logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 493 - Any  XXXV - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 21 de febrer de 2020
Consell de Direcció

13381. ACORD EXECUTIU del dia 3 de desembre de 2019 pel qual es crea el Laboratori d'Emprenedoria i Innovació Social de la UIB.

L’article 77 de l’Acord normatiu 9717/2011, de 25 de febrer, pel qual s’aprova el regiment de govern de la Universitat de les Illes Balears (FOU núm. 346, de 18 de març), seguint els mateixos passos del precedent Acord normatiu 1308/1991, de 29 de gener, estableix que els laboratoris són unitats que subvenen a necessitats específiques de la recerca i col·laboren amb els departaments, instituts universitaris de recerca i equips de recerca de la Universitat. El mateix article en determina el marc normatiu.

Per la seva banda, l’article 1 de l’Acord normatiu 7249/2005, de 17 de juny, pel qual s’aprova la normativa sobre laboratoris de la UIB (FOU núm. 253, de 24 de juny), modificat per l’Acord normatiu 9836/2011, de 20 de maig, estableix que els laboratoris d’investigació són unitats preferentment interdisciplinàries formades per investigadors de la UIB i dels seus instituts d’investigació que es dediquen a desenvolupar investigacions en comú i íntimament relacionades amb els objectius del laboratori. Així mateix, afegeix que la creació d’aquests laboratoris permetrà la racionalització i l’aprofitament més efectiu dels recursos propis de la Universitat.

Per altra banda, el creixent paper de les universitats a tot el món en la difusió, recerca, transferència i copromoció de projectes, en l’emprenedoria i en els processos multidisciplinaris i sinèrgics de transformació social innovadora (innovació social), suggereix l’oportunitat i la necessitat de crear un Laboratori d’Emprenedoria i Innovació Social a la UIB. Es crea a partir, inicialment, d’un grup d’investigadors dels departaments d’Economia de l’Empresa i d’Economia Aplicada (dels grups DGEDT, EO i AME) amb un ampli bagatge en activitats de docència, recerca, difusió, transferència i acció com a agents promotors de projectes en aquests àmbits (tant en el context de la Càtedra Bancaixa Joves Emprenedors - UIB ­–2008-2013–, com en qualitat de responsables dels projectes GEM i GUESSS a les Balears). El Laboratori vol esdevenir un grup multidisciplinari i obert a col·laboracions externes, que executi activitats en els dos àmbits assenyalats, sempre alineat amb la direcció que el Vicerectorat d’Innovació i Relacions Institucionals marqui per a la UIB i com a complement de les actuacions que el dit vicerectorat i la FUEIB despleguin (Club Emprenedors, Explorer, etc.). Es preveu una estreta col·laboració amb SmartUIB, el grup de treball SmartDestinations/SmartCity i amb altres laboratoris i grups de recerca (ACSIC, GAME, EFEEVF, DEAT, DP, AEIT, TXM, CIEI, AECEEST, GEC). Alguns membres d’aquests grups o laboratoris es proposaran com a membres del present laboratori i s’hi adheriran.

En virtut de tot això, el Consell de Direcció, a la sessió ordinària del dia d’avui, fent ús de les competències que li atribueixen l’article 27.1.h) dels Estatuts de la Universitat i l’article 3 de l’Acord normatiu 7249/2005 esmentat, ha acordat de crear el Laboratori d’Emprenedoria i Innovació Social de la UIB en els termes següents:

Article 1. Creació

Es crea el Laboratori d’Emprenedoria i Innovació Social de la UIB.

Article 2. Finalitat

El Laboratori d’Emprenedoria i Innovació Social de la UIB té com a finalitat principal aconseguir la creació d’un espai de suport i col·laboració per desenvolupar diferents accions conjuntes de recerca, formació, transferència i intervenció en l’àmbit de l’emprenedoria i la innovació social des d’una perspectiva interdisciplinària àmplia.

Article 3. Objectius

La recopilació i l’anàlisi d’índexs de referència (benchmarks) (84 laboratoris o centres de recerca en emprenedoria, 34 en innovació social i 18 en ambdues ­–emprenedoria amb un vessant social–, creats i dirigits per investigadors al si d’universitats), han ajudat a definir el model i les actuacions suggerides per al Laboratori d’Emprenedoria i Innovació Social de la UIB).

Els objectius concrets són:

  1. Crear un espai de suport interdisciplinari als agents dels ecosistemes emprenedors i d’innovació social.
  2. Col·laborar i transferir resultats de recerca en relació amb l’emprenedoria i la innovació social.
  3. Oferir programes de formació per als agents dels ecosistemes emprenedors i d’innovació social.
  4. Presentar projectes a programes d’ajuts autonòmics, estatals, europeus o internacionals.

