FULL OFICIAL
Universitat de les
Illes Balears
Any XVIII
Núm. 217
Divendres, 11 d'abril de 2003
Any
Núm.
Acord
Cercar
?
ALTRES DISPOSICIONS
Rectorat
6140. RESOLUCIÓ del Rectorat del dia 8 d'abril de 2003 per la qual es convoca simultàniament concurs de trasllat i concurs oposició restringit per cobrir places vacants de la plantilla de personal laboral d'aquesta universitat .

Annex V

Temari específic per a cada plaça

Temari específic 215

1. Llenguatge de definició de dades (DDL) SQL d’Oracle.

2. Llenguatge de manipulació de dades (DML) SQL d’Oracle.

3. Llenguatge de control de dades (DCL) SQL d’Oracle.

4. El llenguatge de procediment PL/SQL.

5. Anàlisi d'aplicacions sobre Designer/2000.

6. Disseny d'aplicacions sobre Designer/2000.

7. Generació d'aplicacions sobre Designer/2000.

8. Forms Developer.

9. Reports Developer.

10. La Llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal (LOPD). Reglament de seguretat.

11. Llei de serveis de la societat de la informació (LSSI).

12. Xifratge i signatura digital. Generació, gestió, emissió i revocació de certificats. Autoritats de certificació i de registre.

13. Guia d’autoavaluació del II Pla de qualitat de la Universitat.

14. Metodologies de desenvolupament d’aplicacions.

15. Cicle de vida d’un sistema d’informació.

Temari específic 216

1. Organització i gestió dels serveis d’informació.

2. Importació i exportació de dades a Oracle.

3. Llenguatge de definició de dades (DDL) SQL d’Oracle.

4. Llenguatge de manipulació de dades (DML) SQL d’Oracle.

5. Llenguatge de control de dades (DCL) SQL d’Oracle.

6. El llenguatge de procediments PL/SQL.

7. Anàlisi d’aplicacions sobre Oracle IDS (Designer).

8. Disseny de formularis amb Oracle Forms.

9. Arquitectura Internet Application System (IAS) d’Oracle per a Forms.

10. Implementació d’un DataWarehouse en un entorn universitari.

11. La Llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal (LOPD).

12. Reglament de seguretat. Llei de serveis de la societat de la informació (LSSI).

13. Metodologies de desenvolupament d’aplicacions.

14. Cicle de vida d’un sistema d’informació.

15. Auditoria dels sistemes d'informació. Aspectes generals.

Temari específic 226

1. De l’original a la còpia: Tècniques artístiques que intervenen en el procés de creació de l’original per a la reproducció en el camp del disseny gràfic: el llapis / pintura en sec / pastel / aquarel·la / pintura al tremp / acrílics i derivats / oli / altres tècniques artístiques.

2. L’original en tres dimensions i la seva reproducció gràfica escultura – arquitectura.

3. Tècniques mixtes de creació-reproducció de l’original – collage – fotomuntatge.

4. La fotografia en el procés de creació-reproducció de l’original.

5. El llibre i el món editorial (publicacions).

6. El disseny publicitari (màrqueting).

7. El disseny d’identitat corporativa universitària: logotipus – símbol – tipografia – color.

8. El disseny assistit per ordinador – els programes – els perifèrics.

9. Nous àmbits d’aplicació instrumental del disseny gràfic – audiovisual – WWW – multimèdia.

10. El cartell.

11. Aplicació de la imatge corporativa – papereria – diferents suports gràfics (tríptics, tèxtil, fulletons, senyalística…).

12. Elements bàsics del disseny: la tipografia – el color – la imatge.

13. La gramàtica del disseny.

14. Procés i metodologia del disseny gràfic.

15. Tècniques de reproducció gràfiques – xilografia – litografia – serigrafia – gravat calcogràfic – impremta – digital.

Temari específic 3006, 4011

1. Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals.

2. Reglament dels serveis de prevenció (RD 39/1997, de 17 de gener).

3. Llei 39/1999, de 5 de novembre, de conciliació de la vida familiar i laboral de les persones treballadores.

4. Protocol mèdic específic per als treballadors amb pantalles de visualització.

5. Protocol mèdic específic per als treballadors exposats a agents biològics.

6. Protocol mèdic específic per als treballadors exposats a renou.

7. Protocol mèdic específic per als treballadors amb asma d’origen laboral.

8. Protocol mèdic específic per a treballadors que fan moviments repetitius de membre superior.

9. Protocol mèdic específic per a treballadors que manipulen càrregues manualment.

10. Protocol mèdic específic per a treballadors que fan postures forçades.

11. Protocol mèdic específic per a treballadors amb neuropaties per pressió.

12. Primers auxilis en el lloc de treball: assistència i formació als treballadors.

13. Trastorns de la veu en els docents.

14. Assetjament psicològic (mobbing) a la feina.

15. Síndrome de desgast professional (burn out) a la feina.

Temari específic 3007

1. Fonaments de les tècniques de millora de les condicions de treball: Condicions de treball i salut. Riscs. Danys derivats del treball. Prevenció i protecció. Bases estadístiques aplicades a la prevenció.

2. Tècniques de prevenció de riscs laborals: seguretat (I). Concepte i definició de seguretat: tècniques de seguretat. Accidents de treball. Investigació d'accidents com a tècnica preventiva. Anàlisi i avaluació general del risc d'accident. Normes i senyalització en seguretat. Protecció col·lectiva i individual. Anàlisi estadística d'accidents. Plans d'emergència i d'autoprotecció. Residus tòxics i perillosos.

3. Tècniques de prevenció de riscs laborals: seguretat (II). Anàlisi, avaluació i control de riscs específics: màquines; equips, instal·lacions i eines; llocs i espais de treball; manipulació, emmagatzemament i transport; electricitat; incendis; productes químics. Inspeccions de seguretat i investigació d'accidents. Mesures preventives d'eliminació i reducció de riscs.

