logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 497 (extraordinari) - Any  XXXV - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 15 de maig de 2020
Consell de Govern

13514. ACORD NORMATIU del dia 11 de maig de 2020 pel qual s'adapta el calendari per a l'any acadèmic 2019-20 a les mesures acadèmiques adoptades a causa de la situació creada per la pandèmia de la COVID-19.

Atès el contingut del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declarava l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, en ús de la previsió que estableix a l’article 6 (Gestió ordinària dels serveis), mitjançant la Resolució del Rectorat 13459/2020, de 15 de març, es varen prendre mesures de gestió de la UIB relatives a l’estat d’alarma declarat (FOU núm. 494, de 16 de març).

La primera de les mesures va ser suspendre tota activitat presencial dels membres de la comunitat universitària als diversos centres de la UIB, a excepció dels que es varen designar per al manteniment dels serveis públics essencials. Per tant, aquesta mesura afectava l’activitat docent presencial, la qual s’ha anat desenvolupant durant tot aquest període de manera no presencial.

En virtut de les diverses pròrrogues de l’estat d’alarma establert pel Reial decret 476/2020, de 27 de març, es varen prendre altres mesures per adaptar-se a les noves situacions i a les normes que es dicten, per no comprometre la salut de les persones i alhora minimitzar els efectes negatius que l’estat d’alarma declarat pugui provocar en l’activitat universitària.

Una d’aquestes noves mesures va ser la Resolució del Rectorat 13502/2020, de 3 d’abril, amb la qual es donava per finalitzada la docència presencial del segon semestre de l’any acadèmic 2019-20 (FOU núm. 496, de 24 d’abril). En conseqüència, tota l'activitat docent pendent ha continuat en format no presencial.

Així mateix, a conseqüència de les previsions del primer apartat de la Resolució del Rectorat 13459/2020, de 15 de març, el vicerector de Docència de la Universitat de les Illes Balears, en el marc de les mesures de caràcter extraordinari que garanteixen l’aplicació del règim especial de funcionament de la UIB, va dictar diverses instruccions de mesures acadèmiques (resolucions del Vicerectorat de Docència 13503/2020, de 2 d’abril, 13504/2020, de 7 d’abril, i 13505/2020, de 21 d’abril ­–FOU núm. 496, de 24 d’abril).

Per tant, la finalització de la docència no presencial del segon semestre i l’adaptació de la docència presencial a la no presencial que s’ha realitzat des de la declaració de l’estat d’alarma del dia 14 de març de 2020 fan necessària l’adaptació de la normativa acadèmica relacionada amb la docència del segon semestre de l’any 2019-20.

Per tot el que s’ha indicat, en aplicació de la normativa vigent en matèria de calendari lectiu i de l’article 24.2.36 dels Estatuts d'aquesta universitat, s'adapta el calendari acadèmic per als estudis universitaris conduents a l’obtenció dels títols de grau i màster per a l’any acadèmic 2019-20 a les mesures acadèmiques adoptades a causa de la situació creada per la pandèmia de la COVID-19.

Article 1. Adaptacions realitzades

Els punts del calendari per a l’any acadèmic 2019-20 aprovat per l’Acord normatiu 13023/2019, de 15 de febrer, que han sofert adaptacions són els punts 2, 3, 4.d), 4.e), 4.h), 4.i) i 5. Així mateix, s’han introduït els punts 4.e bis), 4.e ter), 4.h bis), 4.i bis), 4.j) i una disposició addicional cinquena.

Article 2. Calendari acadèmic

El calendari adaptat a les mesures acadèmiques adoptades a causa de la situació creada per la pandèmia de la COVID-19 és el que s’indica tot seguit.

Calendari per a l’any acadèmic 2019-20

1. Aquesta normativa regula el calendari per a l’any acadèmic 2019-20.

2. Es considera període no lectiu el mes d’agost de 2020, sens perjudici de les excepcions que es recullin en aquest calendari.

3. Per als estudis universitaris conduents a l’obtenció de títols de grau i de màster el calendari començarà el 6 de setembre de 2019 i finalitzarà a l'inici de l'any acadèmic 2020-21, excepte per a aquelles activitats acadèmiques que estiguin autoritzades a realitzar-se amb posterioritat.

