FULL OFICIAL
Universitat de les
Illes Balears
Any VI  
Núm. 55
Divendres, 22 de febrer de 1991 
Any
Núm.
Acord
Cercar
?
DISPOSICIONS GENERALS
Junta de Govern
1269 ACORD NORMATIU del dia 29 de gener de 1991 pel qual es ratifica el Conveni de cooperació entre la Universitat de les Illes Balears i el Ministeri d'Educació i Cičncia per a l'organització de cursos d'especialització en Educació Física per a professors d'EGB .

Madrid, 3 de setembre de 1990

REUNITS

L'Excm. Sr. Alfredo Pérez Rubalcaba, Secretari d'Estat d'Educació del Ministeri d'Educació i Ciència, per les facultats que li han estat conferides per l'Ordre Ministerial de 26 d'octubre de 1988 (BOE del 28); l'Excm. Sr. Javier Gómez-Navarro Navarrete, Secretari d'Estat-President del Consell Superior d'Esports, en virtut del que s'estableix a la Llei 13/1980, de 31 de març, general de la cultura física i l'esport, i al Reial Decret 1466/1988, de 2 de desembre; i l'Excm. Sr. Nadal Batle Nicolau, Rector Magnífic de la Universitat de les Illes Balears, per raó del que es disposa a la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de reforma universitària.

EXPOSEN

1. La col.laboració que hi ha hagut fins ara entre el Ministeri d'Educació i Ciència i les universitats pel que fa a l'especialització en Educació Física de Professors d'EGB en exercici ha permès la implantació experimental d'un nou currículum per a aquesta àrea en un gran nombre de centres públics d'aquest nivell educatiu.

2. La continuació del Pla d'extensió de l'Educació Física a tots els centres docents d'EGB i ensenyaments mitjans, elaborat pel Ministeri d'Educació i Ciència, exigeix de continuar ampliant l'oferta d'especialització.

3. La col.laboració entre les institucions signants se sustenta en les competències que la legislació vigent confereix:

— Al Ministeri d'Educació i Ciència, perquè promocioni activitats encaminades al desenvolupament de l'Educació Física i, per mitjà del Consell Superior d'Esports i de l'Institut de Ciències de l'Educació Física i l'Esport, perquè subvencioni activitats de caràcter docent de tipus pilot.

— A la Universitat de les Illes Balears, perquè posi en marxa activitats de formació que capacitin els participants per al treball professional.

Per tot això, de mutu acord subscriuen el present conveni de cooperació, que es desenvoluparà d'acord amb les següents

CLÀUSULES

Primera. L'objecte del present conveni és organitzar els ensenyaments perquè els professors d'EGB puguin obtenir el Diploma d'Especialista en Educació Física.

Amb aquest fi s'organitzarà un curs en el qual podran participar fins a un màxim de trenta-cinc professors d'EGB per cada un, els quals seran seleccionats d'acord amb el barem establert a l'annex I.

Els continguts i les especificacions dels cursos figuren a l'annex II d'aquest conveni.

Segona. La universitat que signa aquest conveni es compromet a:

— Realitzar la matrícula dels alumnes seleccionats d'acord amb les característiques establertes a la convocatòria general, que es publicarà al BOE.
— Incloure aquests cursos en les activitats docents pròpies.
— Aportar les instal.lacions i el material necessaris per poder desenvolupar les activitats.
— Assumir l'organització docent i administrativa d'aquests cursos i de les activitats complementàries.

Tercera. El Ministeri d'Educació i Ciència es compromet a:

Proporcionar els centres necessaris per realitzar-hi les pràctiques,

i El Consell Superior d'Esports, a abonar a la universitat que signa aquest conveni la quantitat de quatre milions nou-centes vint-i-dues mil cinc-centes pessetes (4.922.500 ptes.) en concepte de subvenció a l'activitat docent (programa 457 A Aplicació pressupostària 4 41).

Quarta. Les entitats signants constituiran una comissió d'avaluació i seguiment del conveni que serà composta per:

— Dos representants del Ministeri d'Educació i Ciència.

— Dos representants de la Universitat designats pel Rector, un dels quals serà el director del curs.

Una vegada iniciat el curs, els professors-alumnes elegiran dos representants, que s'incorporaran a la comissió com a membres de ple dret, menys pel que fa a les funcions primera i segona de la clàusula cinquena.

Cinquena. Seran funcions d'aquesta comissió:

— Aprovar la proposta de l'equip docent i del coordinador de pràctiques i el programa presentat pel director del curs.

— Fer la selecció dels aspirants als cursos objecte del present conveni.

— Fer el seguiment i l'avaluació del curs.

— Supervisar el desenvolupament del programa.

— Proposar les modificacions oportunes per millorar el funcionament dels estudis.

Sisena. La matrícula del curs serà de franc per a aquells alumnes que siguin funcionaris.