4. Tècniques de prevenció de riscs laborals: higiene. Higiene industrial. Conceptes i objectius. Agents químics. Toxicologia laboral. Agents químics. Avaluació de l'exposició. Agents químics. Control de l'exposició: principis generals; accions sobre el focus contaminant; accions sobre el medi de propagació: ventilació; accions sobre l'individu: equips de protecció individual, classificació. Normativa legal específica. Agents físics. Característiques, efectes, avaluació i control: renou, vibracions, ambient tèrmic, radiacions no ionitzants, radiacions ionitzants. Agents biològics. Efectes, avaluació i control.

5. Tècniques de prevenció de riscs laborals: medicina del treball. Conceptes bàsics, objectius i funcions. Patologies d'origen laboral. Vigilància de la salut. Promoció de la salut a l'empresa. Epidemiologia laboral i investigació epidemiològica. Planificació i informació sanitària. Socorrisme i primers auxilis.

6. Tècniques de prevenció de riscs laborals: ergonomia i psicosociologia aplicada. Ergonomia, conceptes i objectius. Condicions ambientals en ergonomia. Qualitat de l’ambient interior; il·luminació. Concepció i disseny del lloc de treball. Càrrega física de treball. Manipulació manual de càrregues. Pantalles de visualització de dades. Càrrega mental de treball. Factors de naturalesa psicosocial. Estructura de l'organització. Característiques de l'empresa, del lloc i individuals. Estrès i altres problemes psicosocials. Conseqüències dels factors psicosocials nocius i avaluació. Intervenció psicosocial.

7. Formació i tècniques de comunicació, informació i negociació. Anàlisi de necessitats formatives. Plans i programes en formació. Tècniques educatives. Seguiment i avaluació de la formació. La comunicació en prevenció, canals i tipus. Informació. Condicions d'eficàcia. Tècniques de negociació.

8. Gestió de la prevenció de riscs laborals. Aspectes generals sobre administració i gestió empresarial. Planificació de la prevenció. Organització de la prevenció. Economia de la prevenció.

9. Tècniques afins. Seguretat del producte i sistemes de gestió de la qualitat. Gestió mediambiental. Seguretat industrial i prevenció de riscs patrimonials. Seguretat viària.

10. Àmbit jurídic de la prevenció. Nocions de dret del treball. Sistema espanyol de la seguretat social. Legislació bàsica de relacions laborals. Normativa sobre prevenció de riscs laborals. Responsabilitats en matèria preventiva. Organització de la prevenció a Espanya.

11. Riscs específics de seguretat (I). Botelles de gas. Calderes. Emmagatzemament de materials. Soldadura elèctrica i oxiacetilènica. Espais confinats. Màquines i eines. Eines de motor. Equips d’elevació i transport.

12. Riscs específics de seguretat (II). Residus tòxics i perillosos. Seguretat en laboratoris. Instal·lacions receptores de gasos combustibles. Emmagatzemament de productes petroliers per a ús propi. Emmagatzemament de gasos liquats de petroli. Equips i instal·lacions. Inspeccions i proves. Equips i instal·lacions. Manteniment preventiu. Manteniment preventiu d’equips i instal·lacions. Fitxa de seguiment. Risc elèctric. Aire comprimit.

13. Riscs específics d’higiene (I): agents químics. Sistemes de mesura. Procediments analítics. Tractament de dades. Informació de risc químic: classificació, etiquetatge i envasatge. Sistemes de control i ventilació. Identificació i prevenció de riscs en activitats específiques: fosa de metalls i aliatges; tractament i acabat de superfícies metàl·liques; pintures i vernissos; mecanització de peces metàl·liques; soldadura; operacions amb despreniment de pols; gasos comprimits: manipulació, emmagatzemament i transport.

14. Riscs específics d’higiene (II): agents biològics. Presa de mostres. Sectors laborals més representatius amb risc biològic. Gestió de residus sanitaris i biològics.

15. Riscs específics d’higiene (III): agents físics. Renou: avaluació i control segons la normativa específica d’aplicació. Vibracions: avaluació i control segons la normativa específica d’aplicació. Camps electromagnètics: avaluació i control segons la normativa específica d’aplicació. Radiacions òptiques.

Temari 3012

1. Els centres d'idiomes dins els serveis lingüístics i escoles d'idiomes moderns en l'àmbit universitari: necessitats, desenvolupament i organització. Traduccions a l’anglès i correccions de l’anglès.

2. La programació administrativa i acadèmica d'un centre d'idiomes en l'àmbit universitari, per idioma i per nivells. La importància de l'anivellació per als programes d'idiomes. La programació acadèmica dels cursos d’anglès de formació contínua del PAS i del PDI.

3. Els objectius d'un programa universitari d'anglès dins el marc comú de referència del Consell d'Europa.

4. La llengua anglesa i la seva didàctica. La història de les metodologies d'ensenyament d'idiomes: metodologies basades en la traducció i la gramàtica, els mètodes directes i els mètodes audiolinguals, les metodologies comunicatives i les metodologies basades en la tasca i la solució. La gestió dels grups d’alumnes o de treball i l’aprenentatge inductiu de l’anglès. L'aprenentatge de l'anglès com a llengua d’abast internacional.

5. Anglès I. Continguts d'anglès bàsic: els fonaments de la llengua anglesa, especialment per a principiants falsos.

6. Anglès II. Continguts d'anglès mitjà: l'ampliació de l'ús de la llengua anglesa, especialment dels verbs amb partícula adverbial i/o preposicional (phrasal verbs), per promoure la fluïdesa de l'anglès parlat.

7. Anglès III. Continguts d'anglès avançat: la promoció de l'autonomia lingüística dels alumnes i l'ampliació dels coneixements de registre i formalitat. La preparació per als exàmens estàndards (Universitat de Cambridge…).

8. Les variacions majoritàries de l'anglès: la variació nord-americana i la britànica. Les principals diferències sistemàtiques de la gramàtica, el lèxic, la morfologia i la fonètica. Les grans similituds. La falta d'una acadèmia de la llengua anglesa i implicacions.

