logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 403 - Any  XXIX - I. DISPOSICIONS GENERALS Dijous, 31 de juliol de 2014
Consell de Govern

11033. ACORD NORMATIU del dia 13 de juny de 2014 pel qual s'aprova el pla de la Universitat de les Illes Balears per facilitar l'obtenció del complement per activitat investigadora (sexennis).

El complement retributiu lligat a l’avaluació de l’activitat investigadora (també conegut com a sexennis d’investigació o sexennis), regulat pel Reial decret 1086/1989, de 28 d’agost, sobre retribucions del professorat universitari, modificat pels reials decrets 74/2000, de 21 de gener, i 1325/2002, de 13 de desembre, neix com una manera d’estimular el PDI funcionari per mantenir una activitat de recerca de qualitat, i demanar-lo té un caràcter absolutament voluntari.

Si hom podria considerar que les afirmacions anteriors tenen uns efectes limitats, el Reial decret llei 14/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu, estableix els sexennis com a mesura de l’activitat docent del professorat universitari. Si bé l’efecte immediat és sobre les persones concretes, és clar que l’augment (o, si escau, disminució) de la capacitat docent del conjunt del professorat té un efecte directe sobre les necessitats de contractació de cada departament de la Universitat.

És per això que ara es regula un pla per ajudar els professors permanents a aconseguir un sexenni viu (s’avalua un dels darrers sis anys respecte de l’any en què es fa la petició) en cas que no en tinguin cap. El pla ha de contribuir a assolir els màxims nivells de qualitat en les tasques de docència, recerca i innovació.

El Consell de Govern, a la sessió ordinària del dia d'avui, fent ús de la competència que li atribueix l'article 24.2.40 dels Estatuts d’aquesta universitat i a proposta del Consell de Direcció, ha aprovat aquest pla per facilitar l’obtenció del complement per activitat investigadora (sexennis), en els termes següents:

Article 1. Reducció docent

Els professors que s’acullin al pla tindran reducció total de l’increment de docència que suposa l’aplicació del Reial decret llei 14/2012, i hi podran estar acollits per un màxim de tres anys.

Article 2. Acollida al pla

  1. Poden acollir-se al pla els professors que es vegin afectats per l’increment de docència que suposa el Reial decret llei 14/2012 i que estiguin en disposició de demanar un sexenni en el termini dels tres anys, sempre que aquesta petició suposi que el professor passarà a tenir un sexenni viu (s’avalua un dels darrers sis anys respecte de l’any en què es fa la petició). En el moment de fer la petició, el candidat ha de tenir almenys el 40% dels mèrits que se sol·liciten en el seu camp científic per obtenir el sexenni (segons les bases de la Comissió Nacional Avaluadora de l'Activitat Investigadora més recents).
  2. La persona interessada ha d’adreçar la petició al seu departament amb un informe raonat amb el qual se’n pugui observar la viabilitat.
  3. El consell de departament pot aprovar cada any acadèmic un nombre de peticions que no excedeixi per excés el 25% del professorat permanent que no té sexenni viu.
  4. Les peticions aprovades pel consell de departament s’han de trametre, amb l’antelació suficient (abans del 31 de desembre de l’any acadèmic anterior al que es vol gaudir de la reducció), al vicerector competent en matèria de professorat, el qual, si escau, les elevarà al Consell de Direcció, que podrà delegar-ne l’aprovació en el vicerector. Les peticions han d’anar acompanyades de l’informe del sol·licitant. El vicerector pot sol·licitar un informe a la Comissió d’Investigació per poder prendre la decisió d’aprovació o denegació.
  5. L’aprovació suposa la incorporació en el programa amb la reducció docent corresponent establerta a l’article 1.

Article 3. Seguiment del pla

  1. Els professors, mentre estiguin acollits al pla, han d’emetre un informe abans de cada 30 de novembre on han de justificar el compliment de la petició realitzada, dirigit al director de departament i al vicerector competent en matèria de professorat. El darrer any només s’ha de presentar, si escau, el document d’aprovació o denegació del sexenni.
  2. El Consell de Direcció, o la persona que delegui, avaluarà els informes i, si observa un incompliment dels compromisos establerts, pot separar del pla la persona corresponent. Aquesta separació suposa que durant un període de tres anys la persona afectada no pot tornar-se a acollir al pla, i el departament veurà reduïda la capacitat d’incorporar-hi nous professors en cinc punts percentuals durant tres anys.
  3. En el darrer any d’acolliment el sol·licitant ha d’haver obtingut el sexenni viu.
  4. L’incompliment de la previsió de l’apartat anterior suposarà que el sol·licitant no podrà acollir-se de nou al pla durant un període de tres anys, i el departament veurà reduïda la capacitat d’incorporar-hi nous professors en cinc punts percentuals durant tres anys.

Article 4. Suspensió de l’acollida al pla

Les situacions d’incapacitat temporal, maternitat i adopció o acolliment durant el període d’aplicació de l’acollida al pla n’interrompran el còmput.

Article 5. Incompatibilitat del pla

  1. L’acollida a aquest pla és incompatible amb qualsevol altra activitat que no sigui la docència que hagi assignat el departament i amb la participació en projectes de recerca competitius.
  2. El Consell de Direcció ha d’autoritzar qualsevol altra activitat universitària (participació en la impartició de cursos, conferències, docència en títols propis, augment de càrrega docent, càrrecs de gestió remunerats o amb dret a reducció de docència, etc.).
  3. En cap cas no es poden acollir a aquest pla els membres del Consell de Direcció.

Article 6. Execució del pla

  1. L’execució d’aquest pla queda condicionada a les pertinents disponibilitats pressupostàries.
  2. L’aplicació individual d’aquest pla es pot suspendre temporalment quan necessitats sobrevingudes, i justificades, ho facin necessari.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquest acord apareguin en gènere masculí, s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

Segona. Desenvolupament

Es faculta el Consell de Direcció per interpretar i desenvolupar el present acord normatiu.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor

Aquest acord normatiu entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears.

Ho faig publicar perquè se’n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 13 de juny de 2014
El Rector,
Llorenç Huguet