logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 430 - Any  XXXI - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 20 de maig de 2016
Consell de Govern

11850. ACORD NORMATIU del dia 12 de maig de 2016 pel qual s'aprova i es fa públic el Reglament de l'Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE).

L’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE) sorgeix de la necessitat de potenciar la recerca bàsica i aplicada i la innovació a les Illes Balears, amb l’objectiu de millorar en educació i formació.

L’interès per la millora educativa i formativa no és patrimoni de cap institució ni de cap col·lectiu. Es tracta d’una necessitat urgent, compartida per tota la societat i les institucions i entitats que la componen. Si s’entén la recerca com un dels motors fonamentals de la millora educativa, per arribar a l’excel·lència dels processos de recerca bàsica i aplicada a la nostra comunitat, és necessària la col·laboració de tots els agents socials implicats, atès que cap institució o col·lectiu no pot fer front a la globalitat de manera aïllada o descontextualitzada.

D’acord amb la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació, entre les funcions del professorat no universitari figura «la recerca, l’experimentació i la millora continuada dels processos d’ensenyament corresponent». D’altra banda, en aquesta mateixa llei s’apunta que els poders públics han d’afavorir, entre altres aspectes, «la recerca, l’experimentació i la renovació educativa» (article 2.2).

La Llei orgànica 6/2001, del 21 de desembre, d’universitats (LOU), indica que una de les funcions de la Universitat és «realitzar el servei públic de l’educació superior mitjançant la recerca, la docència i l’estudi» (article 1.1), i anys més tard, la Llei orgànica 4/2007, de 12 d’abril, de modificació de la Llei 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats (LOMLOU), destaca al preàmbul la importància de transferir el coneixement fruit de la investigació i de la feina coordinada amb els altres agents de recerca: «Al costat de la recerca bàsica, la universitat ha d’impulsar la transferència al sector productiu dels resultats de la seva recerca en coordinació i complementarietat amb els altres agents del sistema de ciència i tecnologia.»

Per aconseguir aquest objectiu, la Llei facilita la creació d’instituts universitaris de recerca com a entitats fonamentals per enllaçar la investigació amb la pràctica: «Els instituts universitaris de recerca són centres dedicats a la recerca científica i tècnica o a la creació artística. Poden organitzar i desenvolupar programes i estudis de doctorat i de postgrau segons els procediments que prevegin els estatuts, i proporcionar assessorament tècnic en l'àmbit de les seves competències» (article 10.1).

Els Estatuts de la Universitat de les Illes Balears, aprovats pel Decret 64/2010, de 14 de maig (BOIB núm. 76, de 22 de maig), estableixen també com un dels objectius essencials la realització d’una investigació del màxim nivell. A aquest efecte, l’article 145.1 preveu que la UIB desenvolupi la recerca principalment per mitjà de les entitats següents: grups de recerca, departaments, instituts universitaris de recerca i altres estructures o centres mixtos que es puguin crear entre la Universitat i organismes públics o privats.

D’acord amb tot això, la UIB i la Conselleria d’Educació i Universitat (CEU) disposen del personal investigador necessari per dur a terme la tasca d’investigació. No obstant això, hi ha experiències anteriors que ens recorden que la feina aïllada de les diferents institucions no garanteix la transferència de coneixement i, per tant, no possibilita l’aplicació de les investigacions a la pràctica educativa i formativa. Sens dubte, són aquestes dues parts les que, en el nostre context, tenen les competències per liderar una iniciativa d’aquestes característiques.

La confluència de les dues institucions i de totes les unitats, els serveis i els grups dedicats a la recerca, la formació i la innovació de què disposen, ha de ser garantida per aplicar els resultats en un context determinat. L’IRIE ha de contribuir a sistematitzar i fer efectiva la relació entre la recerca (bàsica i aplicada), la transferència de coneixement, la innovació i la pràctica educativa.

Ara bé, encara que les dues institucions promotores de l’IRIE són la UIB i la CEU, l’interès social de la millora educativa a les Illes Balears és tan important que l’Institut ha de comptar amb la participació i el suport de totes les entitats i associacions socials: patronals educatives, empreses, tercer sector... Per això es vehicularan sistemes amb l’objectiu de fer possible l’ajuda d’aquestes entitats i associacions per mitjà de la participació econòmica, o a través de convenis de col·laboració que permetin la recerca, la innovació i la pràctica educativa.

