logo UIB Universitats - FOU

FULL OFICIAL

Núm. 395 - Any  XXIX - I. DISPOSICIONS GENERALS Divendres, 24 de gener de 2014
Consell de Govern

10875. ACORD NORMATIU del dia 18 de desembre de 2013 pel qual es crea el Servei Universitari d'Atenció Psicològica (SUAP) de la UIB.

La majoria d’universitats on es fan els estudis de Psicologia han anat desenvolupat els darrers anys unitats o serveis clínics que responen bàsicament a aquests objectius: millorar la formació clínica dels estudiants i oferir llocs on puguin desenvolupar les seves pràctiques, oferir un servei assistencial a la comunitat universitària i a tota la societat en general i crear vincles entre la investigació bàsica i aplicada en ciències de la salut.

D’altra banda, la recentment aprovada Ordre ECD/1070/2013, de 12 de juny, per la qual s'estableixen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials de Màster en Psicologia General Sanitària que habilitin per a l'exercici de la professió titulada i regulada de psicòleg general sanitari, incorpora unes estrictes normes per aconseguir convenis amb institucions externes a la Universitat per dur a terme la part pràctica del màster i, en canvi, facilita la tasca per a les universitats que disposin d’unitats clíniques ben estructurades.

El professorat adscrit a les àrees relacionades amb la psicologia clínica i de la salut del Departament de Psicologia ha tingut sempre l’aspiració que es creàs aquest servei. La constitució del IUNICS ha suposat un pas molt important en aquesta direcció, perquè pràcticament la totalitat del professorat del Departament de Psicologia que s’hi va adscriure té unitats o serveis clínics oberts a l’exterior, on es combina tasca de recerca amb la idea translacional que ha defensat el IUNICS des de la seva creació. Així, per exemple, funciona un unitat de psiquiatria a les instal·lacions de l’Hospital Joan March, i a les instal·lacions pròpies de la UIB (al campus i a Sa Riera), hi funcionen una unitat d’ansietat i depressió (tSalut), una unitat dedicada a la fibromiàlgia i al dolor (UNIDOC) i una unitat d’assessorament psicològic infantil (UAPI).

En conseqüència, gran part dels serveis esmentats contribueixen a captar fons per a la UIB, a través de la FUEIB; tenen una funció formativa a través de les pràctiques externes de graus i postgraus; es vinculen a projectes de recerca; i alhora són un valor afegit de la institució tant de cara a la comunitat universitària com per a tota la societat balear. Ara bé, tant per potenciar-ne el funcionament com per habilitar-los per poder rebre alumnes en pràctiques del Màster en Psicologia General Sanitària, ha arribat l’hora d’unificar-los tots en un servei d’atenció psicològica únic de la UIB.

A proposta dels Consells de Direcció del dia 22 d’octubre de 2013 i del dia 10 de desembre de 2013 i d’acord amb el que preveuen els articles 24.2.14 i 91.2 dels Estatuts de la Universitat i l’article 76 de l’Acord normatiu 9717/2011, de 25 de febrer, pel qual s’aprova el regiment de govern de la Universitat de les Illes Balears (FOU núm. 346, de 18 de març), el Consell de Govern, a les sessions del dia 5 de novembre i del dia d’avui, ha acordat de crear el Servei Universitari d’Atenció Psicològica (SUAP) de la UIB, en els termes següents:

Primer. Denominació

Es crea el Servei Universitari d’Atenció Psicològica (SUAP).

Segon. Objectius i finalitat

  1. El Servei Universitari d’Atenció Psicològica englobarà l’activitat assistencial en l’àmbit de la Psicologia Clínica i de la Salut.
  2. Els objectius específics d’aquest servei són els següents:
    1. Prestar un servei psicològic i psiquiàtric assistencial continuat de qualitat, eficaç i eficient, tant a la comunitat universitària com a la comunitat autònoma de les Illes Balears.
    2. Proporcionar als alumnes del grau de Psicologia, del Màster en Psicologia General Sanitària i, si escau, d’altres graus i cursos de postgrau centrats en l’àmbit de la salut, una formació especialitzada en psicologia clínica i de la salut i en psiquiatria.
    3. Ajudar a millorar la qualitat de l'ensenyament clínic que reben els alumnes de Psicologia de grau i postgrau de la UIB.
    4. Facilitar el desenvolupament de projectes de recerca en les àrees de la psicologia clínica i de la salut.
    5. Proporcionar una formació continuada i actualitzada a professionals de les àrees de psicologia clínica i de la salut.
  3. La finalitat del Servei Universitari d’Atenció Psicològica és convertir-se en centre sanitari reconegut per la Conselleria de Sanitat del Govern de les Illes Balears.

Tercer. Estructura interna

  1. El Servei Universitari d’Atenció Psicològica ha de tenir un director o responsable nomenat pel Rector, amb l’acord previ del Consell de Direcció.
  2. Els distints programes, protocols i activitats que pugui desenvolupar el servei seran organitzats i dirigits per personal de la UIB que tingui la titulació de psicòleg especialista en Psicologia Clínica, de màster en Psicologia General Sanitària o de Psiquiatria. No obstant això, es podrà comptar amb altre personal de la UIB per ajudar a desenvolupar els esmentats programes, protocols i activitats.

Quart. Competències

Les competències del Servei Universitari d’Atenció Psicològica són:

  1. L’assistència psicològica de qualitat, eficaç i eficient.
  2. La promoció de la salut.
  3. Facilitar la recerca en psicologia de la salut.
  4. La formació de postgrau en psicologia clínica i de la salut.
  5. L’assessorament en psicologia clínica i de la salut.

Cinquè. Integració a l’estructura de la Universitat i dependència orgànica

El Servei Universitari d’Atenció Psicològica depèn orgànicament del vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, sens perjudici de les competències d’altres vicerectors.

Disposició addicional

El Consell de Direcció queda autoritzat per dictar les normes i prendre les mesures oportunes per donar compliment al que preveuen els apartats 3, 4 i 5 de l’article 91 dels Estatuts.

Disposició final

El present acord entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Full Oficial de la Universitat de les Illes Balears.

Ho faig publicar perquè se'n prengui coneixement i tingui els efectes que corresponguin.

Palma, 18 de desembre de 2013
El Rector,
Llorenç Huguet