logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 515 - Any  XXXVI - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 23 d'abril de 2021
Consell de Govern

13914. ACORD NORMATIU del dia 26 de març de 2021 pel qual s’estableix el procediment d’elecció del Rector de la Universitat de les Illes Balears.

Exposició de motius

L’article 20.3 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, regula el procediment d’elecció del rector de les universitats públiques. De la mateixa manera, els Estatuts d’aquesta universitat, a l’article 37, avancen de manera molt resumida el procediment d’elecció de Rector per cessament ordinari i per cessament extraordinari i, posteriorment, dediquen tot l’article 83 a desenvolupar les previsions de la LOU en aquesta matèria.

Finalment cal recordar que la normativa electoral de la UIB estableix a l’article 27, dedicat a la convocatòria d’eleccions de la màxima autoritat acadèmica de la Universitat, que el Consell de Govern ha d’aprovar les disposicions normatives que desenvolupen el procés electoral al càrrec de Rector.

Dites les coses anteriors i d’acord amb els Estatuts vigents, és necessari establir el procediment referent a l’elecció del Rector; per tant, de conformitat amb el que estableix l’article 24.2.29 dels Estatuts de la Universitat de les Illes Balears, el Consell de Govern acorda d’establir el procediment d’elecció del Rector de la Universitat en els termes següents:

Capítol I. Consideracions generals

Article 1. Objecte

L’objecte d’aquesta normativa és regular el procediment pel qual la comunitat universitària ha d’elegir el Rector de la Universitat de les Illes Balears, mitjançant elecció directa i sufragi universal, lliure i secret.

Article 2. Ponderació del vot per sectors

1. El vot per a l’elecció del Rector es ponderarà per sectors de la comunitat universitària de la forma següent:

  1. 51 per cent per als professors doctors amb vinculació permanent a la Universitat (sector a).
  2. 12 per cent per a la resta de personal docent i investigador (sector b).
  3. 25 per cent per als estudiants (sector c).
  4. 12 per cent per al personal d’administració i serveis (sector d).

2. El coeficient de ponderació de cada sector es calcularà de la manera següent:

ponderacions

Els coeficients es calcularan amb quatre xifres decimals.

Els vots a candidatures vàlidament emesos exclouen els vots nuls i els vots en blanc, ja que no són vots a candidatures.

3. El nombre de vots ponderats corresponents a cada candidatura en cada sector es calcularà multiplicant el nombre de vots vàlids que obtingui la candidatura en cada sector pel coeficient de ponderació del sector.

4. El nombre de vots ponderats totals corresponents a cada candidatura es calcularà sumant els vots ponderats de la candidatura en qüestió en cada sector.

Article 3. Dret de sufragi passiu

Tenen la condició d’elegibles els funcionaris en actiu del cos de catedràtics d’universitat que prestin serveis a la Universitat de les Illes Balears.

Article 4. Dret de sufragi actiu

  1. El dret de sufragi és personal i intransferible; mai no pot exercitar-se per delegació.
  2. En tot cas, els requisits exigits per exercir el dret de vot s’han de reunir en la data de la convocatòria de les eleccions. No obstant això, no té dret de sufragi el personal que desenvolupi plaça o lloc en comissió de serveis fora de la Universitat ni el que es trobi en situació de serveis especials o en suspensió de contracte.
  3. Ningú no pot ser obligat o coaccionat, sota cap pretext, a exercir el dret de sufragi ni a revelar el sentit del seu vot.
  4. Tot elector ha d’exercir el dret de sufragi a la circumscripció en què estigui inscrit, sens perjudici de les disposicions sobre el vot electrònic.

Article 5. Cens electoral

  1. Per exercir el dret de sufragi, els electors han d’estar inscrits en el cens electoral, en el qual s’han d’incloure aquells que el dia de la convocatòria de les eleccions es trobin en algun dels sectors que s’indiquen als articles següents.
  2. La Universitat ha de tenir actualitzats els censos electorals corresponents, els quals s’han de fer públics a la pàgina web de la Universitat com a màxim cinc dies després de la data de publicació de la convocatòria de les eleccions, a fi que els interessats hi puguin consultar la seva inclusió.
  3. Els titulars del dret de sufragi estan legitimats per interposar reclamació davant la Comissió Electoral en el termini de cinc dies des de la publicació del cens, ja sigui per inclusió o per omissió indegudes.
  4. La Comissió Electoral ha de resoldre les reclamacions en el termini màxim dels tres dies següents a la finalització del termini de reclamació, i tres dies després, com a màxim, ha de publicar el cens definitiu.
  5. En cas que un membre de la comunitat universitària estigui inclòs en dos o més censos electorals, i si aquesta circumstància deriva del fet de pertànyer a dos o més sectors de la comunitat universitària, només pot exercir el dret de sufragi actiu en representació d’un sector.

