FULL OFICIAL
Universitat de les Illes Balears


Any VIII

Núm.184 annex

Dijous, 30 de setembre de 1993


NORMATIVA ELECTORAL DE LA UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS

Capítol I. Disposicions generals 2751

Capítol II. De l'elecció dels titulars dels òrgans unipersonals 2755
Secció 1a. Disposicions comunes 2755
Secció 2a. De l'elecció de Rector 2756
Secció 3a. De l'elecció del director de departament o institut 2757
Secció 4a. De l'elecció de degà o director de centre 2758
Secció 5a. De l'elecció del president del consell d'estudis 2758

Capítol III. De l'elecció de representants als òrgans col·legiats 2759
Secció 1a. Disposicions comunes 2759
Secció 2a. De l'elecció de representants al Claustre 2760
Secció 3a. De l'elecció de representants a la Junta de Govern 2762
Secció 4a. De l'elecció de representants al consell de departament 2763
Secció 5a. De l'elecció de representants al consell d'institut 2764
Secció 6a. De l'elecció de representants al consell d'estudis 2764
Secció 7a. De l'elecció de representants a la junta de centre 2764
Secció 8a. De l'elecció de representants al Consell Social 2765
Secció 9a. De l'elecció de representants al Consell d'Estudiants 2765

Disposicions addicionals 2765

Disposicions transitòries 2766

Disposició final 2766

Capítol I. Disposicions generals

Article 1
Les eleccions dels titulars dels òrgans unipersonals i dels representants als òrgans col·legiats de la Universitat es regiran per la present normativa, sens perjudici del que estableixen els Estatuts de la Universitat de les Illes Balears (en endavant, UIB).

Article 2
1. El dret de sufragi correspon a tots els membres de la comunitat universitària que prestin llurs serveis a la Universitat o hi estiguin matriculats, en les condicions que s'estableixin, en la data de la convocatòria de les eleccions. Per exercitar aquest dret cal estar inscrit en el cens electoral vigent. El Servei de Càlcul i Informatització de la Universitat o aquell que, si escau, en faci les funcions, tindrà actualitzades les llistes dels censos electorals corresponents, les quals, si pertoca, es faran públiques abans de les eleccions dins el termini i en la forma que estableixi la Comissió Elec toral.
2. Les causes d'inelegibilitat i d'incompatibilitat són les que estableixen les lleis, els Estatuts, aquest acord i la normativa complementària.
3. La condició de candidat a les eleccions d'òrgans unipersonals s'ha de manifestar formalment mitjançant escrit de la persona interessada adreçat a la Comissió Electoral o a l'òrgan que aquesta delegui.
4. L'acceptació de la condició de candidat comporta l'obligació d'assumir el resultat de la votació i les obligacions consegüents.

Article 3
1. Les eleccions es realitzaran mitjançant sufragi universal, lliure, igual, directe i secret, dins la circumscripció que pertoqui, i hi participaran aquells que compleixin els requisits que les lleis, els Estatuts de la UIB i aquest acord exigeixen.
2. Són electors i elegibles:
a) Els estudiants d'ensenyaments conduents a l'obtenció de títols que tinguin caràcter oficial i validesa en tot el territori de l'Estat que estiguin matriculats com a mínim de trenta crèdits, corresponents a les assignatures del pla d'estudis conduent al títol escaient. També gaudeixen d'aquest dret tots aquells estudiants als quals manquin menys de trenta crèdits per acabar els estudis.
Els estudiants dels ensenyaments conduents a l'obtenció del títol oficial de Tècnic d'Empreses i Activitats Turístiques que s'imparteixen a l'Escola Oficial de Turisme de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la direcció i gestió acadèmica i administrativa de la qual correspon a la Universitat de les Illes Balears, de conformitat amb el Decret 110/1990, de 13 de desembre, pel qual es regula la col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en relació amb l'Escola de Turisme (BOCAIB núm. 9, de 19 de gener de 1991), resten assimilats, a l'efecte d'aquesta normativa, als estudiants esmentats al paràgraf anterior.
b) Els estudiants de tercer cicle que estiguin matriculats d'un programa de doctorat i els doctorands que l'hagin superat i facin la tesi doctoral en les condicions legalment establertes al Reial decret 185/1985, de 23 de gener.
c) Els estudiants que estiguin matriculats d'ensenyaments conduents a títols de postgrau propis (títols d'especialista universitari i títols de màster) i a títols superiors propis, establerts de conformitat amb la Llei orgànica 11/1983, de 25 d'agost, de reforma universitària, el Reial decret 185/1985, de 23 de gener, el Reial decret 1496/1987, de 6 de novembre, sobre obtenció, expedició i homologació de títols universitaris, el Reial decret 1666 /1989, de 22 de desembre, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat de les Illes Balears, i l'Acord 1589/1991, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el nou reglament d'estudis de postgrau i títols propis de la Universitat de les Illes Balears.
3. No són electors ni elegibles els estudiants que estiguin matriculats d'ensenyaments que s'imparteixin en centres docents adscrits.
4. El dret de sufragi és personal i intransferible; mai no podrà exercitar-se per delegació.
5. Tot elector ha d'exercir el dret de sufragi a la circumscripció en què es trobi inscrit i a la mesa electoral que li correspongui, sens perjudici de les disposicions sobre el vot per correu.
6. Ningú no pot ser obligat o coaccionat, sota cap pretext, a exercir el dret de sufragi ni a revelar el sentit del seu vot.