9. El sistema dels verbs modals de l'anglès. Regles d'ús de les paraules i de les expressions modals. Les funcions de cadascuna. Les modalitats epistèmica i deòntica. La incorporació dels modals als repertoris dels alumnes.

10. L'ús de textos autèntics en l'ensenyament de la lectura a tots els nivells d'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera.

11. L'ús d'eines audiovisuals, especialment de la música enregistrada i les cintes de vídeo, per fomentar la comprensió oral de l'anglès quotidià.

12. La confecció de materials didàctics suplementaris. La confecció de proves de comprensió i d'expressió oral.

13. L'ensenyament de l'anglès a grups de catalanoparlants. Les similituds dels sistemes vocàlics. Els trets del català que poden agilitar l'aprenentatge de l'anglès. La filosofia i la incorporació de l'ensenyament bilingüe per ajudar a l'aprenentatge de l'anglès.

14. L'ensenyament de l'ús de recursos per a l’autoaprenentatge: els diccionaris bilingües i monolingües, pàgines web i processadors de paraules.

15. La llengua anglesa i la cultura angloamericana en el context de Mallorca i en el context internacional.

Temari específic 218

1. La Llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal (LOPD). Reglament de Seguretat. Llei de serveis de la societat de la informació (LSSI).

2. Configuració del sistema operatiu Tru64. Paràmetres del nucli i processos d’arrencada.

3. Els sistemes de fitxers amb UNIX.

4. Configuració i gestió de xarxes i d’usuaris en sistemes amb Tru64.

5. Administració de polítiques de seguretat d’ordinadors amb sistemes UNIX.

6. Configuració i gestió d’un entorn de lots (batch) per a càlcul científic.

7. Monitorització d’un sistema amb Tru64: control de processos i recursos del sistema.

8. Eines per a l’administració de sistemes UNIX: tasques periòdiques.

9. Prevenció i detecció de possibles atacs de seguretat als sistemes UNIX: missatges de registre (log), seguretat a nivell d’usuari i sistema, i algunes eines de control de connexió per xarxa: TCP Wrappers i Tripwire.

10. Configuració i gestió de particions amb SCM i SRM en màquines AlphaServer GS.

11. Instal·lació, configuració i gestió del sistema operatiu OpenVMS. Clústers homogenis i heterogenis. Sistemes complexos.

12. Operació de sistemes OpenVMS. Mecanismes de comunicació entre operadors.

Temari específic 221

1. Integració d’entorns mixtos Windows 2000/XP - NT4 - 95/98.

2. Administració d’usuaris, perfils i xarxes NT: dominis de Windows NT4, Active Directory de Windows 2000.

3. Polítiques en Windows NT4 i directrius de grup en Windows 2000: GPO.

4. Seguretat d’entorns Windows: NetBIOS i TCP/IP.

5. Clustering en l'entorn Windows 2000/NT4: MSCS.

6. Administració remota per xarxa: arrencada (boot) remota, BpBatch, Rembo.

7. Programació en PLSQL d'aplicacions i serveis basats en XML/XSLT i Java (Servlet, JSP) sobre bases de dades Oracle.

8. Targetes intel·ligents: ISO7816, PC/SC, JavaCard.

9. Sistema d’intercanvi d’informació electrònica EDI.

10. Anàlisi, disseny i implementació d'aplicacions per a la telefonia mòbil fent servir l'especificació SIMToolkit i l'estàndard JavaCard.

Temari específic 4022

1. Gabinets de premsa: la comunicació a les institucions. Els serveis de comunicació a les universitats. El tractament de la informació universitària a través de la premsa escrita i dels mitjans audiovisuals. El Servei de Comunicació i Relacions Institucionals de la UIB. Estructura i funcions. Els usuaris del Servei de Comunicació i Relacions Institucionals de la UIB.

2. Divulgació de l’activitat generada per la comunitat universitària. Els sistemes de canalització de la informació universitària a la societat, les rodes informatives, les notes i els comunicats de premsa, la difusió digital, la videoconferència...

3. Seguiment del tractament de la informació generada per la Universitat a través dels mitjans de comunicació. Arxiu de premsa escrita i audiovisual. Gestió del resum de premsa de la UIB. La informatització d’arxius gràfics als gabinets de premsa. L’arxiu fotogràfic digital del Servei de Comunicació de la UIB. Bases de dades gràfiques per als mitjans de comunicació.

4. Periodisme a la xarxa. La comunicació a través d’Internet en un servei de comunicació universitari. El tractament de l’actualitat universitària amb vista a la comunitat i als mitjans de comunicació. La pàgina web del Servei de Comunicació de la UIB.

5. Sistemes de comunicació interna a la Universitat. La gestió i la difusió d’informació destinada a la comunitat universitària. L’SDIM o Servei de Distribució d’Informació Multimèdia.

6. Les publicacions periòdiques universitàries. La gestió de la revista EnllaçUIB, com a eina de comunicació interna i externa. El programa Amics i Amigues de la UIB.

7. Periodisme científic. El tractament i la difusió de la informació científica als mitjans de comunicació. La transmissió de coneixements especialitzats. La Guia d’experts i la Guia de projectes de recerca de la UIB.

8. El Servei de Comunicació de la UIB com a plataforma de comunicació i coneixement de les activitats culturals de la UIB. La gestió de la web de cultura de la UIB. La informació cultural a l’abast de tota la societat a través del Servei de Comunicació de la UIB.

9. El Servei de Comunicació com a servei de suport informatiu a la comunitat universitària. L'organització de la UIB: departaments, estudis, instituts universitaris, consell d'estudiants...

10. Els mitjans de comunicació: agències de notícies, grups editorials, grups de comunicació. Els mitjans de comunicació a les Illes Balears.