Així mateix, la raó de ser de l’IRIE es contextualitza en el marc del Pla de ciència, tecnologia i innovació de la nostra comunitat autònoma i en el del Pla estatal d’investigació científica, tècnica i d’innovació, en vigor.

El dia 24 de juliol de 2012 la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats (CECU) i la UIB varen subscriure un acord marc de col·laboració per començar les tasques de creació de l’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE). A partir d’aquell moment l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) es va erigir en organisme impulsor del nou institut i es va constituir com un equip mixt de la CECU i de la UIB. Aquest equip va elaborar la memòria justificativa per acreditar l’Institut i va preparar totes les tasques necessàries per crear-lo.

Una vegada acreditat per l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANEP), unitat dependent de la Direcció General d’Investigació Científica i Tècnica, dins la Secretaria General de Ciència, Tecnologia i Innovació de la Secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, del Ministeri d’Economia i Competitivitat, el Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears, a la sessió ordinària del dia 19 de setembre de 2014, va aprovar la proposta de creació de l’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE) i va acordar de trametre-la al Consell Social de la Universitat de les Illes Balears.

En data 28 de novembre de 2014 es va signar un conveni instrumental de subvenció entre l’Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a la gestió dels instituts universitaris de recerca durant l’any 2014-15. En aquest conveni es concedeix a l’IRIE una subvenció de 12.000 euros.

A la sessió ordinària del dia 18 de desembre de 2014, el Consell Social de la Universitat de les Illes Balears va acordar de ratificar l’informe favorable de la comissió permanent per a la creació de l’IRIE.

Posteriorment, el Consell de Govern de les Illes Balears, a proposta de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, a la sessió de 6 de març de 2015, acordà de crear l’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE) com a institut de recerca propi de la Universitat de les Illes Balears (BOIB núm. 33, de 7 de març de 2015, i BOIB núm. 113, de 25 de juliol de 2015).

Per tot el que s’ha dit anteriorment, el Consell de Govern, a la sessió ordinària del dia d’avui, fent ús de la competència que li atribueix l’article 24.2.32 i 40 dels Estatuts de la Universitat i a proposta del Consell de Direcció, ha acordat d’aprovar i fer públic el Reglament de l’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE).

TÍTOL I. DEFINICIÓ JURÍDICA

Article 1. Naturalesa

L’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE) es crea per l’Acord 4022/2015, de 6 de març, del Consell de Govern de les Illes Balears, pel qual s’autoritza la Universitat de les Illes Balears a crear l’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE) com a institut de recerca propi, en virtut del que estableixen els articles 8.2 i 10.3 de la Llei 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, i els Estatuts de la UIB.

Article 2. Règim jurídic

L’IRIE es regeix per:

  1. La Llei 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, i les disposicions complementàries de desenvolupament, de caràcter estatal i autonòmic.
  2. Els Estatuts de la UIB i les disposicions de desenvolupament aplicables al cas.
  3. Aquest reglament.

Article 3. Denominació

La denominació de l’institut universitari objecte d’aquest reglament és: Institut de Recerca i Innovació Educativa. Aquest nom i el seu acrònim (IRIE) han de figurar en tots els documents, convenis, projectes i contractes de recerca, publicacions, etc., promoguts pels grups i investigadors de l’IRIE.

Article 4. Domicili

L’IRIE té el domicili a l’edifici Sa Riera de la UIB, carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, 07122 Palma. Si no és possible ubicar-s’hi, l’IRIE establirà la seu en espais de la UIB de característiques similars.

TÍTOL II. OBJECTIUS

Article 5. Finalitats

1. L’IRIE es dedicarà a la recerca científica i a la innovació en els camps de l’educació i la formació, aportarà serveis de desenvolupament (transferència de coneixement) i també durà a terme activitats docents de tercer cicle universitari, cursos de postgrau i cursos de formació de poca durada. Un dels objectius principals és la promoció de mecanismes per millorar la qualitat i l’excel·lència educatives.

