logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 395 - Any  XXIX - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 24 de gener de 2014
Consell de Direcció

10881. ACORD EXECUTIU del dia 17 de desembre de 2013 pel qual es crea l'Oficina d'Universitat Saludable i Sostenible.

L’article 3.5 dels Estatuts estableix que la Universitat de les Illes Balears se sent compromesa amb la millora de la seguretat i la salut en el treball a través d’una política social de promoció i millora de les condicions laborals de la comunitat universitària en tots els seus aspectes. I l’article 3.2 estableix que la Universitat de les Illes Balears se sent compromesa amb la conservació del medi ambient a través d'una ètica ambiental solidària amb tots els pobles del món, que promogui la conservació de la biodiversitat i dels hàbitats i recursos naturals.

El Consell de Direcció, a la sessió ordinària del dia 31 de març de 2009, va acordar l’adhesió de la UIB al projecte d’Universitat Saludable a les Illes Balears i d’incorporar-lo a la sol·licitud de Campus d’Excel·lència.

La Xarxa Espanyola d’Universitats Saludables (REUS) és una iniciativa a favor de la promoció de la salut a l’entorn universitari. Es va constituir el 22 de setembre de 2008 i hi participen universitats espanyoles, la CRUE, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i algunes estructures autonòmiques de salut pública.

La UIB es va adherir a la REUS l’11 de setembre de 2011, data en la qual es va signar el conveni marc de col·laboració entre la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears per desenvolupar i enfortir el projecte d’Universitat Saludable, conscients ambdues institucions de les grans oportunitats que la Universitat, com a forjadora de persones i de la societat, ofereix per a la promoció de la salut de l’alumnat, del professorat i del personal no docent.

El projecte d’Universitat Saludable tracta d’integrar en l’estructura, els processos i la cultura universitaris, un compromís envers la salut i el benestar, i de desenvolupar el potencial que té la Universitat de les Illes Balears com a agent promotor de salut a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Una Universitat saludable és aquella que incorpora la promoció de la salut al seu projecte educatiu i laboral, amb la finalitat de propiciar el desenvolupament humà i millorar la qualitat de vida dels que hi estudiïn o treballin i, a més a més, formar-los perquè actuïn com a models o promotors de conductes saludables amb les seves famílies, en els futurs entorns laborals i a la societat en general.

Des dels inicis fins a l’actualitat la Universitat de les Illes Balears ha posat en marxa diferents iniciatives, projectes, serveis i activitats per millorar la salut de la comunitat universitària. A més a més, la Universitat necessita seguir duent a terme accions d’una manera organitzada i cohesionada, per no perdre una part important del guany que poden generar si passen desapercebudes. I, per tant, es considera la idoneïtat del moment per plantejar la coordinació i el desenvolupament de les diferents iniciatives que sorgeixin en aquest àmbit, per integrar-les totes en un pla d’Universitat Saludable que permeti definir programes anuals, amb estratègies múltiples i variades, diverses comissions i grups de treball per a les diferents tasques, en col·laboració amb les distintes institucions i entitats relacionades.

Perquè la UIB integri la salut i la sostenibilitat com a eix transversal per a cadascuna de les seves polítiques, és necessari crear una oficina que tingui com a principal missió coordinar, impulsar, aconsellar i promoure les iniciatives que permetin dur a terme una correcta gestió en aquest àmbit. Dins aquesta oficina quedaria inclosa una unitat de gestió ambiental i sostenible.

Per tot això, el Consell de Direcció, a la sessió ordinària del dia d'avui, en virtut de les competències que li corresponen segons l'article 27.1.h) dels Estatuts de la Universitat, acorda de crear l'Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible en els termes següents:

  1. Es crea l'Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible.
  2. L'Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible depèn orgànicament del vicerectorat amb competències sobre la promoció de la salut i mesures de sostenibilitat ambiental, amb les quals es pretén millorar la qualitat de vida dels membres de la comunitat universitària, així com millorar el campus.
  3. Les funcions de l'Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible són:
    1. Assessorar en la presa de decisions en qüestions relacionades amb la promoció de la salut i la gestió ambiental.
    2. Coordinar la gestió en temes de promoció de la salut i el medi ambient entre les diferents àrees de la Universitat de les Illes Balears (de gestió, Rectorat, professorat, personal d’administració i serveis i alumnat), en les relacions de la UIB amb altres entitats i amb empreses que prestin serveis a la UIB.
    3. Realitzar les tasques tècniques necessàries per dur a terme la correcta gestió, promoció i protecció de la salut i de la sostenibilitat ambiental.
    4. Realitzar periòdicament, per a diferents col·lectius de la Universitat i el personal dels serveis contractats, programes formatius d’aspectes ambientals i de promoció de la salut.
  4. Les línies d’actuació principals de l'Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible, que seran determinades periòdicament pel vicerector competent en la matèria, són inicialment les següents:
    1. Elaborar un diagnòstic de salut i qualitat de vida de la comunitat universitària, identificar els agents de salut a la comunitat universitària i realitzar un mapatge dels actius en salut de la Universitat i el seu entorn.
    2. Identificar problemes de salut i establir programes d’intervenció en el marc d’un entorn saludable que afavoreixi els canvis de comportament necessaris per adoptar un estil de vida saludable.
    3. Desenvolupar activitats de promoció de la salut de manera transversal al campus, així com promocionar estils de vida saludables a la comunitat universitària, amb especial atenció a la salut laboral.
    4. Recollir i gestionar la informació ambiental i de sostenibilitat.
    5. Impulsar mesures de sostenibilitat i coordinar l’ordenació urbanística i la planificació del campus universitari, la gestió dels recursos hídrics i la mobilitat al campus.
    6. Comprovar, si escau, l’aplicació de criteris per a la promoció de la salut, la sostenibilitat, la responsabilitat social corporativa, la compra ètica i la protecció ambiental en els processos de compra i de contractació.
    7. Col·laborar amb la Xarxa Espanyola d’Universitats Saludables i amb el Grup de Treball per a la Qualitat Ambiental i el Desenvolupament Sostenible de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), participar en les seves reunions i aplicar les seves directrius a la UIB.
  5. La UIB proporcionarà els recursos necessaris, d’acord amb les disponibilitats pressupostàries, per al desenvolupament de les tasques de l'Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible.
  6. El Consell de Direcció designarà el director de l'Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Única. Denominacions

Totes les denominacions d’òrgans de govern, representació, càrrecs, funcions i membres de la comunitat universitària, com qualssevol que en aquest acord apareguin en gènere masculí, s’han d’entendre referides indistintament al gènere masculí o femení, segons el sexe del titular de qui es tracti.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació de normativa

Queda derogat l’Acord executiu 8977/2009, de 10 de març, pel qual es crea l’Oficina de Gestió Ambiental i Sostenibilitat (FOU núm. 309, de 20 de març).

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor

Aquest acord executiu entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears.

Ho faig publicar perquè se’n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 17 de desembre de 2013
El Rector,
Llorenç Huguet