Article 4
1. La iniciació de tot el procés elec toral es farà per acord del Consell Executiu i s'haurà de publicar al FOU. Els òrgans afectats hauran de sol·licitar l'obertura del procés electoral amb la suficient antelació. A petició del titular d'un òrgan de govern unipersonal es podran avançar les eleccions a l'esmentat òrgan si així ho acorda el Consell Executiu.
2. L'acord de convocatòria fixarà la data de celebració de les eleccions, les quals tindran lloc, llevat d'acord contrari de la Comissió Electoral per causa justificada, entre els deu i els seixanta dies següents a la data de publicació de l'esmentat acord si es tracta d'un òrgan col·legiat, i entre els deu i els trenta dies següents a la data de publicació de l'acord en el cas d'un òrgan unipersonal.
3. A partir de la data de convocatòria d'eleccions, s'obrirà un procés que, si escau, constarà de tres fases: presentació de candidats, campanya electoral i votació.

Article 5
1. L'Administració electoral té per finalitat garantir, en els termes de la normativa present, la transparència i l'objectivitat del procés electoral i del principi d'igualtat.
2. Integren l'Administració electoral la Comissió Electoral i, si escau, els òrgans concrets o les altres comissions que es constitueixin dependents de la Comissió Electoral, així com les meses electorals.

Article 6
1. La Comissió Electoral és un òrgan permanent i la componen:
a) El Rector o el vice-rector que delegui, que actuarà com a president.
b) El Secretari General, que actuarà com a secretari de la Comissió.
c) Dos representants dels professors, elegits per i d'entre els membres de la Junta de Govern.
d) Dos representants dels estudiants, elegits per i d'entre els membres de la Junta de Govern.
e) Un representant del personal d'administració i serveis, elegit per i d'entre els membres de la Junta de Govern.
2. La durada del mandat dels seus membres electius serà de set anys, sens perjudici de les substitucions que es puguin fer per baixa.
3. Els vocals elegits seran nomenats pel Rector i continuaran el seu mandat fins que es nomenin llurs substituts.

Article 7
1. Les sessions de la Comissió Electoral seran convocades pel seu president. Per delegació seva, el secretari podrà exercir aquesta competència.
2. Perquè una sessió de la Comissió se celebri vàlidament, és indispensable que hi siguin presents, almenys, tres dels seus membres, i sempre el president i el secretari.
3. Fins i tot sense convocatòria prèvia, la Comissió haurà estat constituïda vàlidament per tractar qualsevol assumpte sempre que hi siguin presents tots els seus membres i que aquests n'acceptin per unanimitat la celebració.
4. Els acords s'adoptaran per majoria de vots dels membres presents; el vot del president serà de qualitat.

Article 8
1. Són competències de la Comissió Electoral, a més de les generals d'organització dels processos electorals i sens perjudici de les atribuïdes als altres òrgans de la Universitat, les següents:
a) Desenvolupar les normes electorals.
b) Interpretar les normes per què es regeix el procés electoral.
c) Suplir, mitjançant les disposicions oportunes, les deficiències o llacunes que s'hi puguin advertir.
d) Supervisar l'elaboració i la publicació del cens electoral de la Universitat.
e) Dirigir i coordinar l'actuació dels òrgans o les comissions dependents de la Comissió Electoral que es puguin crear.
f) Proclamar, si escau, la llista definitiva de candidats als òrgans unipersonals i al Claustre universitari, com també els resultats definitius de les eleccions i els candidats electes.
g) Resoldre les consultes que li facin i dictar instruccions, en matèria de la seva competència.
2. Contra les resolucions i els actes de la Comissió Electoral s'hi pot interposar recurs administratiu ordinari davant el Rector o, si escau, davant el vice-rector que delegui en el cas d'eleccions a Rector, de conformitat amb el que disposen els articles 114 i següents de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Article 9
Els membres de la comunitat universitària podran formular consultes, per escrit o de forma verbal, a la Comissió Electoral. Quan la urgència de la consulta no permeti de procedir a la convocatòria de la Comissió i en tots els casos en què hi hagi resolucions anteriors que en siguin concordants, el president o el secretari podran, quan ho creguin oportú i sota la seva responsabilitat, donar una resposta provisional, sens perjudici de la ratificació o la modificació que se'n pugui fer a la primera sessió que celebri la Comissió.

Article 10
1. Les circumscripcions estaran dividides, si escau, en meses electorals. La Comissió Electoral determinarà el nombre, així com la ubicació i la distribució entre els electors, de les meses electorals.
2. La mesa electoral serà formada per un president i dos vocals i, si és el cas, pels respectius suplents, designats per sorteig.

Article 11
1. Els càrrecs de president i vocal de les meses electorals són obligatoris. La designació haurà de ser notificada amb temps suficient a les persones interessades, que disposaran d'un termini que acaba quaranta-vuit hores abans de la celebració de les eleccions per al·legar, davant el secretari de la Comissió Electoral, causa justificada i documentada que els impedeix d'acceptar el càrrec. El secretari decideix i comunica, si escau, la substitució que ha tingut lloc.
2. La inassistència no justificada dels membres de les meses electorals pot donar lloc a les sancions oportunes; pel que fa als professors, ajudants i personal d'administració i serveis, la dita assistència és una obligació funcionarial i laboral.