2. Per assolir les finalitats previstes, l’IRIE desenvoluparà els objectius següents:

  1. Impulsar i coordinar, dins l’àmbit propi de l’institut, la recerca educativa, especialment la relacionada amb les necessitats i els problemes del sistema educatiu i formatiu, amb la finalitat de millorar-ne el coneixement i millorar la qualitat de la pràctica als centres i a la resta d’entitats i institucions que desenvolupen funcions educatives i formatives.
  2. Reconèixer i difondre, en l’àmbit de la comunitat científica i del sistema educatiu i en tots els sectors relacionats amb l’educació i la formació (tant formal com no formal), la tasca en investigació dels grups de recerca educativa de l’Institut.
  3. Facilitar mitjans i recursos de suport als grups de recerca que integren l’IRIE per desenvolupar la recerca educativa.
  4. Assessorar tècnicament la CEU i els professionals de tots els sectors relacionats amb l’educació i la formació en la innovació organitzativa, metodològica i curricular, i en tots els temes relacionats amb les línies de recerca dels grups de l’IRIE.
  5. Establir mecanismes de transferència de coneixement, resultat de les investigacions dels grups de recerca de l’IRIE, a les entitats i institucions educatives i formatives que contribueixin a la introducció de canvis innovadors en la pràctica docent per a la millora dels resultats i dels processos educatius de las institucions educatives, de tipus curricular, organitzatiu o funcional.
  6. Participar en activitats que portin a l’obtenció de títols propis de la UIB i del grau de doctor, així com en activitats de formació contínua relacionades amb les àrees de recerca pròpies de l’Institut dirigides als professionals de l’educació.
  7. Relacionar i coordinar l’activitat en investigació amb la d'entitats anàlogues, estatals i estrangeres, i participar en projectes de recerca i programes d’activitats conjuntament.
  8. Promoure la captació de recursos públics i privats, per tal d’obtenir mitjans complementaris a les possibles aportacions de les institucions participants.
  9. Qualsevol altra activitat que tingui per objecte fonamental complir les finalitats fundacionals de l’IRIE, del seu reglament i dels Estatuts de la UIB, així com col·laborar en l’exercici de les competències pròpies amb els òrgans de caràcter general de la Universitat, els seus instituts, facultats, escoles i departaments, i també amb la CEU.

TÍTOL III. ESTRUCTURA I ÒRGANS DE GOVERN

Article 6. Estructura organitzativa

  1. L’IRIE es constitueix en tres òrgans de govern (Consell Rector, Consell de l’Institut i Claustre), un òrgan de consulta (Comitè Científic Extern), un equip directiu, format pel director, el subdirector i el secretari, i diversos òrgans de gestió propis, que tindran el suport de personal científic o de les institucions que conformen l’Institut. Per altra banda, l’element fonamental són els grups de recerca, agrupats en quatre àrees de recerca.
  2. Per emparar tots els grups de recerca, l’IRIE disposarà de les unitats de suport que els òrgans de govern de l’Institut considerin més adients.

Article 7. Òrgans de govern

El govern de l’IRIE s’articula a través dels òrgans següents:

  1. Col·legiats: Consell Rector, Consell de l’Institut i Claustre
  2. Unipersonals: direcció, subdirecció i secretaria
  3. De consulta: Comitè Científic Extern

Article 8. Consell Rector

1. El Consell Rector és format pel Rector i quatre representants de la UIB, el conseller d'Educació i Universitat i tres representants de la CEU, un representant de la Conselleria amb competència específica en recerca i desenvolupament i el director de l’IRIE, que actuarà com a secretari, amb veu i sense vot.

2. El Consell Rector s’ha de reunir com a mínim dues vegades l’any, i tantes vegades com ho sol·licitin el president o els representants de les institucions.

