logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 500 - Any  XXXV - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 31 de juliol de 2020
Consell de Govern

13595. ACORD NORMATIU del dia 21 de juliol de 2020 pel qual s’aprova la normativa sobre les places d’alumnes col·laboradors de la Universitat de les Illes Balears.

Als vigents Estatuts de la UIB, de la mateixa forma que en textos estatutaris precedents, es recull a l’article 121 la figura dels alumnes col·laboradors, definits com els que participen en les tasques acadèmiques de la Universitat.

L’apartat 2 de l’article esmentat preveu que el Consell de Govern ha d’aprovar el desenvolupament de les places d’alumnes col·laboradors i n’ha de fixar els reconeixements i/o compensacions.

En conseqüència, fent ús de les competències que li atribueix l’article 24.2.40 dels Estatuts d'aquesta universitat, el Consell de Govern, a la sessió del dia d’avui i a proposta del Consell de Direcció, ha aprovat la normativa sobre els alumnes col·laboradors de la Universitat de les Illes Balears.

Article 1. Tipus d’alumnes col·laboradors

Es preveuen tres tipus d’alumnes col·laboradors:

  1. Alumne col·laborador en investigació, lligat al personal docent i investigador de les facultats i escoles (tipus A).
  2. Alumne col·laborador lligat a serveis (tipus B).
  3. Alumne col·laborador en tasques de tutoria entre iguals (tipus C).

Article 2. Requisits dels alumnes col·laboradors

  1. Poden optar als diferents tipus esmentats tots els alumnes matriculats a la UIB dels estudis de grau, sempre que hagin superat un mínim de 60 crèdits de la titulació.
  2. En qualsevol cas, la concessió estarà supeditada al compliment d’altres criteris que pot haver fixat l’òrgan que resol les peticions d’alumnes col·laboradors.
  3. Els alumnes de màsters oficials o doctorat també poden ser alumnes col·laboradors de tipus B.
  4. Si un alumne amb qualque tipus de discapacitat reconeguda es presenta a qualsevol plaça d’alumne col·laborador, es recomana atorgar-hi prioritat en el moment de la selecció. En el cas de les places d’alumnes col·laboradors de tipus B i C, i a partir de l’existència de cinc places, com a mínim una es reservarà per a alumnes amb discapacitat. Si no hi ha cap candidat, aquesta plaça es pot cobrir amb la resta d’alumnes presentats.

Article 3. Sol·licitud d’alumnes col·laboradors

Segons el tipus d’alumne col·laborador, la sol·licitud la pot fer:

  1. Tipus A: el personal docent i investigador de la UIB i el personal investigador dels instituts universitaris de recerca de la UIB.
  2. Tipus B: el personal docent i investigador que tingui la representació, titularitat o responsabilitat dels centres, departaments, unitats administratives, laboratoris, aules, instituts o serveis que es prestin a tutelar alumnes col·laboradors.
  3. Tipus C: els caps d’estudis de la titulació, amb el vistiplau del degà.

Article 4. Tutela

  1. Segons el tipus d’alumne col·laborador, la tutela la farà:
    1. Tipus A i B: el personal docent i investigador que ha fet la sol·licitud.
    2. Tipus C: el cap d’estudis de la titulació.
      El nombre màxim d’alumnes col·laboradors que es pot tutelar cada any acadèmic el fixarà l’òrgan que resol les peticions d’alumnes col·laboradors, amb l’objectiu de garantir que la tutela sigui efectiva.
  2. L’acceptació d’un alumne col·laborador suposa el compromís del tutor de dirigir i tutelar l’activitat de col·laboració pròpia de l’alumne.
    Així mateix, el tutor assumeix el compromís d’emplenar, dins els terminis fixats a la convocatòria, l’informe d’avaluació de l’activitat de col·laboració realitzada.