Article 12
1. Les eleccions es realitzaran davant les meses electorals constituïdes d'acord amb la reglamentació electoral i, si no, segons les normes dictades per la Comissió Electoral.
2. Seran funcions de les meses:
a) Presidir la votació.
b) Mantenir l'ordre.
c) Verificar la identitat dels votants.
d) Realitzar l'escrutini.
e) Vetllar per la puresa del sufragi.
3. La Mesa del Claustre actuarà com a mesa electoral en l'elecció del Rector i en l'elecció de representants a la Junta de Govern, així com en totes les que corresponguin al màxim òrgan de representació de la comunitat universitària.
4. Els candidats, tant a òrgans col·legiats com a unipersonals, podran nomenar interventors a les meses electorals en què es pugui votar la seva candidatura.

Article 13
Les eleccions sempre tindran lloc en dies lectius i en hores hàbils. L'excés sobre la jornada laboral d'aquelles persones que siguin membres d'una mesa electoral podrà ser compensat el dia hàbil següent a les eleccions.

Article 14
1. A partir de la data de la convocatòria d'eleccions, tant els electors com els candidats podran celebrar reunions o actes d'informació electoral.
2. Quan aquestes activitats suposin alguna alteració de la normalitat acadèmica, administrativa o laboral, els organitzadors de l'acte sol·licitaran autorització als degans o directors dels centres, departaments, instituts i, si escau, al Gerent, almenys amb quaranta-vuit hores d'antelació. Contra les decisions denegatòries, es podrà reclamar davant la Comissió Electoral.

Article 14 bis
1. Per poder exercir el dret al vot, els estudiants, en el moment de matricular-se, han d'indicar expressament l'estudi que volen cursar. Cal que aquesta manifestació de voluntat tingui coherència científica amb les assignatures de què es matriculin.
2. Per poder exercir el dret al vot, els estudiants han d'adquirir la targeta de votant que, a aquest efecte, lliura la Comissió Electoral.

Capítol II. De l'elecció dels titulars dels òrgans unipersonals

Secció 1a. Disposicions comunes

Article 15
1. Les eleccions als òrgans de govern unipersonals es faran per votació, efectuada mitjançant una papereta en la qual podrà figurar el nom d'un sol candidat. També es podrà votar en blanc.
2. Les paperetes que tinguin més d'un nom o que no siguin en blanc es declararan nul·les.
3. Quedarà proclamat el candidat que obtingui el nombre major de vots, sempre que aquest nombre sigui superior a la meitat del nombre de persones que reuneixin les condicions legals per poder ocupar aquest càrrec. S'establirà una normativa específica per fixar aquest quòrum, que mai no podrà ser superior a la majoria absoluta del col·lectiu que hagi d'exercir el dret de vot. La Comissió Elec toral fixarà els quòrums pertinents abans de cada elecció.
4. En cas d'empat, es faran, en dies successius, fins a dues votacions més. Si l'empat persisteix, es dirimirà a favor del candidat de major antiguitat a la UIB, i, en cas d'igualtat, a favor del de major edat.
5. Si, convocades eleccions, no s'ha presentat cap candidat, el Consell Executiu adoptarà les mesures necessàries per resoldre transitòriament aquesta situació i podrà designar els òrgans de govern de caràcter unipersonal de manera extraordinària per períodes que no podran excedir els sis mesos.
6. La durada del mandat dels òrgans unipersonals serà de quatre anys.

Article 16
1. Els òrgans de govern unipersonals cessaran en el seu càrrec per alguna de les causes següents:
a) A petició pròpia o per dimissió.
b) Per incapacitat legal sobrevinguda.
c) Per pèrdua de les condicions necessàries per ser elegit, sens perjudici del que estableix la normativa present.
d) Per finalització del mandat.
e) Per l'aprovació d'una moció de censura.
f) Per les altres causes previstes als Estatuts de la UIB.
2. En haver acabat el mandat per al qual fou elegit l'òrgan de govern unipersonal o en cas d'acabament a petició pròpia, aquest haurà de continuar en funcions fins que se n'elegeixi el substitut.
3. En cas de cessament perquè hi concorre una causa legal, les funcions seran exercides, provisionalment, per la persona a qui correspongui reglamentàriament.

Article 17
Quan es produeixi el cessament en el càrrec d'un òrgan de govern unipersonal, també cessaran en el seu aquells que hagin estat nomenats a proposta del cessant, els quals continuaran en funcions fins que es nomeni el nou titular que substitueixi el cessant.

Article 18
Les vacants dels titulars d'òrgans unipersonals seran cobertes mitjançant noves eleccions. La convocatòria de les noves eleccions previstes haurà de ser sol·licitada per l'òrgan unipersonal que hagi cessat en el seu càrrec o, si és el cas, per la persona que el substitueixi, en el termini màxim de trenta dies comptats a partir d'aquell en què s'hagi produït la vacant.

Article 19
Quan el Rector, un degà, un director o un president hagin estat elegits com a conseqüència d'una moció de censura, el seu mandat es limitarà al temps que li'n quedava al titular revocat.