Article 4. Actuacions previstes

Es preveuen les actuacions següents:

a) Difusió

  1. Participar en esdeveniments públics i mitjans de comunicació per tal de donar a conèixer el treball sobre emprenedoria i innovació social realitzat a la UIB.
  2. Elaborar informes periòdics de bones pràctiques en emprenedoria i innovació social.
  3. Dissenyar actuacions de difusió i sensibilització per a joves en innovació social, conjuntament amb la xarxa NESI.
  4. Donar visibilitat i protagonisme als exalumnes de la UIB involucrats en projectes d’emprenedoria i innovació social, en línia amb el programa #SempreUIB.

b) Docència i suport

  1. Codirigir treballs de fi de grau, màster i doctorat aspirant a aconseguir un augment gradual del nombre de projectes que se centrin en plans d’emprenedoria i/o innovació social.
  2. Proposar estudis de màster, postgraus i cursos d’especialització.
  3. Donar suport i formació a professorat d’emprenedoria (ESO).
  4. Donar suport i formació, en col·laboració amb altres entitats, als ADL en matèria d’innovació social.
  5. Donar suport i formació a projectes cooperatius d’innovació social i emprenedoria social, incloent les ONG.
  6. Donar suport, formació, incentivació (concurs, premi) i mentoria, conjuntament amb entitats externes, a alumnes universitaris interessats a promoure projectes amb impacte social (emprenedoria social, projectes d’innovació social, activisme social innovador, ONG), seguint la línia del projecte Ethicum que la Càtedra Bancaixa Joves Emprenedors - UIB va iniciar.

c) Recerca

  1. Promocionar la coordinació entre els membres del Laboratori i els grups de recerca.
  2. Iniciar i enfortir línies de recerca interdisciplinàries en matèria d’emprenedoria i innovació social.
  3. Presentar projectes a programes d’ajuts autonòmics, estatals, europeus o internacionals.
  4. Seguir participant en xarxes de recerca, transferència i actuació com a agents en matèria d’emprenedoria i innovació social estatals, europees i internacionals.
  5. Seguir actuant com a observatori d’emprenedoria (GEM Balears) i observatori d’emprenedoria universitària (GUESSS Balears) i iniciar la tasca com a observatori en innovació social.
  6. Elaborar informes periòdics de models de negoci i relacionals en emprenedoria i innovació social, especialment en àmbits emergents (economia circular, economia regenerativa, microcooperativisme, economia de feinetes (gig economy) social / empowerment economy, transició energètica, etc.).
  7. Elaborar i/o coordinar els plans estratègics regionals en els àmbits i subàmbits objecte del Laboratori (emprenedoria i innovació social) i participar-hi.

d) Transferència de coneixements

  1. Establir vincles amb els actors rellevants en matèria d’emprenedoria i innovació social fora de l’àmbit acadèmic, com l’Administració, el sector privat o la societat civil.
  2. Organitzar jornades, seminaris i altres activitats d’anàlisi i intercanvi d’experiències.
  3. Assessorar i elaborar estudis i informes.
  4. Seguir representant la UIB en les activitats de xarxa nacional i mundial GEM, GUESSS i NESI.

e) Actuació com a agents actius

  1. Participar com a copromotors en projectes interdisciplinaris i cooperatius d’innovació social.
  2. Organitzar sessions d’identificació de sinergies entre col·lectius complementaris (economia social i corporate, art, cultura i corporatius de turisme, activisme i empreses emergents –start-ups–, etc.).
  3. Copromoure activitats de corporate venturing a les Balears.

f) Propostes de polítiques

  1. Fer propostes de polítiques en emprenedoria i innovació social.
  2. Elaborar i/o coordinar plans estratègics als àmbits i subàmbits objecte del Laboratori (emprenedoria i innovació social) i participar-hi
  3. Coordinar i organitzar periòdicament processos deliberatius i cocreatius de disseny d’actuacions amb agents dels ecosistemes emprenedors i d’innovació social.

Article 5. Dependència

El Laboratori d’Emprenedoria i Innovació Social de la UIB depèn del Vicerectorat d’Innovació i Relacions Institucionals.

Article 6. Òrgans de govern

Els òrgans de govern del Laboratori d’Emprenedoria i Innovació Social de la UIB són els que preveu l’article 5 de l’Acord normatiu 7249/2005.

Article 7. Director

El Rector nomenarà el director del Laboratori, de conformitat amb les previsions dels articles 77.4 de l’Acord normatiu 9717/2011, de 25 de febrer, pel qual s’aprova el regiment de govern de la Universitat de les Illes Balears, i 7 de l’Acord normatiu 7249/2005, de 17 de juny, pel qual s’aprova la normativa sobre laboratoris de la UIB.

Article 8. Memòria acadèmica i d’activitats

El Laboratori d’Emprenedoria i Innovació Social de la UIB ha d’elaborar anualment una memòria econòmica i d’activitats, que s’ha de trametre al Vicerectorat d’Innovació i Relacions Institucionals.

Disposició addicional

Única. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquest acord apareguin en gènere masculí, s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

Disposició final

Única. Entrada en vigor

Aquesta disposició entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears.

Ho faig publicar perquè se’n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 3 de desembre de 2019
El Rector,
Llorenç Huguet