Article 5. Presentació de la sol·licitud

  1. Per a qualsevol sol·licitud d'alumne col·laborador (tipus A, B i C), la persona que faci la petició ha d'especificar:
    1. La facultat o l’escola a la qual està adscrit l’estudi respecte del qual es demana l’alumne col·laborador, en el cas dels tipus A i C; i el centre, departament, unitat administrativa, laboratori, aula, institut o servei, en el cas del tipus B.
    2. El nombre de places que sol·licita.
    3. El nombre de crèdits de cada plaça. La sol·licitud pot ser de 3 crèdits (75 hores) o de 6 crèdits (150 hores).
    4. La persona o l’òrgan que farà la selecció.
    5. Els criteris de selecció (requisits i mèrits de l’alumne).
    6. Les tasques que ha de fer l’alumne col·laborador.
    7. L’interès d'aquestes tasques per a la formació de l'alumne.
    8. Si les tasques impliquen que l’alumne pugui tenir accés a dades de caràcter personal o confidencial.
    9. Si les tasques impliquen algun tipus de risc per a la salut de l’alumne.
  2. La sol·licitud s’ha de fer de manera telemàtica en la forma que s’estableixi.

Article 6. Avaluació i selecció de les sol·licituds d’alumnes col·laboradors

La persona o l’òrgan competent per fer l’avaluació de les sol·licituds d’alumnes col·laboradors és:

  1. En el cas dels alumnes col·laboradors de tipus A i C, una comissió formada pel degà o director del centre, que la presidirà, els vicedegans o subdirectors, el secretari del centre, l'administrador del centre i un alumne dels representants a la junta de centre.
  2. En el cas dels alumnes col·laboradors de tipus B, el vicerector que tingui la competència de les relacions amb els estudiants.

Article 7. Resolució de les sol·licituds d’alumnes col·laboradors

  1. La persona o l’òrgan que faci l’avaluació i la selecció només acceptarà per avaluar les sol·licituds que compleixin els requisits exigits i els altres criteris que prèviament s’hagin establert a la convocatòria anual.
  2. S’aprovaran les sol·licituds que combinin l’interès dels alumnes col·laboradors i el benefici general de la Universitat.
  3. Totes les sol·licituds aprovades de tipus A, B i C s’oferiran als alumnes.

Article 8. Sol·licitud de places per part dels alumnes

Els alumnes han de sol·licitar les places de manera telemàtica en la forma que s’estableixi.

Article 9. Selecció dels alumnes col·laboradors

La persona o l’òrgan que farà la selecció, de conformitat amb el que preveu l’article 5.1.d), acceptarà i ordenarà les peticions dels alumnes interessats en la plaça amb els criteris de selecció (requisits i mèrits de l’alumne) que es faran públics.

Article 10. Acceptació de les places d’alumnes col·laboradors

Els alumnes seleccionats han d’acceptar les places telemàticament, en la forma que s’estableixi i dins els terminis indicats a la convocatòria.

Article 11. Publicitat de la resolució

  1. Durant la convocatòria, la llista d’alumnes seleccionats per a les places es farà pública a la web de la UIB.
  2. El nom de l'alumne col·laborador elegit per a cada plaça es farà públic al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears, una vegada que hagi acabat la col·laboració i el tutor n’hagi fet l’informe favorable.

Article 12. Sobre el reconeixement i/o compensació de les places d’alumnes col·laboradors

  1. Anualment, la Comissió Acadèmica fixarà el total de crèdits de reconeixement acadèmic per la participació en activitats universitàries culturals, esportives, de representació estudiantil, solidàries i de cooperació que dedicarà a aquest programa i indicarà:
    1. El nombre total de crèdits assignats a cada facultat o escola, en el cas dels tipus A i C.
    2. El nombre total de crèdits en les activitats esmentades assignats als centres, departaments, unitats administratives, laboratoris, aules, instituts o serveis, en el cas del tipus B.
  2. El vicerectorat que tingui la competència de les relacions amb els estudiants serà l’encarregat del repartiment final dels crèdits assignats a cada facultat o escola, en el cas dels tipus A i C, o als centres, departaments, unitats administratives, laboratoris, aules, instituts o serveis, en el cas del tipus B.
  3. El Consell de Direcció pot decidir, si ho considera adient, assignar una quantitat econòmica addicional a algun tipus d’alumnes col·laboradors, sempre justificant el benefici que implica. En cas que hi hagi compensació econòmica, aquesta sempre s’entendrà com una borsa d’ajut per a l’estudi, i estarà en funció del nombre de crèdits de la plaça.