3. Són funcions del Consell Rector:

  1. Ratificar els convenis que l’IRIE pugui subscriure.
  2. Aprovar el pressupost i els comptes anuals de l’IRIE, presentats a proposta del director.
  3. Aprovar els objectius i el programa anual d’activitats de l’IRIE.
  4. Aprovar-ne la memòria anual.
  5. Proposar al Rector de la UIB el nomenament i el relleu del director, subdirector i secretari de l’IRIE, d’acord amb la normativa que vigeix.
  6. Ratificar els criteris relatius a la dinàmica de constitució de les àrees i els grups de recerca i al reconeixement de la condició d’investigador de l’IRIE.
  7. Aprovar de forma inicial el Reglament de l’Institut, d’acord amb la proposta del Consell de l’Institut.
  8. Aprovar l’adscripció o el cessament dels investigadors i grups d’investigadors proposats pel Consell de l’Institut. Per a això, és necessària la majoria absoluta del Consell Rector.
  9. Avaluar periòdicament les activitats d’investigació i docents de l’IRIE, a través de l’ajuda d’auditories externes, i aplicar-ne les recomanacions quan es consideri oportú.
  10. Les que els Estatuts de la Universitat assignen als consells dels instituts universitaris, quan aquests siguin aplicables.
  11. Tota la resta de qüestions i incidències que afectin el funcionament de l’IRIE.

4. El Consell Rector pot constituir, entre els membres, una comissió permanent. Les funcions d’aquesta comissió són les que el Consell Rector li delegui.

5. El Consell Rector, per unanimitat, pot encarregar al Consell de l’Institut l’execució de qualsevol de les funcions enumerades anteriorment.

Article 9. President, vicepresident i secretari del Consell Rector

  1. El Consell Rector ha de tenir un president, un vicepresident i un secretari, a més dels vocals.
  2. La presidència del Consell Rector correspon al Rector de la UIB, i la vicepresidència, al conseller de la CEU.
  3. El president del Consell Rector té la representació d’aquest consell i en dirigeix les deliberacions.
  4. El vicepresident del Consell Rector ha de substituir el president en les seves funcions en cas d’incapacitat o absència.
  5. El director de l’IRIE actua com a secretari del Consell Rector i com a tal aixeca acta de les sessions del Consell, estén certificats dels acords adoptats amb el vistiplau del president i és el responsable de la documentació i de fer els tràmits preceptius. Té veu, però no vot.

Article 10. Consell de l’Institut

1. És l’òrgan de participació dels membres de l’IRIE.

2. El presideix el director de l’IRIE i és format pels coordinadors de cada àrea de recerca, el subdirector i el secretari de l’IRIE, que també actuarà com a secretari en aquest òrgan. Així mateix, cada àrea tindrà un nombre d’investigadors representants, amb veu però sense vot. El Consell de l’Institut aprovarà el nombre de representants que tindrà cada àrea, que pot variar segons les característiques de cadascuna.

3. Són funcions del Consell de l’Institut proposar al Consell Rector, a través del director de l’Institut:

  1. El desenvolupament dels convenis de l’IRIE.
  2. El pressupost i els comptes anuals de l’IRIE.
  3. Els objectius i el programa anual d’activitats de l’IRIE i l’avaluació del seu desenvolupament.
  4. L’adscripció, la baixa o el cessament dels investigadors i grups de recerca de l’Institut.
  5. Les normes generals de selecció i contractació del personal.
  6. Fins a una terna d’investigadors per nomenar el director de l’IRIE.

4. El Consell de l’Institut s’ha de reunir, com a mínim, semestralment, i de manera extraordinària, a instàncies del director de l’Institut o quan ho demani la meitat més un dels seus membres.

5. Els acords del Consell de l’Institut s’adopten per la majoria dels assistents degudament convocats, i les situacions d’empat es resolen amb el vot de qualitat del director.

Article 11. Claustre

  1. El Claustre és l’òrgan de deliberació de l’Institut. El presideix el director de l’Institut i el constitueixen els investigadors responsables de cada grup de recerca en què s’estructura l’IRIE, un representant dels investigadors en formació, un representant dels investigadors individuals associats, un representant del personal de suport científic i un representant del personal d’administració. El secretari del Claustre de l’Institut serà elegit a la primera sessió de l’òrgan indicat.
  2. El Claustre té com a funció proposar al Consell de l’Institut, per estudiar-les, aprovar-les i, si escau, elevar-les al Consell Rector de l’IRIE, totes les mesures que consideri convenients per millorar el funcionament de les activitats científiques, entre les quals s’inclou la modificació d’aquest reglament.
  3. El Claustre es reunirà almenys una vegada l’any, a instàncies del director de l’Institut, o quan almenys un terç dels membres ho demani.