Secció 2a. De l'elecció de Rector

Article 20
1. Es convocaran eleccions a Rector en els casos següents:
a) Si el Rector dimiteix i li és acceptada la dimissió.
b) Si, a petició del Rector, ho acorda el Consell Executiu.
c) Si s'acaba el mandat del Rector, segons el que preveu l'article 28.4 dels Estatuts de la Universitat. La finalització del mandat del Rector es produirà als quatre anys del dia de la presa de possessió.
2. En qualsevol dels casos anteriors, el Consell Executiu obrirà el procés elec toral i ho comunicarà a la Comissió Elec toral i a la Mesa del Claustre. Hauran de transcórrer com a mínim deu dies entre la convocatòria oficial i el dia de les votacions. La Comissió Electoral en fixarà el termini màxim, que no podrà excedir els trenta dies, i la Mesa del Claustre elaborarà la convocatòria de la sessió extraordinària en què es farà la votació dins els terminis esmentats.

Article 21
Durant el procés anterior, presidirà la Comissió Electoral un vice-rector designat pel Consell Executiu. El professor de més categoria administrativa de la Mesa del Claustre, i entre els d'igual categoria el més antic en el cos i a la Universitat, presidirà el Claustre.

Article 22
La convocatòria d'eleccions inclourà un termini de deu dies, com a mínim, de presentació de candidats. Aquesta presentació s'ha de fer per escrit, amb petició explícita del candidat, davant la Comissió Electoral. Una vegada transcorregut el termini de presentació, la Comissió Electoral farà públics els candidats acceptats i ho comunicarà a la Mesa del Claustre, juntament amb la resolució que fixi el termini màxim de la data de les votacions.

Article 23
1. Un cop efectuades les previsions de l'article anterior, la Mesa del Claustre fixarà el dia de la convocatòria de la sessió extraordinària i distribuirà el temps de les intervencions a la dita sessió. Podran intervenir en el debat només els candidats, sens perjudici del dret de respondre les al·lusions directes i personals als claustrals.
2. Abans de començar el debat la Mesa fixarà un temps límit per a la seva durada i l'hora per realitzar les votacions. Quedarà proclamat el candidat que obtingui el nombre més gran de vots, sens perjudici del que s'especifica a l'article 15 d'aquest Acord normatiu. En cas d'empat s'haurà de fer una altra votació el mateix dia. Si, efectuades les esmentades votacions, continua l'empat, es realitzarà una nova votació cada dia hàbil successiu fins que es desfaci.
3. La Comissió Electoral haurà de pren dre les mesures necessàries per fer possible el vot per correu. Així mateix, prendrà les mesures oportunes per tenir paperetes normalitzades amb els noms impresos dels candidats. Aquestes seran les úniques vàlides en el moment de fer la votació, tret de les dels vots per correu, que podran ser manuscrites o mecanografiades.

Secció 3a. De l'elecció del director de departament o institut

Article 24
1. Els candidats al càrrrec de director presentaran la seva candidatura davant la mesa electoral, en una sessió del consell de departament o institut convocada a aquest efecte, en la qual exposaran les línies bàsiques del seu programa.
2. La mesa electoral estarà integrada pel professor de major edat, que actuarà com a president, pel professor de menor edat, que actuarà com a secretari, i per l'alumne de major edat.
3. La candidatura que obtingui el nombre més gran de vots, sempre que es compleixi el requisit establert a l'article 15.3, serà tramesa per la mesa electoral al Rector per al nomenament corresponent.
4. El Consell Executiu i la Comissió Electoral fixaran les disposicions complementàries necessàries.
5. Sens perjudici del que ja s'ha indicat, s'establiran unes disposicions específiques per concretar el quòrum esmentat a l'article 15 d'aquesta normativa.

Article 24 bis
Les mocions de censura que s'interposin contra els directors de departament podran proposar com a candidat alternatiu qualsevol dels profes sors que poden ocupar la direcció del departament.

Secció 4a. De l'elecció de degà o di rector de centre

Article 25
1. Els candidats al càrrec de degà o director de centre presentaran la seva candidatura davant la Comissió Electoral en un termini de deu dies a partir de l'endemà de la publicació al FOU de l'acord de la convocatòria d'eleccions.
2. Una vegada transcorregut el termini de presentació, la Comissió Electoral farà públics els candidats acceptats i ho comunicarà al degà o director en funcions en un termini màxim de cinc dies.
3. El degà o director en funcions, en un termini màxim que finalitzarà al cap d'un mes de l'endemà de la publicació al FOU de l'acord de la convocatòria d'eleccions, convocarà sessió extraordinària de la junta de centre perquè procedeixi a elegir un nou degà o director.
4. Seran membres de la junta de centre a l'efecte d'aquesta elecció els qui ho són en el moment de la dimissió del degà o director; això inclou, per tant, el degà o director, el vice-degà o subdirector i el secretari.
5. La mesa electoral estarà integrada pel professor de major edat, que actuarà com a president, pel professor de menor edat, que actuarà com a secretari, i per l'alumne de major edat.
6. La candidatura que obtingui el nombre més gran de vots, sempre que es compleixi el requisit establert a l'article 15.3, serà tramesa per la mesa electoral al Rector per al nomenament corresponent.
7. Deixar de fer classe a un centre no serà obstacle per continuar ocupant el càrrec de degà o director.
8. Sens perjudici del que ja s'ha indicat, s'establiran unes disposicions específiques per concretar el quòrum esmentat a l'article 15 d'aquesta normativa.