4. Per als estudis de grau:

a) L’inici del període lectiu del primer semestre serà el 9 de setembre de 2019.
b) L’inici del període lectiu del segon semestre serà el 17 de febrer de 2020.
c)  Els períodes de docència de cada semestre tindran una durada màxima de 75 dies.
d) Per als casos en què així estigui previst a les guies docents, els centres programaran les avaluacions complementàries, sense comptar dissabtes, diumenges ni festius, entre el 8 i el 23 de gener de 2020, ambdós inclosos, per a les assignatures de primer semestre.
e) Per als casos en què així estigui previst a les guies docents, els centres programaran les avaluacions extraordinàries, sense comptar dissabtes, diumenges ni festius, entre el 6 i el 14 de febrer de 2020, per a les assignatures de primer semestre.
e bis) Cada centre determinarà el període d’exàmens del període d’avaluació complementària i extraordinària del segon semestre entre el 8 de juny i el 24 de juliol de 2020, ambdós inclosos, sense comptar dissabtes, diumenges ni festius.
e ter) En la mesura del que sigui possible, es mantindran els períodes publicats a l’Acord normatiu 13023/2019, de 15 de febrer, pel qual s’aprova el calendari per a l’any acadèmic 2019-20.
f) En el període d’avaluació complementària del segon semestre i en el període d’avaluació extraordinària del segon semestre els centres han de tenir en compte, a l’hora d’establir les dates, la concurrència de les proves de batxillerat per a l’accés a la Universitat, tant pel que fa als edificis més afectats per l’ocupació d’espais com pel que fa al professorat que intervé a les proves.
g) Els terminis per lliurar les notes o actes amb les qualificacions del període d’avaluació complementària del primer i del segon semestre seran fixats pels centres.
h) El termini per lliurar les actes amb les qualificacions degudament indicades i signades del període d’avaluació extraordinària del primer semestre serà el 24 de febrer de 2020.
h bis) El termini per lliurar les actes amb les qualificacions degudament indicades i signades del període d’avaluació extraordinària del segon semestre serà el 30 de juliol de 2020. Pel que fa a les assignatures de pràctiques de laboratori i similars del segon semestre en què no s'hagi pogut transformar, totalment o parcialment, la docència presencial en docència no presencial, es podran lliurar les actes amb les qualificacions degudament indicades i signades del període d’avaluació extraordinària fins al 16 de setembre de 2020.
i) Les defenses orals dels treballs de fi de grau i el termini de qualificacions de pràctiques externes seran fixats pels centres respectant en qualsevol cas el termini de tancament d’actes.
i bis) Els centres podran modificar els terminis de lliurament dels treballs de fi de grau i els terminis de defensa oral dels treballs de fi de grau i de qualificacions de pràctiques externes. El termini de lliurament d’actes serà el 30 de setembre de 2020. Excepcionalment, aquells graus en què el nombre de crèdits del treball de fi de grau és superior a 6 tindran fins al 15 de novembre de 2020 per lliurar les actes.
j) Excepcionalment, els centres podran prorrogar les pràctiques externes que no   hagin pogut ser substituïdes per pràctiques no presencials fins al desembre de 2020. El termini de lliurament d’actes d’aquestes pràctiques externes serà el 18 de desembre de 2020.

5. Per als estudis de màster, les direccions dels màsters hauran de comunicar al CEP la data d’inici i d’acabament dels períodes lectius, i els períodes d’avaluació complementària i d’avaluació extraordinària per a la seva aprovació i publicació.
Els mesos de setembre, octubre i novembre de 2020 seran hàbils perquè els estudiants puguin:

a) Realitzar i presentar treballs d’avaluació d’aquelles assignatures amb pràctiques que no hagin pogut ser substituïdes per activitats no presencials.
b) Presentar i, si escau, defensar el treball de fi de màster i realitzar les pràctiques externes que no hagin pogut ser substituïdes per activitats no presencials.

En tot cas, en els supòsits indicats a les lletres anteriors, les actes s’hauran de tancar abans del 18 de desembre de 2020.

6. S’estableixen com a períodes de vacances, en primer lloc, el que va del 21 de desembre de 2019 al 6 de gener de 2020, ambdós inclosos, i, en segon lloc, el que va del 9 al 19 d’abril de 2020, també inclosos.

7. Són dies festius tots els que es determinin amb caràcter general i els que ho siguin dels municipis de Palma o Eivissa o Alaior, per als centres i dependències allà situats. Serà festa oficial de tots els centres de la Universitat el dia 25 de novembre de 2019.

8. Els centres responsables dels estudis no podran programar activitats d’avaluació presencials els dies designats com a festius a les localitats de les seus universitàries de Menorca i d’Eivissa i Formentera, encara que estiguin dins els períodes d’avaluació prevists.

Disposicions addicionals

Primera. Aprovació del calendari acadèmic dels centres

La Comissió Acadèmica aprovarà el calendari dels centres amb antelació de temps suficient per organitzar els horaris dels respectius estudis, els espais i les tasques administratives que se’n deriven.

Segona. Autorització

En casos excepcionals i per raons justificades, el Consell de Direcció podrà autoritzar una modificació del calendari acadèmic dels centres, a proposta del centre pertinent.

Tercera. Data de finalització de l’any acadèmic a efectes de jubilació del professorat

A efectes de jubilació del professorat, la data de finalització de l’any acadèmic 2019-20 serà el 30 de setembre de 2020.

Quarta. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquest calendari apareguin en gènere masculí, s'han d'entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

Cinquena. Condicions sanitàries

Les modificacions anteriors estan subjectes a l’evolució de la pandèmia de la COVID-19 i a les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 11 de maig de 2020
El Rector,
Llorenç Huguet