logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 498 - Any  XXXV - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 22 de maig de 2020
Rectorat

13524. RESOLUCIÓ del Rectorat del dia 15 de maig de 2020 referent a l’adaptació de les mesures de gestió de la UIB relatives a l’estat d’alarma declarat adoptades per la Resolució del Rectorat 13459/2020, de 15 de març.

Atès el contingut del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declarava l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, mitjançant la Resolució del Rectorat 13459/2020, de 15 de març, es varen prendre mesures de gestió de la UIB relatives a l’estat d’alarma declarat.

La primera de les mesures va ser suspendre tota activitat presencial dels membres de la comunitat universitària als diversos centres de la UIB, a excepció dels que es varen designar per al manteniment dels serveis públics essencials. Però també hi havia altres mesures, com les relacionades amb el teletreball, la suspensió de permisos de viatge o la suspensió dels terminis administratius, entre d’altres.

Per altra banda, les previsions de la resolució indicada han donat cobertura a l’aprovació de disposicions posteriors, en l’àmbit administratiu (com la Resolució del Rectorat 13460/2020, de 16 de març, relativa a la declaració de dies inhàbils) i acadèmic (com la Resolució del Rectorat 13502/2020, de 3 d’abril, referent a la finalització de l’activitat docent universitària de manera presencial).

També emparant-se en la Resolució 13459/2020, de 15 de març, diversos òrgans col·legiats i unipersonals han dictat instruccions per concretar els aspectes necessaris per al funcionament de la UIB (adaptació de la docència presencial a la docència no presencial; organització de congressos i programa d’ajuts per a l’assistència a congressos i estades de treball; establiment de protocols d’actuació, amb la utilització de mitjans telemàtics, en la realització de concursos d’accés, de sessions dels òrgans col·legiats o de defenses de treball de fi de grau i de treball de fi de màster; així com instruccions per a la tramitació electrònica de reconeixements d’obligacions i el seu pagament i per al seguiment de la jornada laboral per teletreball del PAS durant l’estat d’alarma).

En un altre sentit, les diverses pròrrogues de l’estat d’alarma establert pel Reial decret 463/2020, de 14 de març, aprovades mitjançant els reials decrets 476/2020, de 27 de març, 487/2020, de 10 d'abril, 492/2020, de 24 d'abril, i 514/2020, de 8 de maig, i altres pròrrogues futures fan necessari adaptar-se a les noves situacions i a les mesures que es dictin per no comprometre la salut de les persones i alhora minimitzar els efectes negatius que l’estat d’alarma declarat pugui provocar en l’activitat universitària. A més, estam immersos en un període de temps integrat per diverses fases de transició, les quals han de conduir a una nova normalitat.

Finalment, el temps transcorregut des de la publicació de la Resolució 13459/2020, de 15 de març, juntament amb els esdeveniments que s’han anat produint, tant en l’àmbit acadèmic com en el social, sanitari i econòmic, fa convenient adaptar la resolució indicada a la situació actual i desdotar-la del caràcter general que tenia en el primer moment d’incertesa provocada per la declaració de l’estat d’alarma.

Per tot això, el Rector de la Universitat de les Illes Balears, prèvia deliberació al Consell de Direcció, com a màxima autoritat acadèmica de la Universitat i en virtut de les competències que li atorga l’article 38.1.a) dels Estatuts d’aquesta universitat, resol:

Primer. Manteniment de la suspensió de l’activitat presencial

  1. Es manté vigent la suspensió de l’activitat presencial establerta al primer apartat de la Resolució del Rectorat 13459/2020, de 15 de març, en els termes indicats al primer paràgraf del primer punt de l’apartat esmentat, sens perjudici de les mesures que s’adoptin per fer la transició cap al retorn a l’activitat administrativa i de recerca, excepcions que es recullen en aquesta disposició.
  2. En conseqüència, es determina l’accés restringit a tots els centres i edificis de la Universitat en els termes i condicions que deriven d’aquesta disposició. 
  3. Es manté la suspensió de l'activitat docent presencial.

Segon. Teletreball

Es manté el teletreball establert al segon apartat de la Resolució del Rectorat 13459/2020, de 15 de març, per a tota la comunitat universitària, sempre que sigui possible. Aquesta modalitat es pot combinar amb presència parcial al lloc de treball del personal autoritzat.