11. Les relacions institucionals. Les institucions públiques de les Illes Balears i la seva relació amb la Universitat.

12. Història social dels mitjans de comunicació.

Temari específic 421

1. El Servei de Contractació, Patrimoni i Infraestructura.

2. El campus de la UIB: avaluació dels impactes ambientals.

3. L’Ecoauditoria, el Codi de conducta ambiental i les bones pràctiques ambientals de la UIB.

4. L’edificació sostenible.

5. Projecte d’interconnexió de la UIB amb el ParcBIT.

6. Els plans especials. Nou pla especial del campus de la UIB.

7. El contracte d’obres a la Llei de contractes de les administracions públiques i el seu reglament.

8. El servei de manteniment integral de la UIB. Especificacions tècniques reguladores del contracte.

9. Sistemes de climatització als edificis. Aplicacions al campus de la UIB.

10. Xarxes i elements de tensió mitjana al campus de la UIB.

11. Estalvi de recursos.

12. Reglament d’instal·lacions tèrmiques als edificis (RITE).

Temari específic 5005

1. Xarxes d’ordinadors. Model de referència OSI, arquitectura TCP/IP, cablatge estructurat, xarxes LAN, WAN.

2. Xarxes d’ordinadors sense fils, WLAN. Estàndards IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.1x.

3. Commutació avançada. VLANS, encaminament entre VLANS, gestió d’enllaços redundants (STP, PVST) , alta disponibilitat i balanceig de càrrega (HSRP, VRRP).

4. Encaminament avançat. Conceptes d’encaminament, gestió avançada d’adreces IP (VLSM, resum de rutes), protocols d’encaminament bàsics (RIP, IGRP), protocols d’encaminament avançats (OSPF, EIGRP, BGP).

5. Commutació i encaminament Multicast. Tràfic Multicast, IGMP. Protocols d’encaminament Multicast, DVMRP, PIM-SM, PIM-DM. La xarxa MBONE.

6. Accés remot. Conceptes. PPP, ISDN, X.25, Frame Relay.

7. Veu sobre IP, VoIP. Arquitectura H.323. Protocol RTP. Mecanismes de qualitat de servei, RSVP.

8. Disseny de xarxes. Disseny lògic de xarxes: determinació de la tecnologia, models d’adreces, esquemes de commutació, protocols d’encaminament, estudi de solucions d’alta disponibilitat i balanceig de càrrega, política de seguretat. Disseny físic de la xarxa: esquemes i mapes de cablatge, selecció de dispositius de xarxa. Test i documentació.

9. Gestió de xarxes. Conceptes de gestió: MIBS, SNMP, RMON I, RMON II, SMON. Experiència en utilització d’analitzadors de protocols. Desenvolupament de projectes de gestió de xarxa corporativa: integració d’una plataforma de gestió de xarxa corporativa amb sistemes gestors de bases de dades. Plataforma de gestió Spectrum.

10. Seguretat de xarxes: conceptes generals de seguretat. Polítiques de seguretat. Tallafocs (firewalls): conceptes generals, regles de seguretat ACL, passarel·les Proxies; administració i operativa de tallafocs.

11. Sistema gestor de bases de dades Oracle: eines d’anàlisi i disseny d’aplicacions, Oracle Designer, Oracle Developer. Eines de desenvolupament web: creació de pàgines web amb llenguatge HTML i JavaScript; generació de continguts dinàmics amb llenguatge Java i PL/SQL.

12. Instal·lació i configuració d’equipament de xarxa: Enterasys, Cabletron, Cisco, Fore, 3Com.

Temari específic 5014

1. La internacionalització de les universitats. Importància i tendències actuals.

2. L’harmonització de l’espai europeu d’ensenyament superior. Les declaracions de París, Bolonya i Praga.

3. El programa d’intercanvi universitari Sòcrates-ERASMUS.

4. El sistema de transferència de crèdits europeu (ECTS).

5. El programa d’intercanvi universitari SIGUE-Sèneca.

6. El programa de cooperació interuniversitària amb Amèrica Llatina (PCI).

7. Els programes de cooperació interuniversitaris amb el Magrib (Marroc, Tunísia).

8. La cooperació universitària a la Mediterrània. La xarxa TETHYS.

9. La cooperació al desenvolupament duta a terme per les universitats.

10. L’observatori de la Mediterrània.

11. Xarxes universitàries internacionals. Xarxes principals i tendències actuals.

12. El programa Leonardo.

Temari específic 5015

1. L’Educació especial: història i desenvolupament de la disciplina.

2. Models d’assessorament psicopedagògic. Del model terapèutic al model col·laborador. L’avaluació psicopedagògica en el procés d’intervenció.

3. Classificació internacional del funcionament, de la discapacitat i de la salut (CIF).

4. Serveis universitaris de suport. Guia de bones pràctiques del Grup 13 del programa Helios de la Unió Europea. Funcions, objectius, desenvolupament i configuració.

5. Legislació d’àmbit estatal relacionada amb l’educació especial. Normatives universitàries d’atenció a les persones amb discapacitat.

6. Reglament per a la millora de l’accessibilitat i la supressió de les barreres arquitectòniques a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

7. Usuaris, tipus de discapacitat i necessitats educatives especials en l’àmbit universitari. Necessitats especials relacionades amb l’audició, la visió, el llenguatge, la motricitat i les malalties cròniques.

8. Estratègies d’intervenció durant el procés formatiu als estudis superiors. Assessorament i suport al professorat, personal d’administració i serveis i estudiants. Eliminació de barreres arquitectòniques i de la comunicació. Sensibilització de la comunitat universitària. La inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat.

9. Avaluació de necessitats especials i adaptacions. Nivells d’adaptació. Elaboració i planificació d’adaptacions.

10. Ajudes tècniques i disseny universal. Ajudes per possibilitar o facilitar l’accés de les persones amb discapacitat. El disseny per a tothom: una necessitat per a la igualtat d’oportunitats.

11. Les noves tecnologies de la informació i la comunicació i els serveis de suport universitaris per a persones amb discapacitat: bases de dades, disseny i elaboració de pàgines web accessibles, aplicacions informàtiques bàsiques (full de càlcul, processador de textos, tractament d’imatges, etc.).

12. Recursos a les Illes Balears. Organitzacions i associacions de persones amb discapacitat. Institucions públiques de les Illes Balears relacionades amb la discapacitat.