Article 12. El director de l’IRIE

1. El director té com a funció gestionar i executar les funcions assignades al Consell de l’Institut.

2. El director de l’Institut, que ha de ser doctor i ha de tenir com a mínim un sexenni de recerca reconegut, serà elegit entre els investigadors integrats en algun dels grups de recerca consolidats que formen part de l’Institut.

3. El director ha de formar part necessàriament d’algun dels col·lectius del personal docent i investigador de la UIB.

4. Les funcions del director són:

  1. Representar l’Institut.
  2. Convocar i presidir les reunions del Consell de l’Institut i del Claustre.
  3. Promoure l’elaboració anual dels plans d’activitat en investigació i docent.
  4. Organitzar, coordinar i supervisar l’execució del Pla anual i pluriennal de l’institut.
  5. Fer efectives les indicacions que dicti el Consell Rector.
  6. Elaborar els pressuposts, d’acord amb les propostes del Consell de l’Institut.
  7. Gestionar els recursos econòmics que siguin assignats a l’Institut i autoritzar-ne les despeses.
  8. Elaborar la memòria anual i altres documents que ha de presentar a les autoritats administratives, universitàries i educatives, segons la legislació vigent.
  9. i) Harmonitzar el funcionament de les àrees de recerca, dels grups de recerca i del personal de l’IRIE per aconseguir la sinergia necessària per complir els objectius de l’Institut.
  10. Elevar al Consell Rector la proposta de nomenaments del subdirector i del secretari de l’IRIE.
  11. Representar els investigadors individuals associats al Consell de l’Institut.

5. El director de l’IRIE ha de ser nomenat pel Rector, a proposta del Consell Rector i d’acord amb el procediment que estableixen els Estatuts de la UIB. Exerceix les funcions de direcció, gestió ordinària i representació i la durada del seu mandat és la que preveuen els Estatuts de la UIB.

6. El cessament del director correspon al Rector i es produeix a petició pròpia o perquè hagi transcorregut el període pel qual va ser nomenat.

Article 13. El subdirector de l’IRIE

1. A l’Institut hi ha la figura del subdirector, que és nomenat pel Rector a proposta del director i aprovat pel Consell Rector, triat entre els investigadors membres de l’Institut.

2. Són funcions del subdirector:

  1. Col·laborar amb el director en totes les funcions i, especialment, en l’elaboració de la memòria i els plans anuals i pluriennals de l’Institut.
  2. Assumir les funcions que li delegui el director.
  3. Substituir el director en cas d’absència, malaltia o vacant.

3. El subdirector cessarà a petició pròpia, per decisió del director o en acabar el mandat del director que l’hagi proposat.

Article 14. El secretari de l’IRIE

1. A l’Institut hi ha la figura del secretari, que és nomenat pel Rector a proposta del director i aprovat pel Consell Rector.

2. El secretari ha de ser designat entre els investigadors i personal de l’IRIE.

3. Són funcions del secretari:

  1. Les tasques de secretaria de l’Institut.
  2. Aixecar acta de les reunions dels òrgans dels quals exerceixi la secretaria, i assumir-ne la custòdia.
  3. Expedir els certificats que li demanin.
  4. Totes aquelles funcions que li assigni o delegui expressament el director.

4. El secretari cessarà a petició pròpia, per decisió del director o en acabar el mandat del director que l’hagi proposat.

Article 15. Comitè Científic Extern de l’IRIE

  1. Es crearà un Comitè Científic Extern, integrat per persones de prestigi que treballin en àrees afins a cada una de les àrees de recerca de l’IRIE.
  2. El Comitè Científic Extern es reunirà cada any per avaluar les activitats de recerca i docents de l’IRIE.
  3. El Comitè Científic Extern pot proposar al Consell Rector el canvi d’adscripció o la baixa dels investigadors i/o grups de recerca de l’IRIE.
  4. Els membres del Comitè Científic Extern poden recuperar totes les despeses de desplaçament i d’estada que s’originin pel fet d’exercir i complir les funcions pròpies.

