logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 440 - Any  XXXII - I. DISPOSICIONS GENERALS Dijous, 22 de desembre de 2016
Consell de Direcció

12073. ACORD EXECUTIU del dia 29 de novembre de 2016 pel qual es convoquen eleccions de director de l'Institut d'Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM).

D’acord amb el que preveuen els articles 82, 84 i 88 dels Estatuts de la Universitat i l’Acord normatiu 12045/2016, de 7 de novembre (FOU extraordinari núm. 438, de 7 de novembre), pel qual es reforma la normativa electoral de la Universitat, el Consell de Direcció, a proposta de la Comissió Electoral, reunida el dia d’avui, acorda d'iniciar el procés electoral a director de l’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM).

El procés electoral ha d’acabar abans dels quaranta dies següents a la data de publicació d'aquest acord al FOU, i s'hi ha d'aplicar especialment el que disposa l'article 84 dels Estatuts de la Universitat de les Illes Balears:

«1. Les eleccions a degà, director d’escola, director de departament o, si escau, director d’institut universitari de recerca es faran per votació, efectuada mitjançant una papereta en la qual pot figurar el nom d'un sol candidat. També es pot votar en blanc. Les paperetes en què hi hagi més d'un nom o que no siguin en blanc es declararan nul·les. Quedarà proclamat el candidat que obtingui el nombre més alt de vots. En cas d'empat en una primera votació, es poden fer fins a dues votacions més.

»2. Si, convocades eleccions, no s'hi ha presentat cap candidat, el Consell de Direcció adoptarà les mesures necessàries per resoldre transitòriament aquesta situació i podrà designar els òrgans de govern de caràcter unipersonal de manera extraordinària per períodes que no podran excedir els sis mesos.»

Així mateix, al procés electoral s’hi ha d’aplicar el que disposa l’article 30 de la normativa electoral de la Universitat:

«Les eleccions al càrrec de director d’institut universitari de recerca i de l’Institut de Ciències de l’Educació, si escau, es realitzaran de conformitat amb les disposicions del reglament de règim intern o, si escau, del conveni de creació o de l’instrument de cooperació de cada institut, sens perjudici del caràcter supletori de les disposicions de l’article anterior.»

Per tant, s’ha de tenir en compte l’article 12.1 i 2 del Reglament de l’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat, aprovat per l’Acord normatiu 12051/2016, de 7 de novembre (FOU núm. 439, de 18 de novembre):

«1. El Consell de l’Institut és l’encarregat d’elegir, per majoria de vots, el director de l’IEHM i proposar el seu nom al vicerector competent en matèria de recerca.

»2. Els candidats a la direcció de l’IEHM han de presentar la seva candidatura d’acord amb el procés electoral de la UIB. A falta de candidatures, se seguirà el que indica l’article 84.2 dels Estatuts de la UIB.»

Igualment, s’ha de tenir en compte, mentre sigui possible, el contingut de l’article 29 de la normativa electoral de la Universitat:

«1. Els candidats al càrrec de director de departament han de presentar la candidatura davant la Comissió Electoral dins el termini establert a l’acord de la convocatòria d’eleccions.

»2. Una vegada transcorregut el termini de presentació, la Comissió Electoral farà públics els candidats acceptats i els comunicarà al director de departament en funcions dins el termini establert a l’acord de la convocatòria d’eleccions.

»3. El director de departament en funcions convocarà, dins el termini fixat a l’acord de convocatòria d’eleccions, sessió extraordinària del consell de departament perquè elegeixi un nou director de departament, la qual ha de tenir lloc dins el termini indicat a l’acord de convocatòria.

»4. La mesa electoral ha de ser integrada pel professor de més edat, que actuarà com a president, pel professor de menys edat, que actuarà com a secretari, i per l’alumne de més edat.

»5. La candidatura que obtingui el nombre més alt de vots serà tramesa per la mesa electoral al Rector perquè faci el nomenament corresponent.»

En conseqüència, donant compliment a les previsions establertes a l’article transcrit, s’estableix el següent:

1. Els candidats han de presentar la candidatura en un termini de cinc dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació al FOU de l’acord de convocatòria d’eleccions. A l’efecte del còmput d’aquest termini, els dies del període de vacances de Nadal, comprès entre el 23 de desembre de 2016 i el 9 de gener de 2017, ambdós inclosos, no es consideren hàbils. Per tant, el primer dia per presentar la candidatura és el dia 9 de gener de 2017.

2. La Comissió Electoral comunicarà al director de l’IEHM els candidats acceptats en un termini màxim de cinc dies hàbils.

3. El director indicat, en un termini de quaranta dies hàbils a partir de l’endemà del dia 9 de gener de 2017, ha de convocar sessió extraordinària del Consell de l’Institut perquè elegeixi un nou director de departament, la qual ha de tenir lloc dins el termini indicat a l’acord de convocatòria.

Així mateix, el procés electoral a director de l’IEHM, en tot allò que sigui possible, s’ha de regir pel que disposa l’article 22 de la normativa electoral de la Universitat:

«1. Les eleccions als òrgans de govern unipersonals s’han de fer per votació, efectuada mitjançant una papereta en la qual pot figurar el nom d’un sol candidat. També es pot votar en blanc.

»2. Les paperetes en què hi hagi més d’un nom o que no siguin en blanc es declararan nul·les.

»3. Quedarà proclamat el candidat que obtingui el nombre més alt de vots.

»4. En cas d’empat en una primera votació, es realitzaran, en dies successius, fins a dues votacions més entre els candidats que hagin obtingut un nombre més alt de vots. Si l’empat persisteix, s’aplicaran els criteris següents:

»a) Si l’empat es produeix entre professorat funcionari, quedarà proclamat el candidat amb més antiguitat en els cossos docents universitaris.

»b) Si l’empat es produeix entre professorat contractat, quedarà proclamat el candidat amb més antiguitat com a tal.

»c) Si l’empat es produeix entre professorat funcionari i professorat contractat, quedarà proclamat el candidat amb més antiguitat. En aquesta antiguitat es computarà tant el temps transcorregut en qualitat de funcionari docent com el transcorregut en qualitat de professor contractat.

»Si una vegada aplicats els criteris indicats a les lletres anteriors encara persisteix l’empat, es dirimirà a favor del candidat de més edat.

»5. Si, convocades eleccions, no s’hi ha presentat cap candidat, el Consell de Direcció adoptarà les mesures necessàries per resoldre transitòriament aquesta situació i podrà designar els òrgans de govern de caràcter unipersonal de manera extraordinària per períodes que no podran excedir els sis mesos.»

Finalment, quant als requisits dels candidats, s’ha d’aplicar el que estableix l’article 9.1 del Reglament de l’IEHM: «El director ha de formar part del personal docent i investigador de la UIB i tenir una destacada trajectòria en investigació.»

El director de l’IEHM continuarà en funcions fins al nomenament i la presa de possessió del director electe.

Un cop hagin tingut lloc les eleccions, s’ha de comunicar immediatament el nom de la persona elegida al Rector i al Secretari General.

Us ho comunic perquè en prengueu coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 29 de novembre de 2016
El Rector,
Llorenç Huguet

 

  

Sr. director de l’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM), Sr. vicerector d’Investigació i Postgrau i Sra. Gerent de la Universitat.