Secció 5a. De l'elecció del president del consell d'estudis

Article 26
1. Els candidats al càrrec de president presentaran la candidatura davant la mesa electoral en una sessió del consell d'estudis convocada a aquest efecte, en la qual exposaran les línies bàsiques del seu programa.
2. La mesa electoral estarà integrada pel professor de major edat, que actuarà com a president, pel professor de menor edat, que actuarà com a secretari, i per l'alumne de major edat.
3. La candidatura que obtingui el nombre més gran de vots, sempre que es compleixi el requisit establert a l'article 15.3, serà tramesa per la mesa electoral al Rector per al nomenament corresponent.
4. Seran membres del consell d'estudis a l'efecte d'aquesta elecció els qui ho són en el moment de la dimissió del president; això inclou, per tant, el president, el vice -president, si escau, i el secretari.
5. Sens perjudici del que ja s'ha indicat, s'establiran unes disposicions específiques per concretar el quòrum esmentat a l'article 15 d'aquesta normativa.

Capítol III. De l'elecció de representants als òrgans col·legiats

Secció 1a. Disposicions comunes

Article 27
1. Els òrgans col·legiats podran ser constituïts per membres nats i per representants dels diferents sectors de la comunitat universitària.
2. Llevat que hi hagi disposició contrària a l'articulat, els representants dels corresponents sectors seran elegits mitjançant sufragi universal, lliure, igual, directe, i secret pels respectius membres pertanyents.

Article 28
1. La convocatòria d'eleccions a òrgans pluripersonals s'haurà de realitzar, com a mínim, quinze dies abans de l'acabament del mandat dels representants; les eleccions s'hauran de celebrar en el termini màxim de seixanta dies comptats a partir de la data de la publicació de la convocatòria, llevat del que disposa l'article 39.6 en relació a la convocatòria d'eleccions a la Junta de Govern.
2. L'acord de convocatòria haurà d'especificar el nombre de representants que cal elegir a cada circumscripció, d'acord amb el que disposa aquesta normativa.

Article 29
1. A les eleccions de representants als òrgans col·legiats, la votació es farà pel sistema de llistes obertes, en què hauran de figurar el nom i els cognoms dels candidats, mitjançant paperetes normalitzades per l'òrgan competent.
2. Per garantir una major representativitat, els electors podran votar un nombre igual o menor dels tres quarts per excés del nombre de representants que correspongui al sector en què estan enquadrats. Aquesta xifra s'especificarà a la papereta amb tota claredat.

Article 30
A les eleccions de representants als òrgans col·legiats resultaran elegits els candidats que hagin obtingut el major nombre de vots en relació decreixent al nombre de llocs que s'hagin de cobrir. En cas d'empat quedaran proclamats els candidats en funció de llur major antiguitat a la UIB i, supletòriament, de llur major edat.

Article 31
1. La condició de representant als òrgans col·legiats es perd per les causes següents:
a) Per renúncia, comunicada per escrit a l'òrgan col·legiat.
b) Pel fet de deixar de pertànyer a aquesta comunitat universitària.
c) Pel fet de deixar de pertànyer a l'estament pel qual hom fou elegit, sens perjudici del que estableix l'article 18.2 dels Estatuts.
d) Per l'acabament del termini pel qual hom fou elegit.
2. La condició de representant dels estudiants es mantindrà mentre la persona que la tingui continuï matriculada a la Universitat, sigui d'ensenyaments conduents a l'obtenció de títols que tinguin caràcter oficial i validesa en tot el territori de l'Estat, sigui d'ensenyaments de tercer cicle, sigui de títols de postgrau propis (títols d'especialista universitari i títols de màster) i de títols superiors propis. No s'inclouen, a aquest efecte, els estudiants matriculats d'ensenyaments que s'imparteixin en centres docents adscrits.
3. Un vegada hagin acabat el mandat, els representants als òrgans col·legiats continuaran en l'exercici de les seves funcions fins al nomenament de llurs substituts.

Article 32
1. Es fixarà per normativa complementària, si escau, un sistema de substitucions o eleccions parcials. En tot cas, no hi podrà haver substitucions o noves eleccions quan hagi transcorregut la meitat del temps de mandat dels titulars.
2. Els representants electes que cobreixin les vacants produïdes ocuparan el càrrec durant el període de temps que falti per l'acabament del mandat.

Article 33
Els integrants dels òrgans col·legiats no estaran lligats per cap tipus de mandat imperatiu.

Article 34
Les eleccions de representants als òrgans col·legiats per ser vàlides requeriran la participació, pel cap baix, del quinze per cent del respectiu cos electoral.

Article 35
En les eleccions als òrgans de govern col·legiats el quòrum es podrà calcular per circumscripcions. El fet que una circumscripció d'un col·lectiu no assoleixi el quòrum no afecta la qualitat d'electes dels membres elegits per les que l'assoliren dins el mateix col·lectiu. En tot cas l'òrgan de govern col·legiat es podrà constituir encara que hi hagi circumscripcions que no tinguin representants perquè no hagin assolit el quòrum.