En cas que no es cobreixi la quota prevista amb professorat d'EGB que sigui funcionari, la Universitat podrà cobrir les places vacants amb professorat no funcionari, per al qual podrà establir la quantia de les taxes de matrícula, que en cap cas no podrà superar el cost d'un curs reglat no experimental.

Setena. El director del curs serà nomenat per la Universitat de les Illes Balears amb la conformitat prèvia de les parts signants.

Les seves funcions seran:

— Coordinar el curs, fer-ne el seguiment i avaluar-lo. Un exemplar de l'avaluació serà tramès a cada una de les parts en acabar cada curs.

— Fer la proposta del professorat que impartirà el curs, com també del programa que s'hi desenvoluparà i del coordinador de pràctiques.

Vuitena. Els professors que no siguin funcionaris ni contractats de la Universitat de les Illes Balears i imparteixin assignatures en aquests cursos, en cap cas no dependran de la Universitat ni laboralment, ni administrativament ni funcionarialment, ni directament ni subsidiàriament.

Novena. El Diploma d'Especialista en Educació Física corresponent a aquest curs serà expedit per la Universitat de les Illes Balears d'acord amb la competència que estableix l'article 28.3 de la Llei de reforma universitària i segons el que preveu l'article 17 del Reial Decret 185/1985, de 23 de gener, i serà vàlid als efectes prevists a l'article 17-14 del Reial Decret 895/1989, de 14 de juliol. En aquest diploma es farà esment del conveni de cooperació entre la Universitat i el Ministeri d'Educació i Ciència pel qual s'organitza el curs, com també de l'Ordre Ministerial per la qual es convoca al Butlletí Oficial de l'Estat l'esmentat curs d'especialització.

Desena. Cada una de les parts es compromet a procurar les condicions necessàries per donar compliment al present conveni.

I perquè consti i tingui els efectes oportuns, sIgnen aquest document al lloc i en la data indicats al començament.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tengui els efectes que corresponguin.

Annex I

 

Punts

Pel fet d'estar acollit als apartats F) i G), article 4, de l'OM de 5 de juny de 1987, com a funcionari en actiu

5

Pel fet d'estar acollit a l'article 2 de l'OM de 14 de juny de 1988 com a funcionari en actiu

4

 

Per cada any de permanència ininterrompuda com a funcionari de carrera amb destinació definitiva al centre des del qual es participi:

 

Pel primer, segon i tercer any:

1
(per any)

Pel quart any:

2

Pel cinquè any:

3

Pel sisè, setè, vuitè, novè i desè:

4
(per any)

Per l'onzè any i següents:

2
(per any)

Per cada any de servei com a funcionari de carrera del cos de professors d'EGB

1

Per cada any en situació de provisionalitat per als funcionaris de carrera que no han obtingut mai destinació definitiva.

(Fins que no s'obtingui la propietat definitiva.)

1

Per la participació en cursos o activitats de formació permanent o renovació pedagògica de l'àrea d'Educació Física. (Per cada mòdul de 20 h de durada o similar, 0,20 punts.)

3
(màxim)

Per altres mèrits relacionats amb l'Educació Física:

2
(màxim)

Annex II

1. Objectius

1.1. Ampliar la formació bàsica dels professors d'EGB en l'àrea d'Educació Física, de manera que els capaciti com a especialistes d'aquesta matèria.

1.2. Elaborar i dur a la pràctica, aplicant bases pedagògiques i didàctiques, els programes d'Educació Física a l'edat escolar.

1.3. Facilitar al professorat l'accés a l'especialitat en Educació Física.

 

2. Estructura del curs i continguts bàsics

2.1. Primera fase: curs de 530 hores, desenvolupades de setembre de 1990 a gener de 1991, amb una dedicació de sis hores lectives diàries.

Continguts d'aquesta fase:

— Aprenentatge i desenvolupament motor.
— Bases biològiques i fisiològiques del moviment.
— Didàctica de l'Educació Física.
— Expressió i comunicació corporal.
— Educació Física de base.
— Expressió i comunicació corporal.
— Educació Física en nins amb necessitats educatives especials.
— Les activitats físiques organitzades.
— Teoria de l'entrenament i el condicionament físic.

2.2. Segona fase: fase d'experimentació mitjançant pràctiques didàctiques de projectes curriculars en centres docents, amb l'assistència i l'assessorament d'un professor tutor, d'una durada de 300 hores, que es desenvoluparà de febrer a juny de 1991.

El desenvolupament d'aquesta fase consistirà en:

a) L'elaboració i l'experimentació d'una programació d'Educació Física, que s'aplicarà en un centre de pràctiques.
b) La participació en un seminari permanent, que es realitzarà en horari no lectiu.
c) La presentació d'una Memòria, en la qual s'explicitarà el desenvolupament i l'avaluació de la programació experimentada.

Palma, 29 de gener de 1991
El Rector, Nadal Batle



 

Acords que fan referència a aquest.