Article 16. Àrees de recerca

  1. L’IRIE s’organitza funcionalment en àrees de recerca. Les àrees seran formades pel conjunt de grups de recerca amb línies de recerca afins.
  2. Cada àrea ha de nomenar un coordinador. L’elecció del coordinador es farà per selecció entre els investigadors responsables dels grups que integrin l’àrea.
  3. Cada àrea de recerca ha de presentar un pla d’investigació quadriennal, en què s’especifiquin els objectius que es pretenen aconseguir durant aquest període i les actuacions previstes per a cada any. Anualment, cada àrea presentarà una memòria en la qual s’especificarà el progrés dels resultats obtinguts.

Article 17. Grups de recerca

  1. L’IRIE s’organitza funcionalment en àrees de recerca integrades per grups de recerca consolidats, que són les unitats mínimes d’estructuració de l’Institut.
  2. Els grups de recerca consolidats de l’IRIE els integren els investigadors membres i poden tenir, a més, col·laboradors, investigadors en formació i, eventualment, personal de suport científic i personal d’administració, els quals treballaran de manera col·laborativa, ocasional o estable per desenvolupar projectes de recerca.
  3. A part dels grups de recerca consolidats de l’IRIE, es poden constituir grups associats, que, per mitjà de plans de tutela adequats, es podrien convertir a curt termini en grups de recerca consolidats o integrar-se en algun dels grups que ja existeixen. També hi ha la figura d’investigador individual associat.
  4. Les funcions dels grups de recerca són molt variades i estan relacionades amb les diverses activitats que inclou la recerca, la innovació, la formació i la transferència i vinculació científica.
  5. El caràcter pluridisciplinari de l’Institut ha de permetre la participació d’investigadors de la UIB, de les escoles adscrites, de la CEU i dels centres educatius i ha d’incloure també la recerca en els camps de la formació a l’empresa, la formació ocupacional i la formació en el tercer sector.
  6. La normativa sobre l’adscripció dels grups de recerca i investigadors de l’IRIE s’inclourà en un document específic.

TÍTOL IV. ESTRUCTURES DE SUPORT ALS GRUPS D'INVESTIGACIÓ

Article 18. Unitats de suport

  1. L’Institut disposarà de les unitats de suport als grups de recerca que els òrgans de govern de l’Institut considerin més adients.
  2. Al pla pluriennal d’activitats de l’IRIE es concretaran els diversos programes i serveis que s’integraran en cadascuna d’aquestes unitats i se n’especificaran els objectius i les tasques assignades.

TÍTOL V. PERSONAL

Article 19. Personal de l’IRIE

L’IRIE és format per:

  1. Investigadors integrats en algun dels grups de recerca, o investigadors individuals associats reconeguts per l’IRIE.
  2. Personal de suport científic adscrit a l’IRIE des de les institucions, adscrit als grups de recerca que el formen, o contractat per complir aquestes funcions.
  3. Personal d’administració i serveis adscrit a l’IRIE des de les institucions participants o contractat per complir aquestes funcions.
  4. Personal becari i contractat adscrit a l’IRIE o als grups de recerca que el formen per desenvolupar projectes de recerca.

Article 20. Adscripcions del personal investigador

  1. Les adscripcions a l’IRIE es revisaran periòdicament, d’acord amb una avaluació científica externa que encarregarà el Consell Rector.
  2. Són renovables, segons els criteris que estableixi el Consell de l’Institut i que aprovi el Consell Rector.