Article 36
1. Els membres dels òrgans col·legiats estan obligats a assistir a totes les sessions, llevat de causa justa que els ho impedeixi, la qual, si és possible, hauran de comunicar amb l'antelació deguda al president de l'òrgan col·legiat. La Junta de Govern podrà sancionar els supòsits en què, de forma reiterada i notòria, es deixi d'assistir voluntàriament a les sessions de l'òrgan col·legiat.
2. Els integrants d'un òrgan col·legiat estan obligats a adequar la seva conducta al que disposa el reglament de règim in tern i, en particular, a respectar l'ordre i la cortesia durant el desenvolupament de les sessions.

Secció 2a. De l'elecció de representants al Claustre

Article 37
El Claustre universitari serà constituït per dos-cents quaranta claustrals elegits. A aquest nombre s'hi poden sumar, si escau, els claustrals nats indicats a l'article 14.2 dels Estatuts de la UIB.

Article 38
1. El Claustre ha de ser compost per:
a) Un 60% de professors pertanyents als cossos docents de la Universitat. Els professors emèrits i els associats de nacionalitat estrangera amb caràcter indefinit estan inclosos en aquest grup.
b) Un 10% de professors associats i ajudants.
c) Un 25% d'estudiants, garantida la participació dels tres cicles.
d) Un 5% de personal d'administració i serveis.
2. Els interins tenen la mateixa consideració, a aquests efectes, que els funcionaris.
3. Els claustrals elegits en representació dels sectors respectius seran renovats cada quatre anys, tret dels del grup c), que ho seran cada dos anys.
4. Els òrgans de govern especificats a l'article 14.2 dels Estatuts, sens perjudici del que s'hi estableix, poden ser elegits claustrals per la seva circumscripció. El Consell Executiu elaborarà una normativa específica per a aquestes situacions. Els membres que siguin del Claustre per raó dels càrrecs esmentats a l'article 14.2 en formaran part d'una manera permanent. Els titulars d'òrgans de govern nomenats després d'haver-se constituït el Claustre s'hi integraran en el moment de ser nomenats.

Article 39
1. La circumscripció electoral per als integrants del grup a) (professors pertanyents als cossos docents de la Universitat i assimilats) és el departament i, si escau, l'institut universitari propi, com es regula a l'article 10.1 i 2 de la Llei de reforma universitària. Per fer la distribució s'utilitzarà un sistema proporcional pur, llevat del que es preveu a l'article 14.2 dels Estatuts.
2. La circumscripció electoral per als integrants del grup b) (professors associats i ajudants) és el departament i, si escau, l'institut universitari propi, com es regula a l'article 10.1 i 2 de la Llei de reforma universitària. Per fer la distribució s'utilitzarà un sistema proporcional pur.
3. La circumscripció electoral per als integrants del grup c) (estudiants) és l'ensenyament per als estudiants matriculats d'estudis conduents a l'obtenció de títols que tinguin caràcter oficial i validesa en tot el territori de l'Estat; són els departaments agrupats per centres per als estudiants de tercer cicle i és l'ensenyament per als estudiants de títols de postgrau propis (títols d'especialista universitari i títols de màster) i títols superiors propis, d'acord amb els criteris següents:
a) Els representants d'ensenyaments conduents a l'obtenció de títols que tinguin caràcter oficial i validesa en tot el territori de l'Estat tenen assignats dos terços del nombre de claustrals que corresponguin al grup c), restat un 5% per excés d'aquests dos terços. Per a la distribució s'aplicaran les regles següents: 1a. S'utilitzarà un sistema proporcional pur, és a dir, que s'atribuirà a cada ensenyament un nombre de representants rigorosament proporcional al nombre d'estudiants matriculats del dit ensenyament:

A ¥ C = N
B

(A: nombre d'alumnes matriculats de l'ensenyament. B: nombre d'alumnes matriculats a la Universitat. C: nombre de claustrals que corresponguin als estudiants que cursen ensenyaments conduents a l'obtenció de títols que tinguin caràcter oficial i validesa en tot el territori de l'Estat. N: nombre de claustrals que corresponguin a l'ensenyament.)
2a. Si amb l'aplicació de la fórmula anterior resulta que un o diversos ensenyaments no arriben a tenir un claustral, s'efectuaran agrupacions d'ensenyaments fins que s'assoleixi aquesta xifra.
b) Els representants del tercer cicle tenen assignat un terç del nombre de claustrals que corresponguin al grup c), restat un 10% per excés d'aquest terç. Es distribuiran aplicant les regles esmentades a l'apartat anterior.
c) Els representants de títols de postgrau propis (títols d'especialista universitari i títols de màster) i títols superiors propis tenen assignat el nombre de claustrals que resulti de restar del nombre total de claustrals del grup c) (estudiants) el nombre de claustrals que resulti de sumar els que impliquin els dos paràgrafs anteriors. Es distribuiran aplicant les regles esmentades a l'apartat a) anterior.
4. La circumscripció electoral per als integrants del grup d) la constitueixen els grups de classificació i els grups laborals.
5. Les agrupacions que l'aplicació d'aquest article faci necessàries, les quals es faran atenent criteris d'afinitat, les efectuarà la Comissió Electoral.
6. En cas de dissolució anticipada del Claustre, l'acord de dissolució contindrà la convocatòria de noves eleccions.
7. El Claustre s'ha de convocar perquè elegeixi els seus representants a la Junta de Govern dins els tres mesos següents a la data en què hagin tingut lloc les eleccions, excepte si es tracta d'eleccions parcials: en aquest cas es pot convocar només la circumscripció afectada.