Si un elector pertany a més d’un sector, hom li n’assignarà un, de conformitat amb les prioritats següents: pertinença al sector a), pertinença al sector d), pertinença al sector b), pertinença al sector c). Qualsevol elector afectat pot demanar de canviar aquesta assignació mitjançant la reclamació oportuna davant la Comissió Electoral, en el termini de cinc dies des de la publicació del cens.

Article 6. Professors doctors amb vinculació permanent a la Universitat

Són electors del sector a):

  1. Els funcionaris dels cossos docents universitaris següents: catedràtics d’universitat, professors titulars d’universitat, catedràtics d’escola universitària i professors titulars d’escola universitària doctors.
  2. Els professors contractats doctors.
  3. Els professors col·laboradors doctors.
  4. Els professors associats de nacionalitat estrangera doctors amb caràcter indefinit.

Article 7. Resta de personal docent i investigador

  1. Són electors del sector b):
    1. Els professors titulars d’escola universitària no doctors.
    2. Els ajudants.
    3. Els professors ajudants doctors.
    4. Els professors col·laboradors no doctors.
    5. Els professors associats.
    6. Els professors visitants.
    7. Els professors emèrits.
    8. Els investigadors doctors dels programes Ramón y Cajal, Juan de la Cierva i Marie Curie o d’altres programes que puguin contractar investigadors doctors en condicions similars.
    9. El personal per al desenvolupament d’investigació científica o tècnica no inclòs a la lletra anterior.
    10. Els contractats predoctorals o becaris d’investigació que desenvolupin la seva activitat a la UIB.
      Es consideren contractats predoctorals els corresponents a convocatòries europees, estatals, de la comunitat autònoma i els propis d’investigació de la UIB i anàlegs, sempre que el seu contracte o la seva beca tingui una durada mínima d’un any i la seva dedicació sigui a temps complet.
  2. Els professors associats de nacionalitat estrangera no doctors amb caràcter indefinit, els professors associats per exempció de càrrec i els associats per exempció de docència dels professors de Campus Digital - illes estan inclosos en aquest sector.

Article 8. Estudiants

  1. Són electors del sector c) els estudiants matriculats a la Universitat inclosos als apartats següents:
    1. Estudiants de grau: són els estudiants matriculats d’ensenyaments de grau conduents a l’obtenció de títols oficials i amb validesa en tot el territori de l’Estat. A efectes electorals, es consideren estudiants de grau els alumnes matriculats d’un mínim de dotze crèdits d’entre les assignatures bàsiques, obligatòries i optatives.
      També són electors els estudiants matriculats d’estudis propis en la modalitat de diploma i diploma universitari amb un mínim de càrrega lectiva de 30 crèdits ECTS.
    2. Estudiants de màster universitari: són els estudiants matriculats d’ensenyaments de màster conduents a l’obtenció de títols oficials i amb validesa en tot el territori de l’Estat.
      A efectes electorals, es consideren estudiants de màster els alumnes matriculats d’estudis propis en les modalitats de màster, d’especialista universitari i d’expert universitari, sempre que siguin graduats, diplomats o llicenciats, o equivalents.
    3. Estudiants de doctorat: són els estudiants matriculats d’ensenyaments de doctorat conduents a l’obtenció de títols oficials i amb validesa en tot el territori de l’Estat, així com els doctorands que facin la tesi doctoral en les condicions legalment establertes.
  2. No són electors els estudiants que estiguin matriculats d’ensenyaments que s’imparteixin en centres docents adscrits.

Article 9. Personal d’administració i serveis

És elector del sector d) tot el personal d’administració i serveis vinculat a la Universitat per una relació funcionarial o contractual que presti els seus serveis a la UIB.

Article 10. Circumscripció electoral

La circumscripció electoral per a l’elecció de Rector és única per a cada sector de la comunitat universitària i coincideix amb l’àmbit global de la Universitat.

Títol II. Convocatòria i procés electoral

Article 11. Convocatòria d’eleccions

  1. El procés electoral s’ha d’iniciar per acord del Consell de Direcció, a proposta de la Comissió Electoral, i la convocatòria s’ha de publicar al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears (FOU).
  2. L’acord de convocatòria ha de fixar les dates de celebració de les eleccions, les quals s’han de fer, necessàriament, en període lectiu i no poden coincidir amb el període d’avaluació complementària ni extraordinària.
  3. A partir de la data de convocatòria d’eleccions, s’obrirà un procés que constarà de tres fases: presentació de candidatures, campanya electoral i votació.

