes, els trametrà al proponent i al responsable del conveni o l’acord marc, perquè en prenguin coneixement.
  3. Si els informes són favorables, la proposta del conveni o l’acord marc es trametrà al Consell de Direcció per a la seva aprovació, si escau. En cas que s’hagi d’esmenar el text de conformitat amb els informes emesos, el proponent serà la persona encarregada de fer les gestions pertinents amb l’altra part per tal de consensuar-ne el contingut i tornar-lo a presentar.

Article 8. Aprovació del Consell de Direcció

El Consell de Direcció aprovarà, si escau, la versió tramesa, resultant dels informes pertinents i del consens amb l’altra part, del conveni o l’acord marc.

Article 9. Ratificació del Consell de Govern

Un cop aprovat el document pel Consell de Direcció, la proposta es trametrà al Consell de Govern per a la seva ratificació, si escau, d’acord amb els articles 24.2.24 i 47.2 dels Estatuts de la UIB.

Article 10. Signatura

  1. És competència del Rector subscriure i denunciar convenis i acords marc amb altres universitats, administracions, persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i autoritzar l’ús de la denominació i dels emblemes de la UIB. 
    Això sens perjudici de la competència atribuïda a altres càrrecs unipersonals per delegació de les competències del Rector en casos concrets i amb models de convenis o acords aprovats per la UIB.
  2. Amb caràcter general, els convenis i acords marc se signaran després de ser ratificats pel Consell de Govern. Només en cas d'urgència o necessitat, als efectes de la vigència i els terminis d'execució del conveni o l’acord, el document es pot signar un cop aprovat pel Consell de Direcció.
  3. Es trametran al Servei Lingüístic les propostes de convenis i acords marc en llengua catalana de la signatura dels quals es faci càrrec la Secretaria General.
  4. La signatura pot ser ordinària o protocol·lària.
    1. En cas de signatura ordinària, les parts signants no coincideixen al lloc ni en el temps. Aquesta signatura pot ser també electrònica, mitjançant la qual les parts signen un sol document en format .pdf on es pot constatar la validació de les signatures.
    2. La signatura protocol·lària es fa de forma conjunta, amb les parts convocades al lloc que aquestes hagin acordat, en un acte públic i normalment en presència dels mitjans de comunicació.
  5. Una vegada firmat el conveni o l’acord marc, se’n remetrà un document original a la Secretaria General, perquè l’arxivi i el faci públic.

Article 11. Publicació al FOU

Tots els convenis i acords marc signats i ratificats es fan públics al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears, on es publica una relació dels acords marc, per una banda, i dels convenis i protocols, per altra banda, per resolució del Rector, tot especificant la data del Consell de Govern que els va ratificar.

Article 12. Publicitat

  1. Per al compliment de les obligacions de publicitat i transparència que estableix la normativa, els convenis i acords marc subscrits per la Universitat de les Illes Balears seran objecte de publicitat activa mitjançant el Portal de transparència de la Universitat.
  2. A través de la Secretaria General i a la pàgina web de convenis i acords marc <http://www.uib.es/lauib/Convenis-i-acords/> es pot accedir a més informació sobre els convenis i acords. 

Article 13. Seguiment, modificació i renovació

  1. El seguiment, la modificació i la renovació dels convenis i acords marc corresponen a la persona responsable del conveni o l’acord o al seu proponent, amb el vistiplau del responsable.
  2. Una vegada que sigui pròxima la data de caducitat del conveni o l’acord marc, es podrà instar la seva renovació o manifestar l’interès de modificar-lo o extingir-lo. Només es pot renovar un conveni o acord amb anterioritat a la data de caducitat. No es poden renovar en cap cas els convenis o acords ja caducats.
  3. Si la modificació suposa una variació substancial del text original, s’ha de tramitar com un conveni o acord marc nou.

Disposicions addicionals

Primera. Interpretació

El Consell de Direcció és l’òrgan competent per modificar o interpretar qualsevol dubte en l’aplicació de la present normativa.

Segona. Desenvolupament

La Secretària General queda habilitada per dictar les instruccions necessàries per al desenvolupament d’aquesta normativa i per elaborar models de convenis i d’acords marc que en facilitin la tramitació.

Tercera. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquesta normativa apareguin en gènere masculí o femení, s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

Quarta. Consulta

Per poder fer el seguiment de tota la tramitació, es pot consultar l’annex que s’adjunta a la present normativa.

Disposició final  

Única. Entrada en vigor

Aquesta normativa entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 26 de març de 2021
El Rector,
Llorenç Huguet

Annex

esquema