Secció 3a. De l'elecció de representants a la Junta de Govern

Article 40
1. La Junta de Govern serà composta per:
a) El Rector, que la presidirà.
b) Els vice-rectors.
c) El Secretari General, que farà de secretari.
d) El Gerent.
e) Els directors de departament.
f) Els degans i els directors dels centres.
g) Els directors d'institut universitari.
h) Vuit representants dels professors pertanyents als cossos docents de la Universitat, elegits per i entre els membres claustrals d'aquest col·lectiu.
i) Un representant claustral dels professors associats i dels ajudants, elegit per i entre ells mateixos.
j) Vuit representants claustrals dels estudiants, elegits per i entre ells mateixos, garantida la participació dels tres cicles.
k) Tres representants claustrals del personal d'administració i serveis, elegits per i entre ells mateixos.

Article 41
1. Els membres no nats de la Junta de Govern als quals fa referència l'article 40 en els seus apartats h), i), j) i k) s'elegiran de la manera següent:
a) Pel que fa als de l'apartat h) del dit article, cada claustral del grup a) podrà escriure en una papereta fins a un màxim de sis noms de claustrals del grup a). Quedaran elegits els vuit claustrals que obtinguin el nombre de vots més gran, d'acord amb el que preveu l'article 30 de la normativa present.
b) Pel que fa als de l'apartat i) del dit article, cada claustral del grup b) podrà escriure en una papereta fins a un màxim d'un nom de claustrals del grup b). Quedarà elegit el claustral que obtingui el nombre de vots més gran, d'acord amb el que preveu l'article 30 de la normativa present.
c) Pel que fa als de l'apartat j) del dit article, cada claustral del grup c) podrà escriure en una papereta fins a un màxim de sis noms de claustrals del grup c). Quedaran elegits els vuit claustrals que obtinguin el nombre de vots més gran, d'acord amb el que preveu l'article 30 de la normativa present.
d) Pel que fa als de l'apartat k) del dit article, cada claustral del grup d) podrà escriure en una papereta fins a un màxim de tres noms de claustrals del grup d). Quedaran elegits els tres claustrals que obtinguin el nombre de vots més gran, d'acord amb el que preveu l'article 30 de la normativa present.
2. Un cop proclamats els membres electes, que seran els titulars, es procedirà de la mateixa manera a l'elecció dels suplents. Els suplents s'ordenaran segons el nombre de vots obtinguts per poder fixar l'ordre de suplència.
3. Un suplent només pot actuar si hi ha qualque vocal elegit que n'ha perdut la condició, per les causes que s'especifiquen a la normativa present. En aquest cas, la suplència serà definitiva fins que s'acabi el mandat del vocal suplit. Un suplent no podrà en cap cas ocupar el lloc d'un titular que hagi dimitit.
4. La durada del mandat dels representants compresos als apartats h), i) i k) de l'article 40 serà de quatre anys; la dels representants de l'apartat j) serà de dos anys.

Secció 4a. De l'elecció de representants al consell de departament

Article 42
1. El consell de departament ha de ser constituït pels membres següents:
a) Tots els membres dels cossos docents universitaris, com també els profes sors associats i els emèrits, integrats al departament.
b) Una representació dels ajudants, fixada pel Consell Executiu, que no pot excedir de tres o d'un nombre igual al 10% per excés el nombre de professors de l'apartat anterior.
c) Un nombre d'alumnes del departament igual a la meitat per excés del nombre de membres del dos apartats anteriors. Si el Consell Executiu no disposa el contrari, s'entén per alumnes del departament aquells estudiants que es trobin matriculats almenys de dues de les assignatures que fa el departament, sempre que aquestes assignatures representin com a mínim el vint-i-cinc per cent per excés de les assignatures de què estan matriculats en aquell moment, amb la garantia de la participació dels tres cicles.
d) Un representant, si escau, del personal d'administració i serveis adscrit pel Consell Executiu d'entre els seus membres.
2. La durada del mandat dels membres del consell de departament indicats als apartats b) i c) és de dos anys, i la dels indicats a l'apartat d), de quatre.
Secció 5a. De l'elecció de representants al consell d'institut

Article 43
La seva organització interna s'ajustarà, mentre sigui possible i convenient, al que s'ha establert per al consell de departament.

Secció 6a. De l'elecció de representants al consell d'estudis

Article 44
1. A cada ensenyament li correspondrà un consell d'estudis, format per:
a) Com a mínim, un representant de cada departament que tingui encarregada docència en l'ensenyament determinat. En tot cas caldrà que hi hagi, almenys, sis professors.
b) Una representació dels estudiants matriculats a l'ensenyament, igual a la meitat per excés del nombre de professors membres del consell.
2. La durada del mandat dels membres del consell d'estudis esmentats a l'apartat a) del número anterior serà de quatre anys. La durada del mandat dels altres membres serà de dos anys.
3. Sens perjudici del que ja s'ha establert, el Consell Executiu elaborarà les disposicions complementàries de desenvolupament de l'article 15 d'aquesta normativa i fixarà la composició orgànica dels consells d'estudis.