Temari específic 704

1. Conceptes bàsics de gestió cultural i noves professions de la cultura.

2. La cultura a la Universitat: tipologia de les activitats culturals universitàries i models de gestió.

3. Legislació cultural a les Illes Balears. L’organització administrativa autonòmica de les intervencions socioculturals.

4. Les activitats del Vicerectorat d’Extensió Universitària: organització i funcionament.

5. Models de gestió i tipologia d’activitats al Vicerectorat d’Extensió Universitària i Activitats Culturals: el Servei d’Activitats Culturals.

6. Tipologies d’activitats formatives no curriculars a les universitats de la xarxa de l’Institut Joan Lluís Vives. El cas concret de la UIB.

7. El paper de les fundacions en les programacions culturals universitàries.

8. La planificació i la coordinació de l’activitat cultural a la UIB.

9. L’organització de les activitats formatives en matèria cultural a la UIB.

10. Les activitats d’estiu a les universitats de parla catalana: el cas de la UIB.

11. La difusió de les activitats culturals i formatives de la UIB.

12. Ús de les noves tecnologies.

Temari específic 221

1. Integració d’entorns mixtos Windows 2000/XP - NT4 - 95/98.

2. Administració d’usuaris, perfils i xarxes NT: dominis de Windows NT4, Active Directory de Windows 2000.

3. Polítiques en Windows NT4 i directrius de grup en Windows 2000: GPO.

4. Seguretat d’entorns Windows: NetBIOS i TCP/IP.

5. Clustering en l'entorn Windows 2000/NT4: MSCS.

6. Administració remota per xarxa: arrencada (boot) remota, BpBatch, Rembo.

7. Programació en PLSQL d'aplicacions i serveis basats en XML/XSLT i Java (Servlet, JSP) sobre bases de dades Oracle.

8. Targetes intel·ligents: ISO7816, PC/SC, JavaCard.

9. Sistema d’intercanvi d’informació electrònica EDI.

10. Anàlisi, disseny i implementació d'aplicacions per a la telefonia mòbil fent servir l'especificació SIMToolkit i l'estàndard JavaCard.

Temari específic 166

1. Configuració i gestió de servidors Linux. Configuració de paràmetres avançats: xarxa, nucli i processos d’espai d’usuari. DHCP, LPD (impressores IP, AppleTalk i NetBIOS), WEB, FTP, DNS i enregistrador de registres (logs).

2. Seguretat en sistemes operatius: restricció d'accés, prevenció d’atacs, seguiment d’alarmes, resolució d’incidències. Política i pla de seguretat en sistemes OpenVMS, UNIX i Linux.

3. Configuració i administració de clústers tipus Beowulf: instal·lacions automatitzades, accés als nodes i restricció d'accés a l'exterior, administració (SCMS), gestió de càlculs (Grid Engine i Web-FTP).

4. Instal·lació, configuració i gestió de software científic en entorns multiprocessador, tant de memòria compartida com de memòria distribuïda o mixtes.

5. Administració i gestió de volums en entorns Storage Area Network amb controladors HSG. Configuració i administració de volums RAID per a software o hardware. Sistemes de fitxers distribuïts.

6. Instal·lació, configuració i gestió del sistema operatiu OpenVMS. Clústers homogenis i heterogenis. Sistemes complexos.

7. Configuració i gestió d’un sistema AlphaServer GS (mòduls SCM i SRM). Particions i múltiples instàncies.

8. La Llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal (LOPD). Reglament de seguretat. Llei de serveis de la societat de la informació (LSSI).

9. Xifratge i signatura digital. Generació, gestió, emissió i revocació de certificats. Autoritats de certificació i de registre.

Temari específic 222

1. La Llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal (LOPD). Reglament de seguretat. Llei de serveis de la societat de la informació (LSSI).

2. Polítiques de seguretat. Plans de contingència en sistemes d’informació.

3. Disseny i implementació d’un acord de nivell de servei. Mètriques i tècniques per a la mesura de la disponibilitat i la qualitat del servei.

4. Help Desk: models de gestió, organització, sistemes de monitorització i mesura, indicadors de rendiment, problemàtiques associades.

5. Auditoria informàtica. Metodologies: COBIT i ISO/IEC 17799.

6. Sistema operatiu OpenVMS: parametrització, administració i gestió d’usuaris, configuració clúster i mecanismes d’interconnexió per escalabilitat, rendiment i disponibilitat.

7. Sistemes de seguretat basats en targetes intel·ligents: xifratge DES, triple DES, estàndards WG10, TIBC. Integració amb sistemes de control d’accés físic i lògic. Signatura digital.

8. Auditoria i control en Oracle. Oracle Label Security.

9. Gestió i administració de sistemes d’arrencada remota. BpBatch/ Rembo.

Temari específic 714

1. XML: DTD, Schemas, Namespaces, Format Object, XForms, XLink, XPath, XSL, SVG, XHTML i procés de XML al servidor i client: utilització de XSLT, DOM, SAX.

2. Creació i organització d'espais web: Content Management, configuració de servidors web (Apache, IIS), Cocoon 2, HTML, JavaScript, CSS, HTML Dynamic, WML, SSI, Macromedia Flash.

3. Programació en Java: JSDK, JDBC, TrAX, JavaMail. Eines de desenvolupament i anàlisi de rendiment: CVS, Ant, Javadoc, Junit, Apache Jmeter.

4. Anàlisi, disseny i implementació d’aplicacions web amb les tecnologies: ASP, JSP, XML, PLSQL, Cocoon, XSP, eSQL, WebServices: SOAP, UDDI, WSDL.

5. Tractament d'imatges i gràfics: OCR, escaneig d’imatges, Fireworks, Photoshop.

6. La Llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal (LOPD). Reglament de seguretat. Llei de serveis de la societat de la informació (LSSI).

7. Anàlisi, disseny i programació d'aplicacions amb bases de dades Oracle: (7, 8i, 9i) SQL, PLSQL, XSU, XSQL.

8. Instal·lació i administració de l'eina Web Course Tool. Coneixements d’altres eines d’aprenentatge elecrònic (Virtuoso, Black Board, Docent).