TÍTOL VI. RECURSOS, PRESSUPOSTS I GESTIÓ ECONÒMICA

Article 21. Recursos

  1. L’IRIE tindrà les seus o delegacions que les institucions titulars considerin convenients. No obstant això, i en la mesura de les possibilitats pressupostàries, en el moment de fer la distribució geogràfica de les seus o delegacions es tindrà en compte la insularitat de la comunitat autònoma i, per tant, es procurarà descentralitzar la gestió i l’oferta de serveis de l’Institut.
  2. Les seus o delegacions disposaran d’un espai de reunions per a grups de recerca i d’equips científics, dotació informàtica i programari adequat per a la recerca.
  3. Són recursos econòmics de l’IRIE el pressupost de l’IRIE, amb especificació de tots els ingressos i despeses, i amb les aportacions que hi facin les entitats que hagin signat convenis amb l'Institut; les aportacions anuals d’entitats públiques o privades (les quals seran tractades com a subvencions); els ingressos obtinguts a través de les seves activitats, l’assessorament i dictàmens i qualsevol altre recurs que pugui rebre.

Article 22. Inventari

L’IRIE ha d’elaborar i mantenir actualitzat un inventari, que inclourà la llista actualitzada del personal de l’Institut, l’equipament (dotació informàtica i bibliogràfica, espai disponible, etc.) i la producció científica de l’Institut (publicacions científiques, llibre, patents, tesis doctorals...).

Article 23. Pressupost i gestió econòmica

  1. El pressupost de l’IRIE ha de ser únic i equilibrat i ha de contenir la totalitat de les despeses i els ingressos de l’Institut.
  2. L’estructura del pressupost i del sistema s’han d’ajustar a la Llei general pressupostària, a les disposicions complementàries i a la normativa universitària i autonòmica.
  3. L’Institut cercarà finançament per mitjà de recursos públics i privats. Per això recorrerà a les diverses convocatòries i ajudes públiques (projectes de recerca de tipologia i abast diferents, convocatòries per a becaris, ajudes d’infraestructura, etc.), així com a finançament procedent d’empreses i iniciatives privades.
  4. El pressupost de l’Institut ha de preveure també totes aquelles accions que es faran a través dels investigadors i que hauran d’aportar noves fonts d’ingressos.
  5. El Consell Rector pot proposar a la UIB i a la CEU que alguns aspectes de la gestió econòmica i administrativa de l’IRIE els dugui a terme una fundació o els serveis administratius de la UIB, amb indicació de les condicions de l’encàrrec.

Article 24. Elaboració i aprovació del pressupost

  1. L’avantprojecte de pressupost ha de ser elaborat per la direcció, tenint en compte les propostes de despesa que li trametin els òrgans de l’IRIE, inclosos tots els ingressos previsibles de la institució, i n’ha d’informar el Consell de l’Institut.
  2. Correspon al Consell Rector d’aprovar el pressupost abans que comenci l’any. Si no s’aprova el de l’exercici corresponent, es prorrogarà automàticament el de l’exercici anterior.

Article 25. Rendició de comptes

Quan acabi l’exercici al qual faci referència el pressupost, la direcció ha d’elaborar el compte general d’execució corresponent, el qual s’ha de trametre al Consell Rector perquè l’aprovi.

Article 26. Drets de propietat intel·lectual

  1. Les publicacions, patents o qualsevol altre tipus de drets derivats de l’activitat desenvolupada pels investigadors de l’Institut es regeixen per la normativa de patents i de propietat intel·lectual que estableixen els òrgans de govern de la UIB.
  2. En totes les publicacions, els documents i els materials que es generin amb motiu de l’activitat de l’Institut s’hi ha d’indicar la pertinença dels grups i/o investigadors a l’IRIE i hi ha de constatar la imatge corporativa de l’Institut.

TÍTOL VII. REFORMA

Article 27. Reforma del Reglament

  1. La proposta de reforma d’aquest reglament l’ha de presentar el director de l’IRIE al Consell Rector per aprovar-la –juntament amb el text proposat i un informe raonat de la mateixa conveniència– per iniciativa del Consell Rector, del director o del Consell de l’Institut. El Consell de l’Institut ha de notificar qualsevol proposta.
  2. L’aprovació i la reforma del Reglament s’han d’ajustar al que disposen la LOU, els Estatuts de la UIB i la normativa que despleguin, i han de tenir l’informe favorable del Consell Rector.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquesta normativa apareguin en gènere masculí, s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor

Aquest acord executiu entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears.

Ho faig publicar perquè se’n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 12 de maig de 2016
El Rector,
Llorenç Huguet