Secció 7a. De l'elecció de representants a la junta de centre

Article 45
1. Compondran la junta de centre:
a) El degà o director, el vice-degà o subdirector i el secretari.
b) Quatre representants dels professors i dels ajudants dels consells d'estudis dels ensenyaments que es realitzin al centre, sempre que aquests consells d'estudis siguin almenys quatre. Si són menys de quatre, es mantindrà el mínim de setze representants, distribuïts entre els consells d'estudis de forma proporcional d'acord amb el reglament de funcionament a què fa referència l'article 21. En tot cas, s'haurà de donar representació als departaments que imparteixen docència al centre.
c) Dos representants dels estudiants dels consells d'estudis presents al centre, sempre que els seus consells d'estudis siguin almenys quatre. Si no, mantenint sempre aquest mínim, es tindrà en compte el que es disposa a l'apartat b) d'aquest article.
d) Un nombre de representants del personal d'administració i serveis igual a la meitat per excés del nombre de consells d'estudis presents al centre, en un mínim de dos i un màxim de sis.
2. La durada del mandat del membres de la junta de centre referits als apartats b) i d) serà de quatre anys. La durada del mandat dels altres membres electius serà de dos anys.
3. Sens perjudici del que ja s'ha establert, el Consell Executiu elaborarà les disposicions complementàries de desenvolupament de l'article 15 d'aquesta normativa i fixarà la composició orgànica de les juntes de centre.

Secció 8a. De l'elecció de representants al Consell Social

Article 46
1. Els vocals representants de la Junta de Govern en el Consell Social seran elegits mitjançant votació secreta per i entre els membres de la dita Junta. Cada membre de la Junta de Govern votarà un o cap estudiant membre de la Junta, un o cap representant del personal d'administració i serveis membre de la Junta, i com a màxim tres membres de la Junta que pertanyin als col·lectius distints dels estudiants i del personal d'administració i serveis. Quedaran proclamats l'estudiant, l'integrant del personal d'administració i serveis i els tres membres dels altres col·lectius que obtinguin el major nombre de vots. En cas d'empat quedaran proclamats els candidats en funció de llur major antiguitat i de llur major edat.
2. El mandat dels vocals representants de la Junta de Govern en el Consell Social tindrà una durada de quatre anys; s'exceptuen el Rector, el Secretari Gen eral i el Gerent, que continuaran mentre exerceixin llurs respectius càrrecs. Aquesta durada serà independent de les constitucions o dissolucions del Consell Social que es produeixin per altres imperatius legals.
3. El cessament com a membre de la Junta de Govern suposarà en tot cas la pèrdua de la condició de membre del Consell Social. Les substitucions es faran mitjançant eleccions parcials, d'acord amb el sistema que es preveu en aquest mateix article.

Secció 9a. De l'elecció de representants al Consell d'Estudiants

Article 47
El màxim òrgan universitari de representació estudiantil és el Consell d'Estudiants. Serà compost per:
a) Un representant per cada consell de departament.
b) Un representant per cada consell d'estudis.
c) Un nombre de claustrals, entre els quals s'inclouran els representants dels estudiants a la Junta de Govern, igual a la suma dels dos grups anteriors.

Disposicions addicionals

Primera
S'autoritza el Consell Executiu per dictar les normes que calguin per a l'aplicació del present Acord normatiu.

Segona
Els pressuposts generals de la UIB inclouran, si escau, una partida per subvenir a les despeses ocasionades pels processos electorals, així com a les que es produeixin a les campanyes electorals dels candidats als òrgans de govern unipersonals. El Consell Executiu dictarà la normativa oportuna per establir quanties i mecanismes de despesa.

Disposicions transitòries

Primera
Els actuals membres electes de la Comissió Electoral continuaran en les seves funcions durant set anys o fins que cessin com a membres d'aquesta.

Segona
Els actuals membres electes del Consell Social en representació de la Junta de Govern continuaran en les seves funcions durant quatre anys o fins que cessin com a membres d'aquest.

Tercera
Els degans o directors continuaran en el càrrec fins que acabi el termini per al qual van ser elegits.

Quarta
En el termini màxim de quinze dies comptats des de l'entrada en vigor de la present normativa, cada degà o director cessarà en el càrrec tots els seus vice -degans o subdirectors i nomenarà el nou vice-degà o subdirector.

Cinquena
Dins el termini de quatre mesos comptats des de l'entrada en vigor de la present normativa, el Consell Executiu adoptarà les mesures escaients perquè tots els òrgans afectats per aquesta normativa hi adeqüin la composició.

Sisena
Els estudiants d'ensenyaments conduents a l'obtenció de títols que tinguin caràcter oficial i validesa en tot el territori de l'Estat que cursin els antics plans d'estudis són electors i elegibles si estan matriculats com a mínim de quatre assignatures. També gaudeixen d'aquest dret tots aquells estudiants als quals manquin menys de quatre assignatures per acabar els estudis.

Disposició final

Primera
La present normativa entrarà en vigor l'endemà de publicar-se al Full Oficial de la Universitat.


Oficina d'Informació - Servei de Càlcul, setembre 98.
Per a més informació: uibinfo