9. Administració corporativa de solucions d’antivirus: VirusScan, NetShield, GroupShield, WebShield, e-Policy.

Temari específic 1010

1. Pla balear de R+D. Continguts i instruments.

2. Pla Nacional d’I+D+I: línies prioritàries. Projectes de recerca i altres accions.

3. Contractes de recerca. Els programes Torres Quevedo i Ramón y Cajal.

4. Mobilitat d’investigadors. Beques pre i postdoctorals. Pla nacional de mobilitat del professorat universitari.

5. Organigrama i funcions del MciT.

6. Organigrama i funcions de la SEEU.

7. El VI PM. Línies prioritàries. Fons d’informació a la web. Instruments, models de participació i costos elegibles.

8. Altres iniciatives de recerca i desenvolupament de la CE.

9. Les OTRI. Estructura. Funcions i competències. Xarxa d’OTRI de la CRUE.

10. La promoció i la gestió de la recerca a la UIB.

Temari específic 15

1. El Servei de Contractació, Patrimoni i Infraestructura.

2. Codi de conducta ambiental. Compromís de la UIB amb el medi ambient.

3. Bones pràctiques ambientals a la UIB.

4. L’edificació sostenible.

5. El contracte d’obres a la Llei de contractes de les administracions públiques i el seu reglament.

6. El servei de manteniment integral de la UIB. Especificacions tècniques reguladores del contracte.

7. Sistema de gestió i control de tràfic telefònic Gastel.

8. Sistema de gestió i control de facturació telefònica Factel 4.

9. Xarxes telefòniques. Especial referència a la UIB.

Temari específic 245, 4017, 5028, 5029, 754

1. Organització i funcionament d’una biblioteca universitària. El Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears. Organigrama i estructura. Unitats i biblioteques. Projectes. Processos. Avaluació i pla de millora.

2. Fonts d’informació. Tipologia. Documents primaris i secundaris.

3. Els serveis d’informació i referència bibliogràfica. Atenció i formació d’usuaris.

4. Gestió de la col·lecció bibliogràfica: procés tècnic de llibres, publicacions periòdiques i fons especials a les biblioteques universitàries. Normalització i criteris de manteniment de catàlegs. El catàleg de la UIB.

5. Circulació i préstec. El procés de préstec. Circulació i préstec amb INNOPAC Millenium. El reglament de préstec de la UIB.

6. Els formats d’intercanvi d’informació bibliogràfica: el format MARC.

7. La classificació. Classificacions sistemàtiques i alfabètiques. La Dewey Decimal Classification.

8. La biblioteca digital. Integració i tendències.

9. La cooperació bibliotecària a les universitats. Catàlegs col·lectius, consorcis, normatives i acords. Els serveis d’obtenció de documents i préstec interbibliotecari. El préstec interbibliotecari amb INNOPAC.

10. Internet. Hipertext i hipermèdia. Eines per a la localització de recursos a Internet. La importància de la informàtica i les xarxes de comunicacions en el desenvolupament de la informació.

Temari específic 2005 i 5009

1. Servei d’Educació a Distància: Campus Extens. Estructura i funcions. Campus Extens Palma i Campus Extens illes.

2. El suport tecnicopedagògic en la utilització de les TIC en el context universitari. Dispositiu metodològic i tecnològic en els processos d’ensenyament-aprenentatge fonamentats en les xarxes.

3. Materials didàctics a l’entorn de l’ensenyament universitari: tipologia i característiques.

4. Eines de gestió i distribució d’activitats de formació per a l’ensenyament flexible i a distància: l’ús d’una plataforma educativa a Campus Extens.

5. Els serveis lingüístics: estructura i funcions.

6. El Servei Lingüístic de la UIB.

7. El reglament d’ús intern i normalització lingüística a la UIB.

8. Les noves tecnologies (TIC): recursos disponibles a la xarxa per a la traducció i correcció de textos universitaris.

9. Procés de traducció, correcció i disseny de materials impresos i en xarxa per a estudis semipresencials universitaris.

Temari específic 2004, 5006, 5007, 5008, 5010, 5011

1. Introducció de les tecnologies de la informació i la comunicació en l’àmbit universitari.

2. Servei d’Educació a Distància: Campus Extens. Estructura i funcions. Campus Extens Palma i Campus Extens illes.

3. El suport tecnicopedagògic a la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació en el context universitari. Dispositiu metodològic i tecnològic en processos d’ensenyament-aprenentatge basats en les xarxes.

4. Eines de gestió i distribució d’activitats de formació per a l’ensenyament flexible i a distància: l’ús d’una plataforma educativa a Campus Extens.

5. Sistemes de videoconferència. Estratègies docents i integració i combinació de mitjans didàctics en entorns de comunicació mediata bidireccional.

6. Procés de disseny i elaboració d’una interfície d’usuari per a l’ensenyament semipresencial universitari.

7. Materials didàctics de l’entorn d’ensenyament semipresencial de la UIB. Tipologia i característiques.

8. Procés de disseny, estructuració i producció de materials didàctics multimèdia en l’ensenyament semipresencial universitari.

8. Orientació, assessorament i atenció als usuaris dels servei Campus Extens: professorat i alumnat.

Temari específic 5019

1. Desenvolupaments cilíndrics. Projecció UTM.

2. Figura de la Terra. Geoide. El·lipsoide. El datum geodèsic.

3. Sistemes d’informació geogràfica: definició, tipus, components i funcions.

4. Sistemes de gestió de bases de dades relacionals: conceptes i definicions. Organització lògica. Bases tècniques i capacitats del software Access.

5. Bases tècniques i capacitats del software ArcInfo i ArcView.

6. Bases tècniques i capacitats del software Microstation 95 i AutoCAD 2002.

7. Bases tècniques i capacitats del software MapObjects.

8. Recursos cartogràfics de la UIB. Aixecament topogràfic del campus de la UIB: característiques, mètodes d’observació, instruments utilitzats i càlcul.