Tercer. Accés dels membres de la comunitat universitària

  1. S’estableix la possibilitat d’obrir laboratoris, instal·lacions de recerca, biblioteques i serveis administratius i accedir-hi amb l’objectiu de preparar i condicionar els espais i organitzar el retorn gradual dels membres de la comunitat universitària, de conformitat amb els termes del Pla per a la transició a la nova normalitat establert pel Govern de l’Estat.
  2. El personal docent i d’investigació podrà accedir a les instal·lacions de la Universitat específicament dedicades a tasques d’investigació. El vicerector d'Investigació i Internacionalització coordinarà la gestió de les peticions, canalitzades a través dels directors de departament i d'institut universitari de recerca. Així mateix, concedirà un permís condicionat a l’avaluació positiva del Servei de Prevenció, amb l’adopció de mesures organitzatives per garantir i protegir la salut del personal.
  3. Es permetrà l’accés puntual als despatxos del personal docent i d’investigació que necessiti accedir-hi per recollir materials o per altres circumstàncies pròpies de l'activitat docent i de gestió, o del personal que desenvolupi activitats de suport a la lluita contra la COVID-19. Aquest personal accedirà als espais de treball prèvia autorització del vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable.  
  4. El personal d’administració i serveis s’anirà incorporant als espais de treball de forma gradual i esglaonada. La Gerent coordinarà l’inici de l’activitat presencial, la qual es realitzarà segons les necessitats del servei i prèvia avaluació dels llocs de treball segons el procediment establert pel Servei de Prevenció, i amb l’adopció de mesures organitzatives per garantir i protegir la salut del personal.
    En aquesta incorporació s'adoptaran les mesures que corresponguin per facilitar la conciliació familiar i laboral del personal.
  5. Els estudiants podran accedir puntualment a les instal·lacions de la Universitat en els casos de necessitat amb autorització prèvia. Entre els supòsits prevists es troben els següents:
    1. Activitats que s'hagin de fer presencialment relacionades amb els treballs de fi de grau, de fi de màster i tesis doctorals, com ara utilització d'instal·lacions de recerca, laboratoris i equipament científic.
    2. Tràmits administratius.
    3. Préstec bibliotecari amb reserva prèvia.
    4. Altres supòsits no recollits en aquest punt, que seran valorats i autoritzats, si escau, per la vicerectora d’Estudiants.

Quart. Seguretat de la salut

  1. Tots els membres de la comunitat universitària en l’accés als seus llocs de treball o a les instal·lacions universitàries han de seguir el Procediment d’actuació per a la prevenció de contagis de la COVID-19 (SARS-CoV-2) establert pel Servei de Prevenció.
  2. Als centres de treball, oficines, laboratoris, instal·lacions de recerca i altres dependències s’han de seguir les pautes i recomanacions establertes al procediment de prevenció. Així mateix, s’han d’organitzar les entrades i sortides per assegurar la distància de seguretat, i s’adoptaran les mesures de flexibilitat horària que permetin la distribució del personal per franges horàries i per dies de la setmana. 

Cinquè. Manteniment de la suspensió dels permisos de viatge

Es manté la suspensió dels permisos de viatge en els mateixos termes establerts al sisè apartat de la Resolució del Rectorat 13459/2020.

Sisè. Suspensió de terminis administratius

Es manté la suspensió dels terminis administratius en els mateixos termes establerts al setè apartat de la Resolució del Rectorat 13459/2020.

Setè. Recomanacions de salut pública

Es reitera la crida a la comunitat universitària (PDI, estudiants i PAS) a seguir estrictament les recomanacions de salut pública formulades per les autoritats sanitàries, que tenen com a principi fonamental la restricció de la mobilitat i la vida social.

Disposicions addicionals

Primera. Adaptacions

La present resolució s’adaptarà a les disposicions normatives dictades per les autoritats competents que es produeixin en cada moment. En conseqüència, els membres del Consell de Direcció podran dictar les instruccions necessàries per implementar les mesures previstes en aquesta resolució.

Segona. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquesta resolució apareguin en gènere masculí o femení, s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

Disposició derogatòria

Única. Derogació de normativa

Es deroga la Resolució del Rectorat 13459/2020, de 15 de març, referent a les mesures de gestió de la UIB relatives a l’estat d’alarma declarat, en tot allò que contradigui les disposicions de la present resolució.

Disposició final

Única. Entrada en vigor

La present resolució i les mesures acordades tindran efectes des del dia d’avui i mentre l’estat d’alarma ho requereixi.

Ho faig publicar perquè se’n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 15 de maig de 2020
El Rector,
Llorenç Huguet