Article 13. Obligacions de l’alumne col·laborador

  1. Els alumnes col·laboradors estan obligats a complir l’horari i les normes de la Universitat de les Illes Balears, on realitzen llur formació. Així mateix, també han de seguir el pla de treball que fixi el tutor en el desenvolupament de les seves tasques previstes, i elaborar un informe final.
  2. Els alumnes col·laboradors han de complir, en particular, amb les exigències de confidencialitat de la informació relativa a la protecció de la propietat intel·lectual i industrial, tant derivades de la seva pròpia activitat en investigació com de les que es realitzin a la Universitat i a les quals tinguin accés. Per això, han de firmar, si escau, els corresponents documents en relació amb els drets de propietat intel·lectual i industrial, el compromís de confidencialitat i el compromís de protecció de dades de caràcter personal, amb models ja aprovats per la UIB.
  3. Abans d’incorporar-se a les tasques assignades, les persones la tasca de les quals impliqui el contacte amb alumnes menors d’edat han de presentar el certificat negatiu que acrediti que no han estat condemnades per sentència ferma per qualque delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual ni per tràfic d’éssers humans, d’acord amb el que disposa l’article 13.5 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, modificada per la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l’adolescència.
  4. Si una persona renuncia a la seva plaça com a alumne col·laborador després d’haver-se fet pública la seva selecció a la web de la UIB, sense una justificació aprovada pel seu tutor, no podrà concórrer ni ser seleccionada a la convocatòria d’alumnes col·laboradors de l’any acadèmic següent.

Article 14. Reconeixement de l’activitat desenvolupada

  1. En acabar la col·laboració de les places de tipus A, B o C i amb l’informe favorable del tutor, la condició d’alumne col·laborador constarà a l’expedient acadèmic.
  2. Si la persona que ha ocupat una plaça d’alumne col·laborador vol tenir reconeguts els crèdits de reconeixement acadèmic per la participació en activitats universitàries culturals, esportives, de representació estudiantil, solidàries i de cooperació per a crèdits optatius, haurà de sol·licitar-ho a la Comissió de Transferència i Reconeixement de Crèdits dels estudis als quals està matriculada dins un termini que mai no podrà ser superior al 30 de setembre del següent any acadèmic en què hagi realitzat la tasca d’alumne col·laborador.

Article 15. Incompatibilitats

Un mateix alumne només pot gaudir, com a màxim, dues vegades de les places d'alumne col·laborador de cada tipus. Excepcionalment en podrà gaudir una tercera vegada si és l’únic candidat a una plaça. El fet de gaudir d'una plaça d'alumne col·laborador és incompatible amb una altra plaça de qualsevol tipus durant el mateix any acadèmic.

Article 16. Inexistència de relació laboral

L'activitat dels alumnes col·laboradors no implica relació laboral entre els beneficiaris i la Universitat de les Illes Balears.

Disposició addicional

Única. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquesta normativa apareguin en gènere masculí, s'han d'entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

Disposició derogatòria

Única. Derogació normativa

Aquesta normativa deroga l’Acord normatiu 10713/2013, de 24 de juliol, pel qual s’aprova la normativa d'alumnes col·laboradors de la Universitat de les Illes Balears (FOU núm. 387, de 31 de juliol).

Disposició final

Única. Entrada en vigor

Aquesta normativa entrarà en vigor l’endemà d’haver-se publicat al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 21 de juliol de 2020
El Rector, 
Llorenç Huguet