9. Disseny i implementació d’un banc de dades georeferenciades. Auditoria i gestió d’espais.

10. Codi de conducta ambiental i ambientalització del campus de la UIB. Eines de suport a la gestió ambiental de la UIB.

Temari específic 5030

1. Organització i funcionament d’una biblioteca universitària. El Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears. Organigrama i estructura. Unitats i biblioteques. Projectes. Processos. Avaluació i pla de millora.

2. Fonts d’informació. Tipologia. Documents primaris i secundaris.

3. Circulació i préstec. El procés de préstec. Circulació i préstec amb INNOPAC Millenium. El reglament de préstec de la UIB.

4. Els formats d’intercanvi d’informació bibliogràfica: el format MARC.

5. Internet. Hipertext i hipermèdia. Eines per a la localització de recursos a Internet. La importància de la informàtica i les xarxes de comunicacions en el desenvolupament de la informació.

6. Gestió de taules de càrrega amb INNOPAC Millenium.

7. Manteniment d’usuaris a INNOPAC Millenium.

8. Administració d’OPAC i Web-OPAC.

9. Gestió de consultes específiques (scopes) a INNOPAC Millenium.

Temari específic 5039, 5040, 5041

1. Aspectes essencials del llenguatge audiovisual. El pla. Tipus de pla. Composició de la imatge. L'enquadrament. L'angulació de la càmera. Moviments i desplaçaments de la càmera.

2. El vídeo. La imatge electrònica: el vídeo. Els formats analògics i digitals domèstics i professionals. La càmera de vídeo. El bloc òptic. El bloc electrònic.

3. La fotografia. Principis de fotografia. La càmera. Els seus components. Diferents formats. Conceptes bàsics de fotografia digital.

4. La il·luminació. La llum i les seves característiques (intensitat, direcció, temperatura de color). Principis de la il·luminació bàsica.

5. El senyal digital. La digitalització del senyal analògic. Formats d’arxiu d’imatge i vídeo. Sistemes de compressió.

6. L’edició. Edició en línia (on line) i edició fora de línia (off line). Edició lineal i edició no lineal. Edició analògica i edició digital.

7. El so. Característiques del so. Micròfons. Taules de mescles. Sistemes analògics i digitals de codificació i tractament.

8. La videoconferència. Què és la videoconferència. Diferents sistemes de videoconferència. Configuració d’un sistema de videoconferència.

9. Disseny d’aules per a videoconferència. Tipus d’aules. Equipament i disseny d’una aula. Automatització de l’aula.

Temari específic 752

1. Organització i funcionament d’una biblioteca universitària. El Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears. Organigrama i estructura. Unitats i biblioteques. Projectes. Processos. Avaluació i pla de millora.

2. Gestió de la col·lecció bibliogràfica: procés tècnic de llibres, publicacions periòdiques i fons especials a les biblioteques universitàries. Normalització i criteris de manteniment de catàlegs. El catàleg de la UIB.

3. Circulació i préstec. El procés de préstec. Circulació i préstec amb INNOPAC Millenium. El reglament de préstec de la UIB.

4. Els formats d’intercanvi d’informació bibliogràfica: el format MARC.

5. La classificació. Classificacions sistemàtiques i alfabètiques. La Dewey Decimal Classification.

6. Els edificis de biblioteca, principals paràmetres. El mobiliari per a biblioteques, el dimensionament d’espais i instal·lacions. Enllumenat, climatització, seguretat i adaptació a les persones amb minusvalideses dels edificis de biblioteca.

7. L’electrònica. Història. Fenòmens bàsics. Els raigs catòdics, conducció amb sòlids cristal·lins, termoelectrònica i fotoelectrònica.

8. Aparells electrònics. Funcionament general. Evolució: processos de la integració. Nous materials i nous efectes. Semiconductors i superconductors.

9. Les telecomunicacions. Història i progrés, la comunicació sense fils, la comunicació per satèl·lit, la fibra òptica. Els ordinadors, xarxes d’ordinadors, evolució i perspectives.

10. Instal·lacions de climatització, tipus, components i funcionament.

Temari específic 753, 2060

1. Concepte i missió dels serveis bibliotecaris. Tipus de biblioteques. Les principals biblioteques de les Illes Balears. El Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears.

2. Classes de documents, documents primaris, secundaris i terciaris.

3. Els serveis d’informació i referència bibliogràfica. Atenció i formació d’usuaris.

4. La circulació de la col·lecció bibliogràfica i els serveis de préstec a les biblioteques universitàries. L’ordenació del fons. El procés de préstec a la UIB. Circulació i préstec amb INNOPAC Millenium. El reglament de préstec de la UIB.

5. La classificació. Classificacions sistemàtiques i alfabètiques. La Dewey Decimal Classification.

Temari específic 137

1. Instrumentació de les pràctiques de mecànica i termodinàmica.

2. Instrumentació elèctrica i electrònica.

3. Organització de les pràctiques de laboratori de Física General.

4. Manteniment bàsic de l’instrumental.

5. Tècniques de soldadura i muntatges de circuits elèctrics i electrònics.

6. Seguretat en el laboratori de Física General: normes bàsiques.

Temari específic 21

1. Manipulació i emmagatzematge de materials perillosos: bombones de gas a pressió.

2. Seguretat en la manipulació manual de càrregues.

3. Equips de protecció individual.

4. Seguretat en la circulació viària.

5. Llei 31/1995, de prevenció de riscs laborals: obligacions dels treballadors en matèria de prevenció de riscs.

Temari específic: 261

1. El Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears: funcionament. La col·lecció bibliogràfica. L’OPAC: funcionament, tipus de cerques. El procés de préstec amb INNOPAC Millenium. El reglament de préstec.

2. El Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears. Organigrama i estructura. Unitats. Biblioteques. Processos. Pàgina web del Servei de Biblioteca i Documentació.

Temari específic 148

1. Seguretat al laboratori. Mesures de seguretat. Maneig i emmagatzemament de productes químics. Àcids, productes inflamables. Pictogrames per identificar tipus de productes químics i riscs de laboratori. Actuació en emergències. Extinció d’incendis.