Article 12. Presentació de candidatures

La condició de candidat a les eleccions de Rector s’ha de manifestar formalment, en un termini de tres dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació al FOU de la convocatòria d’eleccions, mitjançant escrit de la persona interessada adreçat al president de la Comissió Electoral i presentat al Registre General de la Universitat (Son Lledó) –registre electrònic. L’horari de presentació és el que estableix la disposició addicional segona.

Article 13. Proclamació de candidatures

La Comissió Electoral, una vegada comprovades les condicions d’elegibilitat dels candidats, proclamarà les candidatures presentades l’endemà de la finalització del termini de presentació de candidatures.

Article 14. Campanya electoral

  1. La campanya electoral començarà l’endemà de la proclamació de les candidatures i acabarà a les 0 hores del dia de l’elecció.
  2. Les diferents candidatures podran demanar a la Comissió Electoral una subvenció per a les despeses que es puguin derivar de la campanya electoral, per una suma màxima de 2.000 euros.
  3. La Comissió Electoral posarà a l’abast dels candidats: espai al servidor web, enllaç a la web dels candidats, accés a llistes de correu electrònic, espais necessaris per poder-hi fer actes electorals i suport administratiu.
  4. Els candidats no poden fer servir els símbols de la Universitat, en especial l’escut i el logotip de la UIB, ni similars en les activitats de campanya electoral ni, si escau, en les publicacions que s’hi relacionin, tant en paper com en format electrònic o pàgines web. 

Article 15. Sistema de votació

El Consell de Direcció, a proposta de la Comissió Electoral, acordarà, si escau, la substitució de la votació presencial pel vot electrònic, si es produeixen circumstàncies que facin preveure la impossibilitat o dificultat per emetre el vot presencial.

Article 16. Vot electrònic

  1. El vot electrònic, també denominat e-vot, és aquell que s’emet mitjançant un dispositiu electrònic.
  2. Es regula per les disposicions de l’article 18 de la normativa electoral i la normativa que el desenvolupa.
  3. La Comissió Electoral és la responsable de la custòdia dels vots emesos i de l’obertura de l’urna electrònica.

Article 17. Vot anticipat

De conformitat amb les previsions de l’article 19 de la normativa electoral, la Comissió Electoral decidirà sobre la possibilitat de fer ús del vot electrònic anticipat.

Article 18. Proclamació de Rector

  1. Serà proclamat Rector, en primera volta, el candidat que aconsegueixi el suport proporcional de més de la meitat dels vots a candidatures vàlidament emesos, una vegada fetes i aplicades, per la Comissió Electoral, les ponderacions que preveu l’article 2 d’aquesta normativa.
  2. En el cas d’una sola candidatura, únicament es farà la primera volta.

Article 19. Segona votació

  1. Si cap candidat no assoleix la majoria requerida a l’article anterior, tindrà lloc una segona votació, en la qual només podran concórrer els dos candidats que hagin obtingut més suport a la primera votació, tenint en compte les ponderacions esmentades. A la segona volta serà proclamat el candidat que obtingui la majoria simple de vots, ateses aquestes mateixes ponderacions.
  2. En el supòsit de segona votació, aquesta tindrà lloc el dia que hagi fixat el Consell de Direcció, a proposta de la Comissió Electoral.

Article 20. Reclamació

Contra la proclamació del candidat electe realitzada per la Comissió Electoral, les persones interessades hi poden interposar reclamació el dia hàbil següent. La Comissió Electoral ha de resoldre la reclamació el dia hàbil següent a la finalització del termini de reclamació.

Disposicions addicionals

Primera. Interins

Els interins dels sectors a), b) i d) tenen la mateixa consideració que els funcionaris i els laborals, a l’efecte de considerar-los electors.

Segona. Presentació de documents

Tots els escrits i documents prevists en aquesta normativa, si no es disposa una altra cosa, s’han d’adreçar al president de la Comissió Electoral i s’han de presentar obligatòriament al Registre General de la Universitat (Son Lledó, campus universitari) –registre electrònic– en l’horari que té habitualment, sens perjudici que la Comissió Electoral fixi els dies en què acaben els terminis.

Tercera. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquesta normativa apareguin en gènere masculí, s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

Disposició derogatòria

Única. Derogació normativa

Queda derogat l’Acord normatiu 12212/2017, de 30 de març, pel qual s’estableix el procediment d’elecció del Rector de la Universitat de les Illes Balears (FOU núm. 446, de 12 d’abril).

Disposició final

Única. Entrada en vigor

La present normativa entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 26 de març de 2021
El Rector,
Llorenç Huguet