2. Material i aparells de laboratori. Identificació i funcionalitat. Ús, maneig, neteja, conservació i emmagatzemament. Balances, pH-metres, centrífugues, estufes, campana de gasos, autoclau, lupes binoculars i microscopis. Trampes per a insectes. Maneig de bombones de gasos.

3. Preparació de solucions. Tractament, cura i alimentació d’organismes vius. Preparació de solucions nutritives. Medis de cultiu, alimentació per a insectes.

Temari 5001

1. Organització i seguretat en un laboratori d'electrònica. Distribució per àrees temàtiques, gestió d'horaris, mecanismes de control d'accés i vigilància, el banc de treball d'instrumentació electrònica bàsica i avançada, el banc de treball d'electrònica de potència. Normes bàsiques de seguretat, proteccions elèctriques, sistemes de seguretat per a instal·lacions pneumàtiques i electromecàniques.

2. Ús d’eines i recursos d’un laboratori d’electrònica. Recursos mecànics: control numèric per a l'ús de torns i fresadores, taller de mecànica, mecanització de taulers per a instrumentació electrònica. Eines informàtiques: configuració i manteniment de les eines informàtiques pròpies del laboratori (Matlab, Office, PSpice, Orcad, LogicWorks, MaxPlus-II, Lattice ISP-Design, Step-7, compiladors, assembladors...). Gestió de xarxes d'ordinadors en l’entorn Windows NT.

3. Manteniment d’un laboratori d’electrònica. Manteniment periòdic dels instruments i maquinària del laboratori, detecció d'anomalies, diagnòstic i reparació bàsica, gestió de reparacions per mitjà de serveis tècnics externs. Suport a la compra de material: cerca i contacte amb subministradors, selecció de material donades unes especificacions funcionals, comanda i recepció de material inventariable i fungible.

Tres places de tècnic especialista / programador/operador

Temari específic número 1

1. Marc legislatiu i funcions pròpies dels ICE.

2. Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

3. Tècniques de protocol, secretariat, relacions públiques i comunicació.

4. Creació de bases de dades específiques per a cursos de formació de postgraduats.

5. La xarxa d’Internet: recerca d’informació.

6. Adaptació i configuració d’un full de càlcul amb el programa Excel per al buidatge i tractament de les dades obtingudes amb les enquestes d’opinió de l’alumnat.

7. Estructura del CAP.

8. Disseny del CED.

9. Marc legislatiu del CED a la LOCE.

Temari específic número 2

1. Xarxes d’ordinadors: model de referència OSI, arquitectura TCP/IP, cablatge estructurat, xarxes LAN (Ethernet, FastEthernet, GigabitEthernet, LocalTalk, FDDI, ATM), xarxes Wireless LAN i xarxes WAN (RDSI, RTB, Frame Relay, línies punt a punt).

2. Xarxes commutades: tipus de commutació, STP, xarxes virtuals i agregació d’amplada de banda.

3. Encaminament: adreçament lògic jeràrquic, taules d’encaminament, encaminament estàtic i dinàmic, protocols dinàmics RIP i IGRP, interfícies no numerades i llistes de control d’accés.

4. Gestió de xarxes: conceptes de gestió de xarxes (agents, estació gestora, comunitats, MIB, Traps, SNMP, RMON I, RMON II i SMON). Analitzadors de protocols. Disseny i programació d’eines de gestió SNMP v1 i v2. Monitorització d’una xarxa a partir de Syslog. Interpretació de registres (logs) de tallafocs, sondes i equipament de xarxa en general.

5. Instal·lació i configuració d’equipament de xarxa. Gestió de dispositius per consola, per web i per SNMP, TFTP. Coneixement dels dispositius de Cisco, 3Com, Enterasys, Digital i Fore.

6. Targetes intel·ligents i la seva integració en diferents sistemes i aplicacions: targetes intel·ligents microprocessades (smartcards) de diferents sistemes operatius (TIBC, WG10-CECA i WG10-FNMT). Algorismes criptogràfics DES ECB, DES CBC, 3DES, SHA. Terminals lectors C3PO i CHERRY. Estàndard PC/SC. Sistema BpBatch-Rembo.

7. Sistemes de control d’accés físic: muntatge, posada en marxa i manteniment d’una instal·lació de control d’accés físic basada en targetes intel·ligents. Protocol de comunicació del servidor de la instal·lació per a la implementació d’un sistema d’actualització d’accessos en temps real.

8. MQSeries: programació del sistema de cues MQSeries d’IBM. Instal·lació, configuració i manteniment de la plataforma MQSeries. APIs MQSeries per a la programació d’aplicacions client-servidor basada en aquesta plataforma.

9. Oracle Pro C/C++: instal·lació i configuració de l’eina. Incrustació de sentències PL/SQL en codi de programació C/C++.

Temari específic número 3

1. Sistema operatiu OpenVMS.

2. Llenguatge de definició i de manipulació de dades (DDL, DCL i DML) SQL.

3. Llenguatges procedimentals PSM: llenguatge PL/SQL a la versió 9 i d’Oracle.

4. Desenvolupament d’aplicacions sobre Oracle IDS (Internet Developer Suite).

5. Anàlisi i disseny d’aplicacions amb SCM (Software Configuration Manager).

6. Disseny i programació avançada amb Oracle Reports.

7. Oracle Networking: Transparent Network Substract, SQL*Net V2 i Net8.

8. Instal·lació d’entorns IAS (Enterprise Edition) per a Forms & Reports Services amb comunicacions via sòcols (sockets) i via SSL.

9. Configuració de comunicacions SSL a Forms Services mitjançant Oracle Wallet Manager.

10. Sistema d’intercanvi d’informació electrònica EDI: aplicació amb EDITTRAN.

Palma,  8 d'abril de 2003

El Rector, Llorenç Huguet



 

Acords que fan referència a aquest.

© 2019 Universitat de les Illes Balears. Cra. de Valldemossa, km 7.5. Palma (Illes Balears). Tel: (+34) 971 173 000. E-07122. CIF: Q0718001A